Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Thursday, October 22, 2015

~HuSNa bErSElfIE~

Assalamualaikum... dah bersarang sgt dah blog ummi ni... almaklumlah  bz bebenor. dgn pantang nye.. dgn beranak kecil nye.. dgn department baru nye.. dgn handphone baru nye...  oopss.. hehe .. bab hp kita sembang dlm page lain ye..
page ni nk testing update blog from hp, succeed or not.

Kakak Husna, pantang nampak kamera, mulalah nk bergambar.. ni lah antara hasilnya... cam dok amik gambar gigi senget pun ya jugak.. hihihi.. kakak.. kakak.. dh nk darjah satu dh.. cepat betul masa berlalu~

Thursday, June 11, 2015

Urut selepas bersalin

Alhamdulillah.. Selesai sudah sesi urut selepas bersalin selama 3hari berturut bersama kak liza dr taman kinrara..
Thanks to group taman PUJ yg rekemen kan mengurut dgn kak liza ni.. (watashi yori 2nen wakaikedo, kodomo ga 3nin ite, choujyou ga 8sai de, parenting to islam no chishiki mo watashi yori ooi to omou kara 'onesan' wo yondetsudukeru to kimeta)

Price reasonable, service pun bagus.. Ramah orgnye... Xberkira masa... Sgt selesa dgn dia..

Alhamdulillah rezeki berurut dgn dia.

Bersambung.....

Thursday, June 4, 2015

-Uri-

Alhamdulillah... Selesai sudah p3ngalaman bersama ayah membersihkan uri dan menanam uri anak ke4 kami..
First time ever experience..
Moga2 menjadi panduan dimasa akan datang InsyaAllah...
Terima kasih mak-mak yg memberi tunjuk ajar.. Bila lagi kalau xbuat sendiri.. Bukan selalu ada rezeki nk bersalin... Hanya Allah yg lebih mengetahui..

Antara blog yg direfer
http://www.lobam.my/2014/04/cara-menguruskan-uri-bayi.html?m=1

Wednesday, May 6, 2015

~MeLePAs rINdu~


Assalamualaikum...

Baru2 ni cuti Labor Day + Wesak Day, ata ngan mak ngan nana berpeluang jalan2 datang KL sebab kantin cuti panjang.. asalnya ata nk melawat besan (parents Ari) di Melaka tapi tak jadi.. so lepak2 KL ngan along and diknor sefamily..sambil2 melawat/menziarah sedara-mara yg mana berkesempatan :)

Kebetulan lak kita sekeluarga (famili sebelah teluk intan) dh plan buat kenduri weekend tu, so bolehla join tok and tata kat KL.. :( however, ayah dengan baik hatinya setuju balik awal dari Teluk Intan satu hari.. so that sempat jugak kita spend satu hari Isnin tu bersama tok ngan tata.... Alhamdulillah.... thanks sangat2x.. mmg ummi dh rindu sangat2.. terasa cam dh lama tak jumpa..maybe emosi je kot sebab dh sarat2 menunggu hari ni... emotional lebih skit kot.. :P

Ummi + Tata

Ummi+Ameer+Tata

Tokyam+Tata+Ummi+Ayah+Maksu Nana
Husna+Azeem

Aina+Husna+Azeem
Ameer

Semoga kita dapat berjumpa lagi ye mak ata... maaf tak dpt balik penang sarat2 ni .. dh tak larat travel jauh sgt lama2.. apatah lagi kalau nk menempah jem yg aduhai tak tau la nk dijangka...

maaf terbalik pulak rasanya parents yg dtg melawat anak2 kat KL, namun mak ata amat memahami keadaan anak2 masing2 camna... thanks sangat2.. love you all ^ ^


Wassalam,


Tuesday, May 5, 2015

SurPRisE !!

Assalamualaikum,

"Huhu.. ada something utk awak.. muaahh"
"Opps.. Apa tu?? birthday sy lambat lagi..."
"Saje nak bagi awak hadiah.."
"Harap2 awak suka lah.."
"Wahhh.. Xsabar ni..."

ni lah conversation yg tak disangka2 atr ummi ngan ayah petang semalam... tetiba je ayah ni... ummi mmg takleh nk teka apa sebenarnya isi dlm beg kertas kilat biru tu.. (beg kertas pun dh cantik ^ ^)
berbunga2 pulak rasa hati tetiba ayah surprise2 gini.. hihihihi..

Bila ayah dh datang fetch ummi kat opis, TARAAAAAAA...... inilah dia surprisenya!!

--> Big Blue Purse!! :D


yg coklat bunga2 tu yg currently ummi tgh guna, i like those kind of purse, senang nk bawak turun cafe or kedai tak gaduh nk bawak handbag bagai.. (I am quite a simple person, good to you kan ayah?? hehheh )

actually yg coklat tu pun ayah yg hadiahkan dulu... ;) masih elok and boleh guna lagi... but saja nk mencuba yg jenis besar and panjang pulak.. konon2 nk masukkan duit tanpa lipat and any voucher cam jusco ke parkson ke... hahhhaha... 

so ni testing2 je dulu.. kalau berjaya bleh continue guna jenis baru ni (i like the corak n colour too) .. kalau tak berjaya, will definitely guna semula jenis kontot yg cam coklat bunga2 tu... :P


Thank you for the unexpected gift from my beloved ♡♡
Dh upgrade mengikut keperluan.. Hehehe.. 
You really know what I am comfort to... 
Lets try for this one yg lebih spacious so that duit x terlipat2 lagi.. Hehehe




      Wassalam,


Tuesday, April 21, 2015

#33 WeEkS

Assalamualaikum....


Tangan baby dok atas dahi..apalah yg adik menungkan tu ye?? :D


Alhamdulillah... Lip lap lip lap.. Dlm dok sakit pinggang.. Jalan dah macam penguin.. Pergerakan dh makin lambat.. Kadang2 perut cramp, kali ni kaki jarang sangat cramp(baru 2kali kalau tak silap)... kadang2 perut rasa tegang and cekang sgt.. Usia kandungan dh mencecah 33 weeks.. Syukur..♡

Doakan kami anak beranak dipermudahkan segala urusan bersalin ye... Moga semuanya selamat..InsyaAllah~ (mode pujuk diri sendiri -> sebab kedudukan baby masih melintang.. doc said kita tgk week ke -36 nnt camne.. harap2 baby dh in position)


Wassalam,




Wednesday, March 18, 2015

ConGRaTEs AyAH!!~~

Assalamualaikum....

Yatto!! Akhirnya!! Impian ayah utk mendapatkan NEW CAR termakbul!!
Alhamdulillah... rezeki dr Ilahi.... :)

Setelah berkira2 dr segala aspek such as komitmen bulanan... penggunaan minyak harian.. etc selama setahun kot... (ke lebih?) dan sambil2 menunggu giliran no.plate"AJY"
Alhamdulillah akhirnya berjaya jugak ayah grab the chance utk be a part of PERODUA family... hehheh..

Jeng Jeng Jeng... memperkenalkan 'ahli baru' keluarga kami.... Perodua AXIA dengan berplatekan AJY (sempena nama timang-timangan ayah >> AJOY) ^ ^

Kami anak beranak tumpang gembira utk ayah....\(^ ^ )/ yeah~~~


 

Nak di jadikan cerita, hari yg nk g amik AXIA apple hijau yg comel ni , MYVI oren lak pancit tayar.... alahaii siann ayah.. dh la tengah2 panas terik kena jet keta bagai tukarkan tayar spare buat sementara... Thank you Ayah !! you are our HERO ^ ^ 

Jangan nak merajuk sangat lah ye MYVI ye... hihihi...maybe merajuk sebab tadi kat showroom Ummi dok ushar2 ALZA baru... hohohooh.. manalah tau kan.. kot kot ada rezeki nk keta tambah bonet ke... ;)

p/s: CRV pun jangan nk merajuk ye... kami tetap sayang CRV yg banyak berjasa..


Semoga harta harta pinjaman dunia sementara ni digunakan sebaik mungkin diatas landasan yg diredhai Ilahi.. amin~



     Wassalam,

Friday, March 13, 2015

#27 WeEkS

Assalamualaikum ...

Pejam celik pejam celik , adik dh 27 minggu dah kat dalam rahim ummi.. ^ ^
next week ada checkup ngan Klinik Qistina (harap2 ada la Dr Ruzaina or mana2 Dr perempuan) utk checkup 28weeks (7bulan)..

Terasa begitu cepat masa berlalu... perut pun dah makin membesar.. simpton sakit belakang jangan cakap lah...semakin kerap tak tahan lenguh kalau berdiri lama..yg paling terasa bila tgh clearkan sinki.. rasa cam nk patah dua pinggang.. huhuhuhu


7bulan??? meaning dh kena start appointment dgn Hospital Annur, sebab syarat nk lahir kat sana kena sekurang2nya 2kali checkup dgn Dr kat sana.

So, To Do List ummi after checkup dgn Klinik Qistina:
-contact Annur tanyakan appointment date and time
-contact panel Ayah dptkan GL
-apply cuti satu hari

-dh kena siapkan beg adik n ummi dlm kereta.. dh masuk 7bulan anything can happen dgn izin Allah.. so kenalah bersedia.. kalau tak nnt, kelam kabut jadinyer :S

-bilik kat bawah tu pun dh nk kena setup.. baju2 baby, pakaian/perkakas berpantang ummi
-check set pump kot kot nk kena hantar servis ke... 

huaaaa.... nervous lak rasanya...!!  walaupun ni yg dah ke-4 , setiap pregnancy lain2 pengalamannya and nobody knows what and how is going to happen, hanya ALLAH yang Maha Mengetahui...






Membesarlah dengan sihat ye adik.. 
Ummi, Ayah, Kakak dan Abang-Abang menantikan kelahiran adik dengan selamat InsyaAllah..
Semoga kita sekeluarga makin meriah dengan kehadiran adik nanti.. amin~













Ya Allah, permudahkanlah segalanya bagiku dan bayi dalam kandunganku ini..
Kurniakanlah yang terbaik buat kami sekeluarga Ya Allah, Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Penyayang dan Maha Pengasih...








Wassalam,

Thursday, March 12, 2015

MasAK LeMak Cili aPi tELur AYaM


Assalamualaikum..

Dah sekian lama tak buat entry masak memasak kat dalam blog ni... 
bukannya apa.. dh lama tak masak la tu.. hahahhaha..
tak sempat la nk snap gambar after masak... kali ni je ntah nape tangan ni sempat lak capai handphone utk snap hasil tangan ummi ni ;)

dengan berpandukan buku resipi dengan menu "Masak Lemak Cili Padi Telur Itik"  and di alter alter skit resipi mengikut barang yg ada dirumah... maka terhasillah "masak lemak cili api telur ayam" :P

Thanks to Kak Zaza jiran sebelah rumah yg baru baru ni offer "Bi, kalau nak belimbing buluh tu ambil je lah ye.... " .... dah tambah lagi satu pokok kat ruang laman tepi jalan Kak Zaza... mengiurkan betul.. tu yg boleh tercetus nk masak masak lemak tu...

Pastu lak.. mmg tak topup lagi protein dlm fridge.. yg ada hanya telur ayam... check2 buku resipi kesayangan kat dapur tu.. ada pulak gambar "Masak Lemak Cili Padi Telur Itik" .. hehehhe.. apa lagi!!! terus cergas la ummi balik kerja then memasak..

"PEDAS betul!!" 
hohohoho.. itulah the first impression bila ummi rasa masakan yg dh siap ni..
nasib baik tak ikut exactly bilangan cili padi yg disarankan dlm buku resipi (20batang).. since ummi guna cili api merah je... and 3biji telur je (dalam resipi 5biji telur itik)..so ummi decide guna 8batang je cili api... tapi .. Ya Rabbi.. PEDAS betul!! dh tak boleh alter dah... masam masin nyer dh ok..
tapi kalau makan dgn nasi panas dan belimbing buluh yg masam2 tu.. tak rasa sangat pedasnya... cuma lepas dh abis makan... pedas di lidah tu amatlah terasa... Sorry ayah :( next time ummi kurangkan lagi bilangan cili api nye ye... ;)
(cili api 8,serai 1,bawang putih 6-all blended)
masak dlm periuk, tambah air skit, pecahkan telur , masak dgn api perlahan
telur dh masak, masukkan belimbing, santan 1 cawan, garam 2sudu keciikk, asam keping 1
so utk membalancekan menu pedas tadi, sayur campur kesukaan husna n ayah lah.. simple n manis2 sayur gitu... alhamdulillah selesai sudah makan malam kami sekeluarga malm tadi.. ^ ^ (anak2 mmg tak sentuh la masak lemak tu. thats y buat 3biji telur je... utk org dewasa sahaja :P


cendawan, carrot, kobis, garam, kicap,- all masak dlm periuk ajaib ^ ^


   Wassalam,

Monday, February 23, 2015

Get Ready to Meet .....

Assalamualaikum..


Something that I wanna keep in here.. as a reminder to me whenever I need it
...Easy to understand and really touch deep into my heart..



Let's think about it~~~~~~~ We do not own anything... (T T) Where will we end up forever?



    Wassalam,

Tuesday, February 17, 2015

DaH NaK kENa MuLa PrEParE nI !!


Assalamualaikum,

Harini cam rajin lak nk mencuci-cuci 'sawang' kat blog ummi yg tak seberapa ni... ^ ^




Semalam baru g check up 'adik' , Alhamdulillah.. semuanya seems ok kecuali nnt nk kena set appointment utk BSP (Blood Sugar Profile) test.. huhuhu.. kali ke-4 pregnancy ni la pulak first time merasa test ni.. cuak cuak, cuak terasa time first tau result minum air gula aritu.. tetiba reading tinggi la pulak.. huhuhu terus disyaki ada 'Kencing Manis Ketika Mengandung' , thats y kena proceed with BSP test ni nnt... jap lagi leh la google goole blog surfing mummy2 yg lain nk refer/ baca experience or info pasal BSP ni... gambarimasu!!

Tak dinafikan, this time mmg kurang minum susu, kurang minum air kosong... byk pulak rasanya minum/makan benda manis... itu antara sebabnya la kot reading time test minum air gula aritu naik tinggi skit dari sepatutnya.. Yosh!! Jom amalkan semula air suam dan kurangkan makanan bergula ..

Balik dari checkup, terus macam2 berlegar dlm kepala.. rasa macam dh tiba masa nk kena mula prepare skit2 apa yg patut... preparation nk bersalin, preparation nk berpantang etc.. kebetulan pulak kenalan2 kat FB ada saja yg dok share info2 or blog2 menarik yg boleh dijadikan bahan rujukan...

So let me park link tu kat sini.. so that nnt boleh refer.. kalau park dalam FB jenuh nk kena scroll lak nanti :P

Untuk checklist barang keperluan bersalin :

For me, maybe ni je kot..
1. kad lawatan hospital 
2. kad pengenalan
3. telefon bimbit
4. baju butang depan
5. stokin 
6. kain batik 
7. tudung
8. Doa2 atau Ayat2 Al-Quran (kalau nk lagi boleh refer sini)



"Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri"




"Kemudian jalannya dimudahkan"


9. maternity pad  1 pek
10. selipar
11. kamera
12. air Zam Zam / Yassin
13. bag plastik
14. baju sejuk (sweater)
15. breast pad
16. nursing bra 
17. Panties Pakai Buang

For baby, maybe ni je kot..
1. baby diapers (6 keping)
2. baju (3 pasang)
3. minyak telon
4. baby wipes / wet tissue
5. tuala mandi
6. stokin / sarung tangan bayi (4 pasang)
7. peralatan mandi
8. selimut / bedung
9. barut
10. topi

kalau nk lagi detail maybe leh refer kat sini untuk checklist barang keperluan bersalin.

kalau bab2 menu makanan pantang lak, hihihi... kena share ni dgn en.husband.. yoroshiku ne ayah ^ ^
petua resepi enak ketika berpantang


Wassalam,


bErSANtai with FuZaH & faMiLy (WiRa n AisYa)

Assalamualaikum,

First of all, nk say thanks sangat2 kat Fuzah n Wira n Aisya sudi jadi tuan rumah.. menerima kehadiran kami anak beranak melepak2, bersantai2, makan2, menyepah2, berendam2 di kolam kat rumah korang... Your warmth hospitality really appreciated.. moga moga ukhuwah kita makin erat.. kore kara mo yoroshiku ne ^ ^

So happy to see each of anak2 kita happy n berkawan... ~ ~





 Ni sesi ice breaking rasanya, entah apa lah yg diajar oleh kakak Husna tu... agak fokus jugak nampaknya Aisya n Azeem tu... Ameer yg kecik tu as usual.. try nk join tapi sebab kecik sgt lagi... left out main sendiri jugak.. hahahha.. tp dia ok ja.. tak cengeng.. selambe je bawa diri.. ^ ^

   

Berdekah dekah Azeem n Aisya ketawa tengok kakak Husna tergolek dr ball.. main ball ala2 di gym.. ni kira dah selesai sesi ice breaking antara anak2 lah ni... awal2 datang Aisya diam je tak bersuara.. masih malu2x.. hehehhe... Husna n Azeem as usual malu juga tapi sebab boleh geng sesama sendiri so dh mula bermain2 sambil Aisya perhatikan je dari jauh...




 Pelbagai juadah yg disediakan oleh makcik Fuzah ni.. hehhe.. Ummi la dengan tak malunya me'request' sushi roll ^ ^.. arigatou Fuzah !! 




  

Sesi anak2 berendam n berenang2 bersama ayah... Ummi mmg tak sempat nk snap gambar pun.. ni pun dpt gambar ehsan dari Makcik Fuzah & Pakcik Wira, thank you  ^ ^

Makcik Fuzah berhasrat nak hantar Aisya ke kelas renang, ajak Ummi join skali... Ummi pun dr dulu lagi teringin..cuma takde rezeki lagi.. tak berkesempatan nk spend time bawak anak2 join kelas renang.. :( walaupun actually kat Putrajaya byk je kolam renang n kelas2 renang utk anak2 sekaligus utk mummy pun boleh... tambahan pula skarang ummi dh memboyot lagila not available nk bawak or nk join kelas renang... huhuhu... tapi Alhamdulillah... Husna Azeem agak berani dgn air.. hanya berbekalkan 2 pelampung di lengan, dan kekerapan Ayah rajin bawa kitorang cuti2 yg ada kolam renang... Alhamdulillah dgn sendirinya diorang blajar berani.. Harap2 nnt Ameer pun turut jejak yg sama mcm kakak n abg dia..

Makcik Fuzah, insyaAllah nnt kita meet up lagi.. layan Aisya masuk kolam lagi.. kalau kerap insyaAllah hilangla takut2 dia tu.. chewahh.... pandangan drpd org yg tak pandai berenang... hohooho.. gomenkudasai m( _ _ )m

Oops!! terlupa nk amik gambar wefie both families kan?.. leka sangat dengan pelbagai xtvt... alahaiiii... zannen deshita :(



Wassalam,

Wednesday, January 21, 2015

MaKAnaN yG pERlu DiElaK bILa MeNYuSu

Assalamualaikum...

Parking dulu... nanti2 time nk menyusu baby boleh refer~
Nak elak adik kembung or meragam tak selesa sebab pemakanan ummi..

Moga2 kali dpt menyusu lebih lama , amin~

" makanan yg perlu dielak sekiranya menyusu "

Wassalam,


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...