Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Wednesday, March 18, 2015

ConGRaTEs AyAH!!~~

Assalamualaikum....

Yatto!! Akhirnya!! Impian ayah utk mendapatkan NEW CAR termakbul!!
Alhamdulillah... rezeki dr Ilahi.... :)

Setelah berkira2 dr segala aspek such as komitmen bulanan... penggunaan minyak harian.. etc selama setahun kot... (ke lebih?) dan sambil2 menunggu giliran no.plate"AJY"
Alhamdulillah akhirnya berjaya jugak ayah grab the chance utk be a part of PERODUA family... hehheh..

Jeng Jeng Jeng... memperkenalkan 'ahli baru' keluarga kami.... Perodua AXIA dengan berplatekan AJY (sempena nama timang-timangan ayah >> AJOY) ^ ^

Kami anak beranak tumpang gembira utk ayah....\(^ ^ )/ yeah~~~


 

Nak di jadikan cerita, hari yg nk g amik AXIA apple hijau yg comel ni , MYVI oren lak pancit tayar.... alahaii siann ayah.. dh la tengah2 panas terik kena jet keta bagai tukarkan tayar spare buat sementara... Thank you Ayah !! you are our HERO ^ ^ 

Jangan nak merajuk sangat lah ye MYVI ye... hihihi...maybe merajuk sebab tadi kat showroom Ummi dok ushar2 ALZA baru... hohohooh.. manalah tau kan.. kot kot ada rezeki nk keta tambah bonet ke... ;)

p/s: CRV pun jangan nk merajuk ye... kami tetap sayang CRV yg banyak berjasa..


Semoga harta harta pinjaman dunia sementara ni digunakan sebaik mungkin diatas landasan yg diredhai Ilahi.. amin~



     Wassalam,

Friday, March 13, 2015

#27 WeEkS

Assalamualaikum ...

Pejam celik pejam celik , adik dh 27 minggu dah kat dalam rahim ummi.. ^ ^
next week ada checkup ngan Klinik Qistina (harap2 ada la Dr Ruzaina or mana2 Dr perempuan) utk checkup 28weeks (7bulan)..

Terasa begitu cepat masa berlalu... perut pun dah makin membesar.. simpton sakit belakang jangan cakap lah...semakin kerap tak tahan lenguh kalau berdiri lama..yg paling terasa bila tgh clearkan sinki.. rasa cam nk patah dua pinggang.. huhuhuhu


7bulan??? meaning dh kena start appointment dgn Hospital Annur, sebab syarat nk lahir kat sana kena sekurang2nya 2kali checkup dgn Dr kat sana.

So, To Do List ummi after checkup dgn Klinik Qistina:
-contact Annur tanyakan appointment date and time
-contact panel Ayah dptkan GL
-apply cuti satu hari

-dh kena siapkan beg adik n ummi dlm kereta.. dh masuk 7bulan anything can happen dgn izin Allah.. so kenalah bersedia.. kalau tak nnt, kelam kabut jadinyer :S

-bilik kat bawah tu pun dh nk kena setup.. baju2 baby, pakaian/perkakas berpantang ummi
-check set pump kot kot nk kena hantar servis ke... 

huaaaa.... nervous lak rasanya...!!  walaupun ni yg dah ke-4 , setiap pregnancy lain2 pengalamannya and nobody knows what and how is going to happen, hanya ALLAH yang Maha Mengetahui...






Membesarlah dengan sihat ye adik.. 
Ummi, Ayah, Kakak dan Abang-Abang menantikan kelahiran adik dengan selamat InsyaAllah..
Semoga kita sekeluarga makin meriah dengan kehadiran adik nanti.. amin~













Ya Allah, permudahkanlah segalanya bagiku dan bayi dalam kandunganku ini..
Kurniakanlah yang terbaik buat kami sekeluarga Ya Allah, Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Penyayang dan Maha Pengasih...








Wassalam,

Thursday, March 12, 2015

MasAK LeMak Cili aPi tELur AYaM


Assalamualaikum..

Dah sekian lama tak buat entry masak memasak kat dalam blog ni... 
bukannya apa.. dh lama tak masak la tu.. hahahhaha..
tak sempat la nk snap gambar after masak... kali ni je ntah nape tangan ni sempat lak capai handphone utk snap hasil tangan ummi ni ;)

dengan berpandukan buku resipi dengan menu "Masak Lemak Cili Padi Telur Itik"  and di alter alter skit resipi mengikut barang yg ada dirumah... maka terhasillah "masak lemak cili api telur ayam" :P

Thanks to Kak Zaza jiran sebelah rumah yg baru baru ni offer "Bi, kalau nak belimbing buluh tu ambil je lah ye.... " .... dah tambah lagi satu pokok kat ruang laman tepi jalan Kak Zaza... mengiurkan betul.. tu yg boleh tercetus nk masak masak lemak tu...

Pastu lak.. mmg tak topup lagi protein dlm fridge.. yg ada hanya telur ayam... check2 buku resipi kesayangan kat dapur tu.. ada pulak gambar "Masak Lemak Cili Padi Telur Itik" .. hehehhe.. apa lagi!!! terus cergas la ummi balik kerja then memasak..

"PEDAS betul!!" 
hohohoho.. itulah the first impression bila ummi rasa masakan yg dh siap ni..
nasib baik tak ikut exactly bilangan cili padi yg disarankan dlm buku resipi (20batang).. since ummi guna cili api merah je... and 3biji telur je (dalam resipi 5biji telur itik)..so ummi decide guna 8batang je cili api... tapi .. Ya Rabbi.. PEDAS betul!! dh tak boleh alter dah... masam masin nyer dh ok..
tapi kalau makan dgn nasi panas dan belimbing buluh yg masam2 tu.. tak rasa sangat pedasnya... cuma lepas dh abis makan... pedas di lidah tu amatlah terasa... Sorry ayah :( next time ummi kurangkan lagi bilangan cili api nye ye... ;)
(cili api 8,serai 1,bawang putih 6-all blended)
masak dlm periuk, tambah air skit, pecahkan telur , masak dgn api perlahan
telur dh masak, masukkan belimbing, santan 1 cawan, garam 2sudu keciikk, asam keping 1
so utk membalancekan menu pedas tadi, sayur campur kesukaan husna n ayah lah.. simple n manis2 sayur gitu... alhamdulillah selesai sudah makan malam kami sekeluarga malm tadi.. ^ ^ (anak2 mmg tak sentuh la masak lemak tu. thats y buat 3biji telur je... utk org dewasa sahaja :P


cendawan, carrot, kobis, garam, kicap,- all masak dlm periuk ajaib ^ ^


   Wassalam,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...