Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Monday, February 23, 2015

Get Ready to Meet .....

Assalamualaikum..


Something that I wanna keep in here.. as a reminder to me whenever I need it
...Easy to understand and really touch deep into my heart..



Let's think about it~~~~~~~ We do not own anything... (T T) Where will we end up forever?



    Wassalam,

Tuesday, February 17, 2015

DaH NaK kENa MuLa PrEParE nI !!


Assalamualaikum,

Harini cam rajin lak nk mencuci-cuci 'sawang' kat blog ummi yg tak seberapa ni... ^ ^




Semalam baru g check up 'adik' , Alhamdulillah.. semuanya seems ok kecuali nnt nk kena set appointment utk BSP (Blood Sugar Profile) test.. huhuhu.. kali ke-4 pregnancy ni la pulak first time merasa test ni.. cuak cuak, cuak terasa time first tau result minum air gula aritu.. tetiba reading tinggi la pulak.. huhuhu terus disyaki ada 'Kencing Manis Ketika Mengandung' , thats y kena proceed with BSP test ni nnt... jap lagi leh la google goole blog surfing mummy2 yg lain nk refer/ baca experience or info pasal BSP ni... gambarimasu!!

Tak dinafikan, this time mmg kurang minum susu, kurang minum air kosong... byk pulak rasanya minum/makan benda manis... itu antara sebabnya la kot reading time test minum air gula aritu naik tinggi skit dari sepatutnya.. Yosh!! Jom amalkan semula air suam dan kurangkan makanan bergula ..

Balik dari checkup, terus macam2 berlegar dlm kepala.. rasa macam dh tiba masa nk kena mula prepare skit2 apa yg patut... preparation nk bersalin, preparation nk berpantang etc.. kebetulan pulak kenalan2 kat FB ada saja yg dok share info2 or blog2 menarik yg boleh dijadikan bahan rujukan...

So let me park link tu kat sini.. so that nnt boleh refer.. kalau park dalam FB jenuh nk kena scroll lak nanti :P

Untuk checklist barang keperluan bersalin :

For me, maybe ni je kot..
1. kad lawatan hospital 
2. kad pengenalan
3. telefon bimbit
4. baju butang depan
5. stokin 
6. kain batik 
7. tudung
8. Doa2 atau Ayat2 Al-Quran (kalau nk lagi boleh refer sini)



"Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri"




"Kemudian jalannya dimudahkan"


9. maternity pad  1 pek
10. selipar
11. kamera
12. air Zam Zam / Yassin
13. bag plastik
14. baju sejuk (sweater)
15. breast pad
16. nursing bra 
17. Panties Pakai Buang

For baby, maybe ni je kot..
1. baby diapers (6 keping)
2. baju (3 pasang)
3. minyak telon
4. baby wipes / wet tissue
5. tuala mandi
6. stokin / sarung tangan bayi (4 pasang)
7. peralatan mandi
8. selimut / bedung
9. barut
10. topi

kalau nk lagi detail maybe leh refer kat sini untuk checklist barang keperluan bersalin.

kalau bab2 menu makanan pantang lak, hihihi... kena share ni dgn en.husband.. yoroshiku ne ayah ^ ^
petua resepi enak ketika berpantang


Wassalam,


bErSANtai with FuZaH & faMiLy (WiRa n AisYa)

Assalamualaikum,

First of all, nk say thanks sangat2 kat Fuzah n Wira n Aisya sudi jadi tuan rumah.. menerima kehadiran kami anak beranak melepak2, bersantai2, makan2, menyepah2, berendam2 di kolam kat rumah korang... Your warmth hospitality really appreciated.. moga moga ukhuwah kita makin erat.. kore kara mo yoroshiku ne ^ ^

So happy to see each of anak2 kita happy n berkawan... ~ ~





 Ni sesi ice breaking rasanya, entah apa lah yg diajar oleh kakak Husna tu... agak fokus jugak nampaknya Aisya n Azeem tu... Ameer yg kecik tu as usual.. try nk join tapi sebab kecik sgt lagi... left out main sendiri jugak.. hahahha.. tp dia ok ja.. tak cengeng.. selambe je bawa diri.. ^ ^

   

Berdekah dekah Azeem n Aisya ketawa tengok kakak Husna tergolek dr ball.. main ball ala2 di gym.. ni kira dah selesai sesi ice breaking antara anak2 lah ni... awal2 datang Aisya diam je tak bersuara.. masih malu2x.. hehehhe... Husna n Azeem as usual malu juga tapi sebab boleh geng sesama sendiri so dh mula bermain2 sambil Aisya perhatikan je dari jauh...




 Pelbagai juadah yg disediakan oleh makcik Fuzah ni.. hehhe.. Ummi la dengan tak malunya me'request' sushi roll ^ ^.. arigatou Fuzah !! 




  

Sesi anak2 berendam n berenang2 bersama ayah... Ummi mmg tak sempat nk snap gambar pun.. ni pun dpt gambar ehsan dari Makcik Fuzah & Pakcik Wira, thank you  ^ ^

Makcik Fuzah berhasrat nak hantar Aisya ke kelas renang, ajak Ummi join skali... Ummi pun dr dulu lagi teringin..cuma takde rezeki lagi.. tak berkesempatan nk spend time bawak anak2 join kelas renang.. :( walaupun actually kat Putrajaya byk je kolam renang n kelas2 renang utk anak2 sekaligus utk mummy pun boleh... tambahan pula skarang ummi dh memboyot lagila not available nk bawak or nk join kelas renang... huhuhu... tapi Alhamdulillah... Husna Azeem agak berani dgn air.. hanya berbekalkan 2 pelampung di lengan, dan kekerapan Ayah rajin bawa kitorang cuti2 yg ada kolam renang... Alhamdulillah dgn sendirinya diorang blajar berani.. Harap2 nnt Ameer pun turut jejak yg sama mcm kakak n abg dia..

Makcik Fuzah, insyaAllah nnt kita meet up lagi.. layan Aisya masuk kolam lagi.. kalau kerap insyaAllah hilangla takut2 dia tu.. chewahh.... pandangan drpd org yg tak pandai berenang... hohooho.. gomenkudasai m( _ _ )m

Oops!! terlupa nk amik gambar wefie both families kan?.. leka sangat dengan pelbagai xtvt... alahaiiii... zannen deshita :(



Wassalam,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...