Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Friday, August 31, 2012

RiNDu~


rindunyee nk hadir majlis2 ilmu lagi... (T T)..
ketenangan dan keinsafan berada dlm majlis ilmu or berada dikalangan2 org yg berilmu tak ternilai rasanya.... menusuk di jiwa.. terkesan di hati....

iman itu ada naik turunnya... rohani pun need refreshment...
usaha sendiri.. baca Quran.. tgk ceramah youtube.. etc.. ? tak cukup... tak memadai... kesannya tak sama secara jemaah...

Ya Allah, sayangilah kami Ya Allah...

  Wassalam,


Wednesday, August 15, 2012

Doa BeLAjAR @ HaFaLAn

Assalamualaikum..

hisashiburi ni nk meng'update' blog ummi yg dah agak berhabuk ni..
sepanjang Ramadhan ni takde mood lak nk tulis blog.. :(

kebetulan harini ummi tergerak hati nk mencari satu doa ni di internet.. 
Doa ni sebenarnya ummi kadang2 baca sebelum memulakan kerja di ofis..
Ummi tak ingat mana ummi dpt doa ni dulu.. maybe time join mana2 kursus kerohanian dulu2 zaman sekolah2x kot..

Disebabkan agak2 risau kalau2 ada sebutan yg tersalah, terus ummi google2..
Alhamdulillah jumpa ^ ^

Jom kita hafal dan amalkan..insyaAllah~

Doa ni bagus utk belajar dan hafalan.. InsyaAllah.. dulu time zaman student pun ummi rajin amal, dah masuk alam pekerjaan pun kadang2 amal, kadang2 terlupa :S .. (time kerja pun byk benda kita kena belajar n hafal kan? hihihi)

Lagi bagus kalau amal doa ni sebelum nk hafal/baca Al Quran... InsyaAllah..melekat di sanubari~


Reference :http://halaqah.net/v10/index.php?topic=1254.0
FAFAHHAMNAAHA SULAIMAANA WAKULLAN AATAINAA HUKMAN WA’ILMAA, WASAKHKHARNAA MA-A’ DAAWUDAL JIBAALA YUSAB-BIHNA WA THAIRA WAKUNNA FAAILINA. YAA HAYYU YAA QAYYUUM YA ROBBA MUUSAA WA HARUUN WAROBBA IBRAHIIM WA YAA ROBBA MUHAMMAD SHAL-LALLAHU ‘ALAIHI WASALLAMA WA 'ALA ALIHI WA SOHBIHI AJMA 'IIN. ALLAHUMMAR ZUQNII FAMAN WA ILMA WA HIKMATA WA ‘AQLA BIRAHMATIKA YAA ARHAMAR RAHIMIIN.

ففهمنها سليمان وكلا ءاتينا حكما و علما وسخرنا مع داود الجبال يسبحن والطير وكنا فعلين٠ يا حي يا قيوم يا رب موسى و هرون ورب إبراهيم ويا رب محمد صلى الله عليه وسلم وعلى آله وصحبه أجمعين٠ أللهم ارزقنى فهما و علما و حكمة و عقل برحمتك يا ارحم الرحمين

Untuk ayat al-Quran tu, elok rujuk al-Quran, Surah al-Anbiya, ayat 79.

Maksudnya:-
Kami fahamkan Sulaiman akan dia, dan masing-masing kami berikan hukum dan ilmu, kami tundukkan gunung-gunung dan burung kepada Daud, dan semuanya itu kamilah yang membuatnya. Ya Allah, Tuhan Musa dan Tuhan Harun, Tuhan Ibrahim dan Tuhan Nabi Muhammad s.a.w dan Tuhan sekelian makhluk, berilah aku rezeki faham, ilmu dan hikmat dan fikiran dengan rahmatmu ya Allah Tuhan yang maha pengasih.


   Wassalam,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...