Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Thursday, February 23, 2012

sYuKrAn

......
kadang2 ummi cam kurang puas hati...senang cakap cam mengeluh..
boring ahhhh..kerja takdak... dudukkk jeee.... bosan giler menunggu call tak masuk-masuk, email tak masuk-masuk. bosan menunggu bosan dah surf internet..maji kadang2 rasa lemau..
......
sebaliknya pula, setiapkali tgk org lain yg kerja teruk bertungkus lumus mencari nafkah utk dptkan sekian-sekian $$ gaji.. timbul rasa kasihan dlm hati ummi..

and slalunye bile time cenggini, ummi suka sembang2 ngan my bestfriend and saling muhasabah diri ..bestfriend ummi?? siapa lagi...ayah la..^ ^ a.k.a. en.Ajoy Zulkanain..

Ya Allah..aku bersyukur kepadamu..

He will always akan cakap..
"itulah bezanya kerja ummi ngan org lain..ummi kerja agak relak..tapi boleh dpat amount yg sama dgn org yg kerja bertungkus-lumus maybe"
"take the positive side.. sambil memanjatkan syukur kepada Ilahi...
kesenangan, kesusahan ..semuanya ujian Allah.."
"so, tak sepanjang masa kita akan senang je..skarang maybe nampak kerja relak je..sampai masa mungkin kerja teruk/bz sampai tak cukup kaki tangan.."

Allah tu Maha Adil dan Maha Mengetahui..
baai (condition) ummi skarang, hima (lapang) di tempat kerja tapi havoc di rumah.. hahahhaha
kalau Allah Ta'ala bg havoc kat 2-2 (tempat kerja&rumah)...mungkin ummi tak terhandle nanti... STRESS melebih2 la pulak jadinye nnt.. :(

sayang betul Allah kat hambanya kan.... ^ ^

mamak (abg mira) pun pernah kata..
"tula bezanya org belajar tinggi pandai sampai ke Jepun banding ngan org pandai cakap melayu ja...
kerja 'angkat tepon' ja pun leh dpt $$ camtu.. kalau abg tau la.. dr dulu lagi abg belajar tinggi2 bg pandai cakap jepun...hehehhe"

kesimpulannya... rajin2lah belajar ye anak2x... dimana2 pun ada rezeki kita Allah dh tentukan.. and kita kena berusaha.. oversea ke,, dalam malaysia ke,, yg penting menuntut ilmu

bak kata org tua2.. kalau periuk nasi besar, kerak pun besar.. (meaning..income byk, expenses pun byk) so..apa yg lebih penting adalah -> berhemahlah dlm berbelanja dan Jangan LUPAKAN ALLAH.. kalau kita jaga hubungan kita denganNya InsyaALLAH ALLAH jaga kita juga..INGAT TU YE..

~hAjiMeTe no tuTti fRUttI~

byk ni je RM11:13.. gulppp..costy tul..hahaha

Wahh... yatto..(akhirnya..) dpt gak merasa yogurt icecream tutti frutti ni.. :P
not bad.. tabe yasui.. (mudah dimakan..) and boleh tahan jugak harganya(gulp)...kompem jarang2 skali or dh teringin sgt br g mkn.. hahhaha
hajimete (first time) la katakan.. masuk2 kedai pun tak tau nk tala(menghala) ke mana.. rupanye semuanye self service.. hahah.. and first time jugak la katakan... tak tau nak kumiawase (combine) perasa apa ngan perasa apa yg sedap... :P
time nak letak topping pun, rasa cam nk letak semua.. hahah..tapi memandangkan for sure berat n mahal nnt so decided amik buah2an je ..
actually time pengalaman di tutti frutti tadi, lebih tertarik kepada topping buah2an nye berbanding yogurt icecream tu sendiri...hohohoh,, bestnye la kan kalau ada kedai jual fruit salad je..pilih sendiri then timbang , bayar... healthy pun healthy.. ^ ^ takakattakedo, oishikatta ;) (sedap walaupun agak mahal skit)


http://www.tuttifruttimalaysia.com.my/


  Wassalam,





Alhamdulillah...

Yatta!! akhirnya masalah nk create/update post dh resolved..!! heheheh... rupanye Internet Browser ni yg tak updated... once dh upgrade to IE9, terus boleh view content dlm post utk diedit or utk create new~~ yokatta ne.. alhamdulillah... ^ ^

aReKkkk??

aikkk?? kalau online dr rumah boleh pulak...... huhuhu... internet browser nye problem ke??
ala... kalau kat umah mana sempat nk update blog...alahaiiiiii...... (sedih mode) :(

Wednesday, February 22, 2012

NaNdE???

Nape 2,3 hari ni xleh nk create or edit post?? Boleh login and open post tapi kat tempat content tu xleh tulis pape... Huhuhuhu... Dh la tgh bersemangat nk update citer ni...waa..waa.. ni pun send via email phone...

Sunday, February 19, 2012

~bOWliNG laGi~


Alhamdulillah... dpt jugak ummi meluangkan masa utk Santai bowling bersama Nisa' Putrajaya..
thanks to en. Ajoy yg memberi izin and tolong babysit Husna&Azeem di pagi Ahad yg indah...(sedap lagi diorang tido time ummi keluar) ^ ^
kasut yg agak longgar skit.. :P

dr kiri: 'R'(tak ingat nama panjang hukhuk),Azura,Bibi,Husna,Noraini
rasanye dh lama bebenor tak ber'bowling'.. mula2 time warming up.. tersasarrr je.. tak pandai rasanya mengarahkan bola tu... nk ke kanan.. dia g kiri.. nk ke kiri dia g kanan.. nk straight dia melencong pulak... aduyaiii... first game tu tak naik 'haji'(tak capai 100) pun... [first game utk warming/testing je..coz ada lagi peserta yg tak sampai..]
scoreboard team kitorang yg sebelah kiri tu

menang no.1 (xsangka betul) ^ ^

tapi once dh start game.. alhamdulillah..skit2 dh boleh control bola..
end up..ummi score 130..hihi okla tu kan.. not bad la kiranye kan ..nasib baik je tu :P.. hahah
bola kat alamanda utk size 9 lak tak memberangsangkan.. pecah2 n tak cukup..
agak kecewa disitu.. ibu jari pun ada luka skit.. nasib baik main 2game je... kalau tak.. sure ummi surrender dh kalau pihak penganjur tak bg 'plaster' nk lilit kat ibu jari..
result game.. team ummi menang no.1, dpt hamper.. sumernye bujang2 lagi kecuali ummi yg dh beranak 2.. ;)

Alhamdulillah ..selain dpt melepaskan rindu sekian lama tak main bowling..dpt jugak ummi beramah mesra jumpa kenalan baru.. ada yg ramah, ada yg pendiam, ada yg bertudung labuh, ada yg berjubah, berpurdah... hito sorezore da ne.. ^ ^ tanoshikatta yo!! tahniah pada penganjur walaupun ada kekurangan dari segi pengurusan pada awalnya namun berjaya juga merealisasikan xtvt ini sehinga ke penghujungnya.

boleh baca entry santai bowling ni di blog nisa' -> http://nisaputrajaya.blogspot.com/2012/02/tahniah-anda-telah-berjaya.html
teringat pulak dulu2 zaman2 bujang.. pernah main kat lamanda tu ngan mak putrajaya.. not bad mak putrajaya main bowling..siap ada kasut and bola sendiri.... sugoi!! ^ ^

teringat pulak pernah gak main ngan mak penang kat Pacific Seberang Jaya..
rasanye itula the first and last time mak penang main bowling kot..
comel n ayu je.. jalan lenggang lengguk sopan santun nk baling bola... hihiihi..

miss both mak penang & mak putrajaya ^ ^
insyaAllah ada peluang kita berbowling lagi ye...

  Wassalam,

Saturday, February 18, 2012

~HBC dInNeR~

Alhamdulillah..
Baru2 ni berkesempatan ikut ayah join Dinner pejabat ayah (TM).. venue kat Kelab Komuniti Cyberjaya..
tema merah hitam.. heheh rembat je mana baju yg ada.. sian ayah pakai t-shirt je... tapi ikut tema hihihi...
one family in red+black theme

anak2 lak ada pertandingan pakaian beragam.. ayahnye beriya nk pakaikan diorang baju traditional chinese yg kitorang belikan kat Jusco aritu.. heheh
sukala kakak husna pakai baju tu... azeem lak sebab baju tu sama cam kakak, dia pun suka gak.. walaupun actually dia tak suka pakai lama2..rimas kat bahagian tengkuk.. so to be safe..ummi dh pakaikan siap2 baju takde lengan kat dalam..
in case dia nk tanggal nnt, takdela bolen tak berbaju.. hohohoho



berpeluh2 main belon, azeem sampai dh bukak bj la..:P

nila kali pertama join xtvt kaisya(company) ayah yg agak formal.. dalam dewan.. most of them dressed up.. hihihi..nasib baik ummi tak selekeh sgt (biasanye selekeh je)..kalau tak sian ayah.. malu pulak :P

anyway..yg penting dpt g makan n hope anak2 happy!!

not bad.. siap ada gadis pintu.. pastu pertandingan baju kanak2 tu siap ada nombor2 pin kat baju..
dalam dewan atas pentas siap ada belon2x.. wahh part ni yg anak2 suka ni.. main belon sampai berpeluh2x ...hahahha
antara anak2 yg tunggu giliran nk posing kat tgh pentas (azeem tetap sibuk dgn belonnye)
Kakak Husna no.10

jom main belon!!



husna & azeem seperti biasa malu2 kucing n takut n takmau kat org lain.. kureng mesra alam skit..:P
2-2 berebut ummi.. dh lama skit.. dpt main belon dpt makan..br nk main berdua..takdela nk berkepit je ngan ummi or ayah..

Pastu as usual ada hadiah utk Best Dress (male /female), yg male tu ala2 K-Pop, yg female lak ala2 Arab ^ ^


tup tup, juara pakaian beragam kanak2 menang kat Kakak Husna.. hahahah ..dalam tak mesra alam tu pun leh menang.. sure penangan baju GongXi FaCai ni!! lain dr yg lain... hihihi

Guys HBC

Ladies HBC

Hadiah n goodies


last but not least.... makanannya pun not bad.. alhamdulillah kenyang la jugak malam tu..^ ^
we had a great family time..thanks HBC (^ ~)/ keep up the good work!!

  Wassalam,

Wednesday, February 15, 2012

sALah bAJet .. (T_T)

astaghafirullah.... ummi tersalah bajet time nk belok masuk parking depan taska indah tadi..
ada sebiji lagi keta kat depan taska tu tapi kedepan skit lajak sampai rumah sebelah..
so ummi bajet muat la ummi nak masuk kepala myvi skit je kat betul2 depan pintu pagar taska..

bajet punye bajet,, belok kiri (sloww..je..tapi penuh YAKIN) sekali PRAPPPPPP!!! erkk.. terlanggar divider dr tepi...!!
uwaaaa~~~.. undur blk...ni sure teruk ni..bukan takat calar je ni...
turun2 tgk, dh patah!! hukhukhukkk... sedihnyaaa.. dh tak cantik dh..

ummi..ummi.... akibat salah bajet... hukhukhuk


  Wassalam

Friday, February 10, 2012

ExPResS !? ^ ^

bila dikenang2kan kembali perjalanan perkenalan ummi and ayah...
maji hayai!! (serius express!!) hahaha..

ummi boring2 saja belek2 entry2 dlm fotopages lama2 then track balik bila start mengenali insan bernama
Mohd Zulkanain Abu Jamil aka En. Ajoy... :)

2.2007first sekali jumpa time first Volleyball Training at Titiwangsa utk match under NISA' ...

Won 3rd Place tu, dh la team setup tak sampai sebulan rasanye.. kira ok ah dpt no.3 ^^ heheh,,kalah ngan team Kota Bharu (lawan kat kelantan) sronok dpt kawan2 baru n dpt jalan2 tempat baru.. thanks NISA'
6.2007mula rapat and kenalkan pada family masing2.. alhamdulillah.. penerimaan OK kedua-duanya..

8.2007rombongan merisik pun tiba...


10.2007 (3Syawal)Rombongan meminang (bertunang) pula tiba...


22.3.2008Selamat diijabkabulkan dengan sekali lafaz.. aminn
29.3.2008Walimatulurus di Thamby Kechil-Butterworth
5.4.2008Walimatulurus di Putrajaya


Alhamdulillah~~ I'm a married woman!! :)

kan..? kan..? express tak..? tak sangka betul.. hihi.. dh sampai jodoh la katakan..
cepat lambat tu bukan ketentuan kita..betul tak En. Ajoy?? hihihi.. kita hanya merancang dan berusaha tetapi Allah yg menentukan...

rasanye tak ingat pun the exact words yg ayah guna time proposed ummi..
"JOM KAHWIN?" kot.. hehehehe...

alhamdulillah.. setahun kemudian..
10.2.2009 (today is her birthday-> 3 yrs old liao~~)
dikurniakan pula puteri bernama
Nurhusna Bibi


alhamdulillah lagi.. setahun kemudian..
17.5.2010dikurniakan pula putera bernama Muhammad Azeem


Syukurnya tak terhingga kepada Ilahi dengan apa yg telah ditetapkan kepada ummi..
semoga hidup kita sekeluarga sentiasa dirahmatiNya..aminn..

~LUV U ALL~

  Wassalam,

Thursday, February 9, 2012

X rETi mASak :(

ummi tak reti masak..
so takde idea sangat nk masak apa lagi2 bila dh kenyang or ngantuk..

kalau mai bab masak-memasak ni, kadang2 jadi kekok bila dok dapur beramai2 tapi takde arahan suruh buat apa..huhuuhuh.. (saikin rasa cam dh hilang skill berinteraksi di dapur.. huhuhu ) 

~risou teki~ (idamanku)

mak:"kita nk masak apa ye arini..?"
anak:"hmm..tak tau la mak, takde idea... dok kenyang nasi lemak pagi tadi lagi.."
mak:"mak beli bawal, bi buat bawal masam manis ye..?"
anak:"hmm.. aritu bi buat tapi takde org makan pun.. bi je makan.. nnt membazir lak.. baik masak yg org makan"
anak:"ayah ada nk makan apa2 tak?"
mak:"ayah tak makan sangat..."
anak:"kita tanya along lah.. dia kan slalu pandai 'order'"

....

suasana jadi diam dan agak kekok..
entah apa lah yg berlegar dlm fikiran mak time conversation tu..
tersepit lak rasa...   kalau ummi pandai masak sure tak jadi camni..
kadang2 terasa cam sronoknya mak mertua yg dpt menantu cam kaknona (kakak ipar).. bab2 kat dapur mmg boleh diharap..

.... dh tak tau nk coretkan apa lagi dah ...
...

semuanya terbuku dlm hati.. Hanya Allah yg Maha mengetahui..
kerna ummi sendiri pun tak tau apa yg ummi rasa sebenarnya..
smoga dipermudahkan segalanya...amin..


 Wassalam,

Wednesday, February 8, 2012

kOrEaN - Hangul

Assalamualaikum,

Hari ni ummi boring2 surf blog... terjumpa satu page ni utk blajar bahasa korea.. dh lama ummi nk blajar tapi tak jumpa website yg bersesuaian.... perasaan minat makin melonjak selepas tgk drama "Deep Rooted Tree" - kisah sejarah bagaimana Raja menghasilkan huruf2 hangul ni ..  ^ ^

buat permulaannye better belajar huruf2 nye dulu.. then barula pandai mengeja then br boleh hafal2 vocab & ayat2 apa yg patut... :)

dlm byk2 bunyi huruf hangul ni.. 2 huruf ni (seperti di bawah) ummi tak dpt beza.. kalau kata buat spelling test sure kantoi kat dua huruf ni.. bunyiknye sama je ummi dengar.."Eh"  :(


For North Americans and Brits, this the "e" in dress. For Australians and New Zealanders, this is the "a" in trap.

This sound used to sound different from ㅐ. The sound is not reliably distinguished anymore, but the vowel length can be shorter in length than ㅐ and a little more tense, too. For North Americans and Brits, this is like the "a" in face, but clipped. Most speakers combine an "eh" and an "ee" together. Just use the first part. For Australians and New Zealanders, this is the "e" in dress.
oklah setakat ni dulu... lain kali kita sambung lagi..  ^ ^  감사합니다 (kamsahamnida) - terima kasih-

  Wassalam,

ReSPecT

    Assalamualaikum,


Respect is one of  those things that need to be earned, to be gained, not freely given.....

in any relationships...

Give your best to earn respect from the one that you want to...

and together you will gain truely LOVE from him(husband)/her(wife)/them(children) or (relatives)...


    Wassalam,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...