Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Monday, April 8, 2013

@@ tsuwari / morning sickness@@ morning? evening? night?


Assalamualaikum...

talking about 'tsuwari' a.k.a. alahan..atau morning sickness? hehehe.. ni lah first time ummi berpengalaman merasa benda2 ni.. tapi ummi nyer case lain skit.. bukan morning tapi evening kot? or night kot? :) nazeka to iu to (why im saying like this) sebab.. morning ummi ok je.. cergas cam biasa bgn subuh then siap2 g kerja... tapi bilamana sampai je tengahari or petang..mula la rasa loya2, letih sgt tak bermaya, sebu.. rasa nk cepat balik rumah n nk baringggg je... bila menjelang malam 'tsuwari' ni makin teruk sampai nk termuntah2x.. tak lalu nk makan..rasa cam semua makanan tak rasa apa..terasa cam byk pulak songeh kali ni nyer pregnant.. :P

di waktu awal pregnancy..ayah berusaha belikan asam itu dan ini utk tolong ummi ilangkan rasa loya2x .. bukan ayah je.. maklang atie yg stay sekali dgn kita pun byk sgt membantu... really appreciate it.. but now.. even asam2 tupun ummi dh tak lalu.. itu pun rasa meloya. entah apalah yg lidah ni nak.. sometimes cam nk benda manis, sometimes cam nk benda pedas, sometimes cam nk benda masam..adakala taknak makan nasi..adakala rasa nk mkn itu.. ini.. but still in range yg senang cari la..(kadang2 carik sendiri je.. :P) takde la sampai nk yg pelik2x lagi..haihh..tak boleh dilayankan sangat ni.. kena byk istighfar n berzikir.. doa moga2 Allah permudahkan segala..(taknakla nyusahkan org kan) :)


cakap pasal tolong pulak, husna n azeem pun dh mula understand.. tokuni(especially) husna.. diorang dh mula faham yg ummi asyik tak sihat.. ummi takleh angkat berat(tak leh dukung diorang dh la)..dalam perut ummi ada baby.. very good girl and boy ^ ^ Husna looks quite excited but not to Azeem yet.. hehehe..(walaupun ada hari diorang jadi tak faham gak.. azeem la suka merap.. lain betul perangai nyer bile nk dpt adik ni.. heheheh ) anyway.. still ok.. bebudak lagipun kan.. takleh la nk high expectations sgt~ ni pun dh cukup2 bagus dh.. syukur.... ada sekali tu kakak Husna siap offer "meh kakak tlong picit2 ummi..ummi kan tak sihat.."

bila bgn je, rasa tak selesa..
Bila ada perasaan tak selesa tu.. ummi rasa nk baring n tidur je supaya tak dpt rasa loya tu lagi.. teramat2 tak selesa.. biasanya mlm 'tsuwari' tu cam teruk' tu yg sokmo masuk bilik awal malam2.. thanks to ayah nk maklang yg sudi n rajin melayan anak2.. sesekali ayah, husna atau azeem akan naik atas masuk bilik jenguk ummi.. Azeem kadang2 menyuarakan ketidakpuasanhati nya.. "ummi jgnla tidur lagi..jomla teman azeem tgk tv kat bawah.."  hihih.. alahai manja ummi ni~~





demi bayi dlm kandungan...
Allah tu maha adil dan saksama.. dulu time ngandungkan Husna , amatlah berselera makan and tak faham pun 'tsuwari' tu macam mana sebenarnya.. siap rasa pelik camne ada org boleh tak tahan bau tumis.. tak tahan bau nasi yg ditanak.. tak boleh bau perfume husband..tak lalu itu tak lalu ini.. :(namun tetap diuji time nak bersalin agak sukar, induce,vacum bagai..)
time Azeem pulak, juga amat berselera makan sampai mmg besar betul size ummi n azeem dlm kandungan.. heheheh(tapi diuji dengan alahan gatal2 sepanjang 9bulan, but Alhamdulillah time nk bersalin teramatlah mudah)
and now, diuji dengan 'tsuwari' ni... mami boom pun ketawa kecil cakap.. haa.. baru ummi dpt rasa.. sebelum ni 2kali pregnant relakkkk je.. hohohohoho...
moga2 Allah permudahkan segala urusan ..sesungguhnya Dia yg Maha Mengetahui..

"For the sake of our baby, gambarimasyou~~~"    love u all my family ^ ^


  Wassalam,


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...