Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Thursday, May 31, 2012

^ ^ birTHdAy pResENt ^ ^ - Husna & Azeem

Assalamualaikum,

Alhamdulillah... dengan rezeki yg Allah kurniakan.. tercapai jugak hasrat ayah nk belikan kakak Husna & Azeem hadiah birthday...

aritu time balik kampung Tok Abu, kebetulan ada Faris dan basikal barunye.. Kakak Husna pun menerai (try) la.. ^ ^ sukanye dia dpt kayuh2 kat laman rumah atok yg luas tu..
siap pesan kat ayah lagi.. "kakak nk basikal yg princess yg pink.." (obses betul dgn 'pink' - sasuga onna no ko)~

mlm ni ummi lak teringin nk mkn sate sedap yg jual kat depan kedai mamak kat taman puncak jalil ni.. heheh.. ayah pun mengambil kesempatan bawa Husna & Azeem bersama utk ushar2 basikal di kedai permainan kanak2 kat situ (deretan rumah kedai yg berdekatan)

kakak Husna dh terpandang satu basikal berwarna pink.. tapi malangnye cartoon dia dinasour :( bila tanya tuan kedai, ada tak basikal yg cartoon 'princess' ?  tuan kedai menggeleng kepala dan berkata 'ada yg dinasour saja' , utk tidak menghampakan kakak, suruh je dia try naik basikal pink dinasour tu... mula2 dia malu2 kucing, lepas tu dia dh mula suka (xdpt princess pun xpe..:P hehehe ).. ayah siap suruh org kedai tu pasangkan side mirror .. hmmm.. cukup sinonim dengan Husna yg suka tgk cermin.. hahahah (peel Husna semenjak baby lagi)
gambar agak blur.. side mirror pun tak terambil, ada kat sebelah kanan handle tu. ayah bertungkus lumus rendahkan seat supaya kakak sampai utk naik sendiri.

Asalnye nk belikan Azeem basikal jugak.. (walaupun kat rumah dh ada basikal Doraemon-hadiah birthday husna dulu).. tup tup.. Azeem taknak pulak basikal.. "Azeem tak buleh.. Azeem tak buleh.." katanye..mungkin dia tak jumpa yg berkenan dihati or mungkin lebih tertarik pada mainan2 lain agaknye..& kebetulan kat kedai tu pun takde pilihan basikal roda tiga yg ayah inginkan.. end up.. Azeem terpandang satu makhluk toy ni..

Jeng Jeng Jeng... ULTRAMAN!! ... hihihihi patut la... dia nak yg ni rupanye..bukan basikal.."Azeem nk tomen, buleh? Azeem nak tomen, buleh?" hihi..suka betul dia dpt ultraman besar.. takde pun nak berebut2 basikal kakak..(nasib baik dia tak nampak ada satu lagi ULTRAMAN yg saiznye sama besar dgn saiz Azeem... hahahha.. mau koyak poket ayah nnt.. hehehe..
Ultraman ni ada butang kat tepi badan dia, bila tekan dia akan ada cakap2 skit (mcm cakap cina jer..) then bunyi lagu sekejap (lagu ULTRAMAN kot.. hihi )

jadi, itulah dia.. besday present kakak Husna & Azeem dari ayah~~



Ummi pulak dh belikan khemah rumah kecik utk diorang..(2 org kongsi satu hadiah :P )  first day dpt excited giler main2 kat dlm tu.. bila dh 2nd week, 3rd week, dh tak pandang dh... heheh.. budak2 memang la gitu gayanye.. that's why better jgn spend too expensive to buy toy.. biarla ala2 kadar je takde la rasa tak berbaloi lak nnt.. sekarang rumah khemah tu dh didiami oleh segala macam teady bear dan anak2 patung yg ada.. :D (terlupa lak, ayah ada juga belikan dua barbie dolls yg biasa2 tu utk kakak Husna.. 2nd day dh tercabut kaki, tangan, kepala.. hahahha...)

dah tergolek2 anak2 patung kat dalam tu..

Selamat menikmati zaman kanak2 ye anak2 ku~ semoga menjadi anak yg soleh dan solehah InsyaAllah... ayah & ummi sayangggg Husna & Azeem.. (luv both of u~~~)



  Wassalam,



Tuesday, May 15, 2012

mAsAk ~gULai DAginG

Assalamualaikum..

Baru2 ni Tok Yam mai KL sekejap atas urusan imigresen.. so ada la mai singgah umah.. Ummi pun apa lagi.. alang2 'Chef Amira Catering' ada depan mata.. grab the chance to learn how to cook 'gulai daging' ala2 mak ... ^ ^ (mak nye apa2 gulai pun... tumisan nye tu sedapppp je baunye.. i like sangat!!)

Ni dia resipi mak.. kali ni mmg ummi yg buat semua.. mak guide and monitor je... harap2 dgn cara ni.. melekat la dlm kepala ni bila nk buat lagi..and of course kena selalu buat brla practise make perfect ;) InsyaAllah~~

Resipi (3 org makan):
potong daging yg besar menjadi kecil2 (kiub pun boleh, nipis2 pun boleh) -> melawan urat (semangkuk)
gaulkan bersama satu paket rempah daging (mak kata nk lg sedap , campur2 brand-adabi+babas+alagappa's...etc) + air


tumis(api kecil, minyak dlm 2,3 sudu je) bawang merah 2biji+bawang putih 2biji + halia 1/2ibu jari (dimayang)
kulit kayu manis diketuk + bunga lawang++bunga cengkih
daun kari + daun pandan

agak2 dh wangi n kuning skit..
masukkan daging+rempah tadi,, biar api kecil and pastikan bertutup..

sampai rempah naik minyak (mereneh)
then sampai dh hilang bau rempah, masukkan blended->bwg besar(2biji)+bwg putih(3biji)+halia (ibu jari)+buah keras
sambil2 kacau, api pelan, bertutup... sampailah last sekali masukkan ubi+santan+air asam(skittt je)+garam


and inilah hasilnye~~~
with flash- bolehla.. first try la katakan :P

without flash (camera hp je so warna tak berapa real kot.. nampak cam warna kurna daging lak :P)
Comment from Mr. Ajoy :" good.. good improvement.. mmg ada rasa cam gulai mak penang!! ^ ^  cuba lagi.. cuba lagi... kalau pakai daging batang pinang sure lagi sedap kan..?"

additional comment from Mr. Ajoy:" lepas ni ummi kena belajar kari mak abang pulak~~ hihi "


   Wassalam,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...