Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Thursday, March 12, 2015

MasAK LeMak Cili aPi tELur AYaM


Assalamualaikum..

Dah sekian lama tak buat entry masak memasak kat dalam blog ni... 
bukannya apa.. dh lama tak masak la tu.. hahahhaha..
tak sempat la nk snap gambar after masak... kali ni je ntah nape tangan ni sempat lak capai handphone utk snap hasil tangan ummi ni ;)

dengan berpandukan buku resipi dengan menu "Masak Lemak Cili Padi Telur Itik"  and di alter alter skit resipi mengikut barang yg ada dirumah... maka terhasillah "masak lemak cili api telur ayam" :P

Thanks to Kak Zaza jiran sebelah rumah yg baru baru ni offer "Bi, kalau nak belimbing buluh tu ambil je lah ye.... " .... dah tambah lagi satu pokok kat ruang laman tepi jalan Kak Zaza... mengiurkan betul.. tu yg boleh tercetus nk masak masak lemak tu...

Pastu lak.. mmg tak topup lagi protein dlm fridge.. yg ada hanya telur ayam... check2 buku resipi kesayangan kat dapur tu.. ada pulak gambar "Masak Lemak Cili Padi Telur Itik" .. hehehhe.. apa lagi!!! terus cergas la ummi balik kerja then memasak..

"PEDAS betul!!" 
hohohoho.. itulah the first impression bila ummi rasa masakan yg dh siap ni..
nasib baik tak ikut exactly bilangan cili padi yg disarankan dlm buku resipi (20batang).. since ummi guna cili api merah je... and 3biji telur je (dalam resipi 5biji telur itik)..so ummi decide guna 8batang je cili api... tapi .. Ya Rabbi.. PEDAS betul!! dh tak boleh alter dah... masam masin nyer dh ok..
tapi kalau makan dgn nasi panas dan belimbing buluh yg masam2 tu.. tak rasa sangat pedasnya... cuma lepas dh abis makan... pedas di lidah tu amatlah terasa... Sorry ayah :( next time ummi kurangkan lagi bilangan cili api nye ye... ;)
(cili api 8,serai 1,bawang putih 6-all blended)
masak dlm periuk, tambah air skit, pecahkan telur , masak dgn api perlahan
telur dh masak, masukkan belimbing, santan 1 cawan, garam 2sudu keciikk, asam keping 1
so utk membalancekan menu pedas tadi, sayur campur kesukaan husna n ayah lah.. simple n manis2 sayur gitu... alhamdulillah selesai sudah makan malam kami sekeluarga malm tadi.. ^ ^ (anak2 mmg tak sentuh la masak lemak tu. thats y buat 3biji telur je... utk org dewasa sahaja :P


cendawan, carrot, kobis, garam, kicap,- all masak dlm periuk ajaib ^ ^


   Wassalam,

5 comments:

  1. Ni resepi n9 ker?????... X letak bawang merah...
    Sy mmg nak cuba.. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf.. lambat betul reply.. br perasan ada org comment :P
      taktau lah resipi negeri mana.. tapi mmg tak letak bawang merah .. ^ ^ .. slamat mencuba~

      Delete
  2. Ni resepi n9 ker?????... X letak bawang merah...
    Sy mmg nak cuba.. Tq

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. aah.. semestinya... tertinggal lak 'kunyit hidup @ serbuk kunyit' kan dlm caption tu.... :P

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...