Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Monday, March 26, 2012

~TAUhU sUmBAt~

Alhamdulillah... Kenyang makan tauhu sumbat dgn kuah kacang... ^ ^ first time buat sendiri kat rumah.. kuah kacang lebihan satay ..hhihihihi..

Thursday, March 22, 2012

~ULaNGTAhun pERnikaHAN kE-4~ 22/3


Assalamualaikum...

Tanggal 22hbMac2008, Alhamdulillah selamat sudah diri ini dinikahi saudara Mohd Zulkanain... jauh datang bersama keluargan dari Putrajaya untuk menikahi saudari Mazlina Bibi yang menanti di Thamby Kechil, Butterworth.. hehehhe... (poyo skit ayat ni.. :P ) .. anyway.. kitorang selamat diijabkabulkan di mesjid (tak ingat lak nama apa) selepas Zohor dengan sekali lafaz .. hihi.. then memandangkan majlis walimatulurus dirumahku adalah pada seminggu kemudiannya, maka dengan berat langkah ( iyer ke??? hihi..) suamiku berangkat pulang bersama keluarganya...huhuhuu..




~~tiada kata seindah bahasa~~
~~hanyalah sekalung doa buat hadiah sempena anniversary kita yg ke-4 ini~~
p/s: a million thanks to all facebook friends & all yg wish & pray the best for us ^ ^


video


    Wassalam,

Monday, March 19, 2012

~~sAnTaPan ROhanI-ku~~



Ya Allah.. bantulah aku...peliharalah aku... kuatkanlah  diriku... kurniakanlah aku yg baik2 belaka.. dan hindarkanlah aku dr yg takbaik utkku.. amin~~~ (T_T)


     Wassalam,

Wednesday, March 14, 2012

JOm maKAn LaKSa!!

Alhamdulillah...kenyang.... :)
Baru2 ni rajin lak buat laksa time mami boom lepak tido kat umah.. 4nenburi kana..last skali ummi buat laksa time bujang dok menyewa kat usj dulu... siap jemput kawan2, sanak sedara dtg mkn laksa penang kat umah sewa bujang.. hahaha..sweet memories~
Mitame not bad kot..hahaha..demo rasanye biasa2 saja..xde mengancam sgt kot kalu nk banding ngan laksa kampung gajus, balik pulau..hehehe...:P (atarimae jyang.. laksa kat situ famous oh..siap masuk jalan2 cr makan tv3 tu, mana leh banding desyou... Zenzen kurabemoni ni naranai jyang..^ ^)
Cakap pasal laksa, time kat jepun dulu.. bila dh tringin sgt..buat jugak tp guna udon. Saisyo wa takleh terima udon sebab gemuk2 n of course tak macam laksa..lama-kelamaan..dgn udon pun sodappppp~~hehehe...
Soredewa, mata hanasou ne~ ^ ^

Tuesday, March 6, 2012

..mAri mEMasaK LAgi..

jeng jeng jeng....menu simple malam tadi... nk cepat!! heheheh...

nampak pucat kan? almaklumla anak2 tak suka segala daun bawang and tak pandai mkn pedas..

Sup Sayur + Soun Simple
*********************
masukkan kentang (potong 4) + bunga kobis dalam periuk kecik
tuang air satu cawan kecik (ikut nk kuah byk mana->agak2 tenggelam sayur2 tu ok la ^ ^)
masukkan satu kiub ikan bilis
masak sampai sayur lembut.. SIAP !! (^ ~)/


tempoyak fresh mak putrajaya bagi..baunye harummm betul!! bangkit selera makan ^ ^
Sambal Ikan Bilis Tempoyak
***********************
bwg merah (3ulas) + bwg putih (3 ulas) + cili padi merah (3batang) ditumbuk
satu batang serai diketuk
sehelai daun kunyit disimpul-simpul
ikan bilis 2 genggam
tempoyak 2 senduk
sedikit air
sedikit garam
masukkan semua bahan diatas dalam periuk
dengan api sederhana kacau sampai ikan bilis masak (bertukar warna n lembut)
SIAP !! (^ ~)/


makan ngan kicap n nasi panas2... fuhh.. insyaAllh sodappp.. hahhah..
kalau nk lagi sedap, pastikan makan time LAPAR.. hihihihi..

Alhamdulillah kenyang~~


   Wassalam,

Sunday, March 4, 2012

mAsAk mASaK laGi

taraaaaa~~~~
ni lah menu yg ummi decided last last minute..hehhehe...
taram saja dgn apa yg ada dlm fridge :P 
kali ni tak berkuah..sumer nyer yg kering2 je..

Picture 1:isi ayam&kentang (goreng ngan tepung KFC)-utk anak2 

Picture 2: hasil Picture1 di gaulkan dengan kuah pedas2 manis - utk ummi&ayah

Isi Ayam Goreng Pedas-Pedas Manis
******************************
isi ayam dipotong 4 segi
celup putih telur then tepung KFC then goreng hingga garing
potato dipotong dadu kecil
digaulkan dgn garam+kunyit+serbuk lada hitam then digoreng

tumis bawang merah+bawang putih+cili giling hingga wangi & masak
tambah sedikit gula + sos tomato + garam (semuanya secukup rasa lah) then kacau sampai masak and nampak kilat2
last sekali masukkan isi ayam dan potato cube yg telah digoreng garing tadi...gaul and SIAP!! ^ ^


sayur campur ni pun sonang ja.. hihihi..campak2 ja...

Sayur Goreng Campur Sempoi
*************************
tumis bawang merah +bawang putih
masukkan ikan bilis skit...agak2 dh wangi n ikan bilis dh garing2 skit..
masukkan sos tiram skit.. then tuang semua sayur (carrot+bunga kobis+kobis)..pastu goreng sampai masak.. SIAP ^ ^


Alhamdulillah.. atas dasar lapar.. hehehe.. habis semua menu sekali hadap je.. :P



    Wassalam,

Saturday, March 3, 2012

~~hAppY biRtHDay MAK~~


Alhamdulillah, berjaya jugak event makan2 yg dirancang maklang Atie sempena menyambut birthday my MIL (Mother in Law) a.k.a. Puan Samsiah Jasny pada 3/3 ..

kali ni maklang accumulatekan 4org nye birthday kongsi 1kek-> husna (10/2), mak (3/3), fieda (6/3), faris (28/3)...heheh thank you maklang~~


ni first time ummi n ayah menjejakkan kaki ke Flaming Steamboat.. not bad.. environment OK. makanan..hmm..banyaknye choice..macam2 ada (segala mcm seafood, nasi goreng, pasta, sayur, cendawan, dimsum, sushi je takde kot.. hohohohoho) ..ice cream je pun dh baper flavor..minuman pun boleh tahan, segala macam warna air ada.. tambah lak dgn ABC, air mata kucing, laichikang...(air panas takde rasanya..) wahhh.... cam buffet kat hotel lak ..hahaha


harga not bad,,dewasa rm27.. (ingatkan sorang 30++ near to 40 ke..)
mmg berbaloi-baloi lah bg yg suka mkn teamboat n lepak2 mkn lama2.. hihihi.. bebiler teringin nk g lagi.. sebab aritu tak sempat mkn set dimsum2 dia... huhuhu

yg kurang bestnye, suraunye kecik, tempat amik whuduk lak tak sesuai..(dlm tandas and tandas jauh dr surau) peak hours time maghrib mmg payahla skit nk solat situ..





lepas makan, kononnya nk g jalan2 i-city (drpd last week lagi mak teringin nk g jalan2 icity), tapi tak kesampaian sebab hujan dh rintik2x.. so semua balik... maybe next time la kot ^  ^

Semoga mak senantiasa dilimpahi rahmat Ilahi..
Semoga sihat2 selalu disamping suami dan keluarga tersayang..
Semoga segala hajat mak dimakbulkan..
Semoga segala urusan mak dipermudahkan..

Amin..Amin...Ya Rabbala'lamin...


    Wassalam,

~ExPO BuKU PutRAjAyA 2012~

Thanks to Nisa' , sumber maklumat mengenai event2 Islamic
Alhamdulillah.. berkesempatan jugak ummi n ayah g dating kat Expo Buku @ Putrajaya ni..^ ^
Husna & Azeem as usual berehat2 di nursery lah... mmg sengaja tak nak bawak sebab kecik2 lagi..tempat tu maybe ramai org.. susah pulak ummi n ayah nk belek2 buku lama2 nnt..lagipun nnt kalau2 terlepas pandang lak anak2 kecik ni..hilang ke apa ke..bahaya..kowai!!(takut)..

Husna and Azeem pun sure boring/rimas tempat org ramai2 ni so better diorang main2 ngan kawan2 kat nursery je ;)

Mula2 tersalah tempat, masuk dlm Mesjid Besi sebab arrow parking utk Expo directed kat parking mesjid.. pttla nampak tak byk keta kat parking..ertikata lain tak nampak cam ada event kat situ... :P nasib baik ada petugas kat pintu mesjid tu bgtau arah yg betul...(ada 2family lain pun tersalah cam kitorang gak..terus sampai kat depan pintu mesjid)

hmm.. as usual.. first impression dr segi menagement and cara event diorganize utk event2 Islamic pada ummi -> tak sama quality nyer dengan event2 yg bukan islamic (cth..pesta buku yg kat UPM dulu tu..grand, well-organized)
tak ada ke muslim yg pakar nk organize benda2 camni.. or maybe tak byk exposure..(marketing kurang.. tak ramai pun yg tau pasal expo buku kat putrajaya tu..banting pun takde... or main reason is because tak banyak SPONSOR kot..dats y cam agak kureng skit..) beginilah nasib event Islamic dlm negara kita ni.. :(


ummi mencari2 buku yg sesuai utk lebih mengenali Rasulullah... mmg itu yg ummi aim pada setiap booth.. memandangkan ummi nk mula dr awal.. so that ummi leh applykan ke anak2 nnt... ummi cuba dptkan buku2 yg menarik utk anak2 dengan bantuan khidmat nasihat ayah (sebenarnya utk ummi..utk timbulkan minat membaca n mantain baca.. bukan hangat2 tahi ayam je.. :P )

Alhamduillah... dpt la 3 naskah buku ni selepas di survey2 n ditapis2 persembahan n quality n harga beberapa pilihan buku yg ada bersama ayah... Thanks sgt2 kat ayah.. kalau tak sure ummi terpanggu-panggu seorang diri kat situ tak tau nk beli buku yg mana end up maybe tak beli pape.. :(


1. KISAH Nabi Muhammad S.A.W - RM35 (hard cover)
2. KISAH 25 Rasul - RM35 (hard cover)
3. AL-Quran PertamaKu -Juzuk Amma - RM65
(yg ni agak menarik pada ummi utk permulaan sebelum upgrade baca terjemahan Al-Quran)


Semoga Allah sentiasa memberi hidayah n kekalkan dlm hati ummi utk sentiasa memperbaiki diri spy menjadi lebih baik dr hari ke hari..
mungkin ummi tak sesukses org lain dlm kerjaya dunia... tapi ummi taknak ketinggalan mengejar cemerlang diakhirat nnt...amin..
tugas sebagai isteri & ibu perlu ummi galas dgn bijak utk mendapatkan keluarga yg dirahmati Allah..insyaAllah..
Syukur pada Ilahi diatas kehadiran Ayah untuk sentiasa disamping ummi dikala up and down nyer iman tan taqwa seorang hamba... gambarou ne ayah!! luv u~ arigatou :)



  Wassalam,

Friday, March 2, 2012

MeE gORenG kEmBaNG :(

Erkkk... Beriya ummi beli barang nk goreng mee..atas permintaan ayah...
Skali buat2,tersilap langkah mee tu jd kembang...huhuhu..
sayang...sayang... Rasa dia dh not bad dh...
Anyway,  lapar punyer pasal... 2mangkuk jugak la ayah n ummi bedal... Heheheh...
Terus kenyang smp pagi :P
Next time cuba lagi..hahaah..gambare ummi!!
Wassalam,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...