Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Wednesday, November 14, 2012

bUAt AnAK-aNaKKu....


Be really good in what you good at ye nak~
***********************************

*Bagus kalau celik IT, tapi jgn sampai tuli Fardhu Ain...

*Bagus kalau grammar english terror dok celah gigi, tapi jangan sampai hukum tajwid satu apa pun tak reti
 

*Bagus kalau rajin kerja cari rezeki lebih, tapi jangan sampai tak sempat langsung nk gi majlis ilmu agama, jangan sampai takde masa langsung nk gi surau/masjid..

*Boleh kalau nak online,update fb,twitter sana sini hari-hari, tapi jangan sampai 1muka surat Al-Quran 1 hari pun susah nak mengaji...

*Bagus kalau tuntut ilmu dunia sampai ke Degree, Master dan PhD, tapi jangan sampai Sirah Nabi sikit pun tak nak ambil peduli...

"Hebat zaman ini"..Tak salah nak hebat ke Dunia, asalkan hebat juga untuk Akhirat yang KEKAL ABADI. ;) Kejar agama, dunia kejar kita..... Semoga berjaya ye nak.. always luv u.


Reference (picked in FB)
===================
-"Hebat Zaman Ini"-
*Hampir semua org celik IT, tp asas Fardhu Ain kite tuli...
*Grammar english boleh celah gigi je, tp hukum tajwid gigit jari...

*Boleh cari duit untuk buat O.T hari2, tp kuliyah agama 1minggu 2kali pun susah nak pergi...
*Boleh online,update fb,twitter sana sini dan hari-hari, tp 1muka surat Al-Quran 1 hari susah nak mengaji...
*Ilmu dunia sampai ke Degree, Master dan PhD, tapi Sirah Nabi sikit tak nak ambil peduli...
-"Hebat zaman ini"..Tak salah nak hebat ke Dunia, asalkan hebat juga untuk Akhirat yang KEKAL ABADI. ;)




     Wassalam,

Thursday, October 11, 2012

~JDraMa~ Beautiful Rain- ビューティフルレイン


■ Release Date: July 1, 2012 --

A young daughter supports her father who is diagnosed with Alzheimer's disease.
Keisuke Kinoshita (Etsushi Toyokawa) and his only 8 years old daughter Miu (Mana Ashida) live in the housing unit for Nakamura Factory, where Keisuke works.
Keisuke's wife died 8 years ago after giving birth to Miu. Back then, Keisuke worked for a large construction company. In order to raise Miu with full of love, he quit his job at the large construction company and began to work at Nakamura Factory.


Assalamualaikum,

lately ummi terjumpa satu drama jepun yg kawaiiii (comel) and kandou (menyentuh perasaan)..
ianya comel sebab pelakon utamanya adalah adik Mana Ashida ni, dia la yg nyanyi lagu mori mori tu..cuba tgk sini -> ~mArU MaRu MOri moRI~
banyak adegan2 comel menampakkan hubungan rapat antara anak perempuan berusia 8 tahun bersama ayahnya (teringat Husna ngan ayah lak walaupun Husna baru nk masuk 4tahun :P )
and, ianya amat menyentuh perasaan sebab ia mengisahkan tentang seorang ayah tunggal "Kei" yg membesarkan anaknya "Miu" dr sejak lahir (ibunya meninggal dunia setelah 2minggu melahirkan "Miu")
sehinggalah "Miu" berumur 8tahun....then setelah satu kemalangan kecil di kilang, ayahnya disahkan mengidap penyakit Alzheimer (lupa), penyakit ni agak common pada umur selepas 65 thn ke atas, namun ada juga kes sama yg menimpa orang muda.

Bayangkan anak sekecil itu support/bantu ayahnya yg makin lama makin lupa yg akhirnya di final stage penyakit ni, ayahnya akan lupa "Miu"!! (T T)

huhuhuh.. tak tau nk terang camne sedihnya citer ni...

apa2 pun ini adalah antara JDrama kekeluargaan yg ummi rekomenkan utk tontonan semua ~
douzo bila ada kelapangan tgkla kat sini (http://www.gooddrama.net/japanese-drama/beautiful-rain).. ada subtitle english.. no worries ^ ^



p/s:
seandainya ayah dpt tgk citer ni dr mula sampai habis..
seandainya sampai masa ummi pergi dulu, jaga dan layanlah anak2 kita sehabis baik moga mereka menjadi anak yang soleh dan solehah..
support in whatever they do as long as tak melanggar syariat ISLAM.. tanamkan pada diorang supaya sayang agama rather than sayang dunia..bila kita kejar agama, dunia kejar kita..
jadilah doktor ke, cikgu ke, engineer ke .. etc... in whatever you do, yg penting jadilah MUSLIM yg taat..and manfaatkan ke jalan Allah..
InsyaAllah.. Allah pelihara kita..

Please always be there for them ye ayah.. thanks ayah..luv u. luv both of you too..Husna & Azeem..
 
 


   Wassalam,

Monday, September 17, 2012

HAjiMetE nO Puding Jagung~

Assalamualaikum, alhamdulillah this time gatal tangan nak try buat puding jagung lak since azeem suka makan jagung and xboleh makan telur.. (baru2 ni dia naik allergy kat muka, telinga, mata n badan2 skit maybe sebab mkn kuih2 yg ada telur didalamnya)..
Godek punya godek, jumpa resipi n cara buat di youtube and taraaaaa..... Dh siap..... ^ ^

Saturday, September 8, 2012

HP faMiLY SpORt dAy 2012


8sept2012
9am-3pm
Indoor Arena, Bukit Kiara Equestrian & Country Resort

Assalamualaikum..
Yatto!! Akhirnya!! merasa jugak ummi join family day event kat HP ni...
sepanjang dah 6thn bekerja di pelbagai company.. this is the second time berpeluang join company's family day event ^ ^ hahahah...
sedih tak? sedih tak? nasib baik la TM (company ayah rajin buat event2 kekeluargaan n ayah pun rajin bawak kita join, thanks ayah :) )

dulu....time kerja kat :
PANASONIC -> sempat dok situ 6bulan je... bujang lagi time tu.. tak sempat merasa pun n tak tau ada ke tak event family day :P

CADIX -> sempat 2 thn, tapi sebab company kecik, manala nk ada event2 family day camni

IBM -> sempat 1thn10bln kot.. alhamdulillah first time join sort of family sport day gak.. and time ni dah kawin n Husna pun dah lahir.. seronok dpt bawak husna, ayah, siap ajak mami bom (diknor) sekali join.. n ayah pun kenal few of ummi's colleagues like Ifah, Hafeez, Faizu, Hasnan so I bet ayah pun enjoyed join diorang berxtvt..antaranya yg ummi ingat lumba kaki tiga..ayah pair ngan Faizu kot?? comel je dua-duanye... hihihi

HP -> dah nk masuk 3 thn... alhamdulillah.. dapat bawak ayah, Husna, Azeem join this family sport day.. Husna and Azeem pun dh cukup besar utk enjoy themselves at this event.. Ayah ngan Ummi pun tak ketinggalan enjoy ourselves gak.. siap menang byk hadiah.. hehhehe.. ok lets tgk gambar2x..


Mula2 sampai, registered then ummi n ayah dpt 'gelang tangan' cam nak masuk thema park lak.. hehehhe.. pastu dpt goodies beg ada minuman, makanan, kupon makan n kupon main game... interesting!! :)
 
besar tempatnya.. indoor tapi berpasir.. tempat kuda la katakan.. rupa2nya diorang buat byk booth2 kecil cam kat funfair tu... tgh2 ada pentas.. ummi tak sempat nk amik gambar setiap booth..tapi so colorful n mcam2 mainan ada.. ada clown yg bentuk2kan belon.. ada 'barnie' besar berjalan2(yg dlmnya ada org tu),  costume besar yg utk sumo tu pun ada...(cam dalam citer charlies angel tu..)  ^ ^ cayalah HP!!
 
 
Sebelum proceed to the main-main event.. we all go for the food first.. LAPAR.. All the food served were not bad.. ada satay, cendol, nasi, bihun etc etc etc... alhamdulillah kenyang la jugak kot rasanya...hehehhe nilah gayanye azeem n husna makan aiskrim..COMOT !! hahahhaa
 
 
Husna leka nk mewarnakan dancing cat dgn guidance by ummi n ayah la of course.. hihihi... ni first time dia main benda ni..(this one free, no need kupon).. so happy seeing her focus when doing things, and of course dia kalau boleh the whole cat tu nak diwarnakan PINK..:P obses betul husna dengan warna pink sekarang ni.. hihihi Azeem buat 'ketam', sorry tak sempat nk amik gambar.. ye lah tangan penuh barang mana nak jaga bebudak ni lagi.. byk gambar tak sempat nk amik..

After finished coloring session, Husna get herself a butterfly sticker :)


Then kitorang go booth by booth to use all the coupons given and play the games.. ada baling gelung, mini basketball, baling sandpack, pukul bola angin..(ummi hentam je ni nama2 game ni..tak pandai/tak tahu the exact nama dia.. hohohoho ) dan bermacam2 lagi.. setiap kali kita menang akan dibenarkan cabut mysteri gift.. and hasilnye adalah taraaaaaa ---->>>>mcm2 ummi ngan ayah kutip.. :P




Ni hadiah cabutan bertuah... Panasonic DVD/CD Player tu...hihihi..Alhamdulillah.. rezeki rezeki... byk gak 'hasil tangkapan' dr event kali ni... pada asalnya konon2 nk datang ushar2 makan then blah sebab nk terus balik Teluk Intan..
sekali semua dh enjoy, anak2 pun tak meragam, tup tup nama kena panggil cabutan bertuah.. (thanks to Philips leader-AL yg bantu ummi menjawab questionaire dgn betul sebelum layak sertai cabutan bertuah.. heheh )


Thanks to ayah kerna sudi join and I bet we had fun and quality time with our family too , right?
I love my family... Mr. Ajoy + Husna + Azeem~~~
 
p/s: naik kereta je terus tertido 2beradik tu.. letih bebenor gayanye.. hihii



     Wassalam,

Friday, August 31, 2012

RiNDu~


rindunyee nk hadir majlis2 ilmu lagi... (T T)..
ketenangan dan keinsafan berada dlm majlis ilmu or berada dikalangan2 org yg berilmu tak ternilai rasanya.... menusuk di jiwa.. terkesan di hati....

iman itu ada naik turunnya... rohani pun need refreshment...
usaha sendiri.. baca Quran.. tgk ceramah youtube.. etc.. ? tak cukup... tak memadai... kesannya tak sama secara jemaah...

Ya Allah, sayangilah kami Ya Allah...

  Wassalam,


Wednesday, August 15, 2012

Doa BeLAjAR @ HaFaLAn

Assalamualaikum..

hisashiburi ni nk meng'update' blog ummi yg dah agak berhabuk ni..
sepanjang Ramadhan ni takde mood lak nk tulis blog.. :(

kebetulan harini ummi tergerak hati nk mencari satu doa ni di internet.. 
Doa ni sebenarnya ummi kadang2 baca sebelum memulakan kerja di ofis..
Ummi tak ingat mana ummi dpt doa ni dulu.. maybe time join mana2 kursus kerohanian dulu2 zaman sekolah2x kot..

Disebabkan agak2 risau kalau2 ada sebutan yg tersalah, terus ummi google2..
Alhamdulillah jumpa ^ ^

Jom kita hafal dan amalkan..insyaAllah~

Doa ni bagus utk belajar dan hafalan.. InsyaAllah.. dulu time zaman student pun ummi rajin amal, dah masuk alam pekerjaan pun kadang2 amal, kadang2 terlupa :S .. (time kerja pun byk benda kita kena belajar n hafal kan? hihihi)

Lagi bagus kalau amal doa ni sebelum nk hafal/baca Al Quran... InsyaAllah..melekat di sanubari~


Reference :http://halaqah.net/v10/index.php?topic=1254.0
FAFAHHAMNAAHA SULAIMAANA WAKULLAN AATAINAA HUKMAN WA’ILMAA, WASAKHKHARNAA MA-A’ DAAWUDAL JIBAALA YUSAB-BIHNA WA THAIRA WAKUNNA FAAILINA. YAA HAYYU YAA QAYYUUM YA ROBBA MUUSAA WA HARUUN WAROBBA IBRAHIIM WA YAA ROBBA MUHAMMAD SHAL-LALLAHU ‘ALAIHI WASALLAMA WA 'ALA ALIHI WA SOHBIHI AJMA 'IIN. ALLAHUMMAR ZUQNII FAMAN WA ILMA WA HIKMATA WA ‘AQLA BIRAHMATIKA YAA ARHAMAR RAHIMIIN.

ففهمنها سليمان وكلا ءاتينا حكما و علما وسخرنا مع داود الجبال يسبحن والطير وكنا فعلين٠ يا حي يا قيوم يا رب موسى و هرون ورب إبراهيم ويا رب محمد صلى الله عليه وسلم وعلى آله وصحبه أجمعين٠ أللهم ارزقنى فهما و علما و حكمة و عقل برحمتك يا ارحم الرحمين

Untuk ayat al-Quran tu, elok rujuk al-Quran, Surah al-Anbiya, ayat 79.

Maksudnya:-
Kami fahamkan Sulaiman akan dia, dan masing-masing kami berikan hukum dan ilmu, kami tundukkan gunung-gunung dan burung kepada Daud, dan semuanya itu kamilah yang membuatnya. Ya Allah, Tuhan Musa dan Tuhan Harun, Tuhan Ibrahim dan Tuhan Nabi Muhammad s.a.w dan Tuhan sekelian makhluk, berilah aku rezeki faham, ilmu dan hikmat dan fikiran dengan rahmatmu ya Allah Tuhan yang maha pengasih.


   Wassalam,

Thursday, July 19, 2012

IkaNai De.... (T T) huhuhuhu


google: Please dont go.... (ikanai de)

kisah Isnin malam baru2 ni
--------------------------------
abg bawak ummi sekeluarga jalan2 ke Jepun..
we spend quality time and romantic time together..
ummi rasa happy sgt sebab mmg dh lama impikan nk g jalan2 Jepun dgn abg je..


"sayang.. mungkin takdir kita sampai di sini saja.." ucap abg sambil menitis airmata
tak semena2 abg cam nk lepaskan ummi dan anak2..
"abg nk g mana??"  "abg nk g mana??"


ata, mak , adik beradik lain..sumer pujuk ummi spy tabah n terima takdir,
kata mereka, abg pasti ada reason abg sendiri.. mereka seolah2 tahu reason abg and redha dengan keputusan abg..


tapi ummi tak leh terima.. ummi syg abg..
"apa salah ummi bang? kalau ummi salah, maafkanlah ummi..
jgn diam camni je.."
abg hanya tersenyum dan cuba menenangkan ummi..
ummi sujud pada Allah.. merayu2, menangis2 pada Allah.. pohon padaNya agar everything gonna be ok.
spy ummi dan anak2 dpt bersama dgn abg kembali..


ummi menangis dan menangis dan menangis dan menangis.....


........

.......

"Ummi..ummi.. kenapa ni ummi?? kenapa ni ??" terdengar suara abang memanggil2..

Bila ummi buka mata.....

--------------------------------

abg ada di sebelah ummi sedang berbaring,
dan ummi masih dalam keadaan menangis..
ya Allah, syukur pada Ilahi.. yg td tu semuanye MIMPI semata2x..
Astaghfirullah...
Ummi tak tahan sebak terus menangis dan mendapatkan abang,
abang masih terpanggu-panggu hairan dan risau kenapa ummi bersungguh2 menangis..
maafkan ummi, waktu tu ummi tak mampu utk berkata2 lagi.. hanya mampu menangis..
you hold my hand tight till I calm and sleep.. thanks~


Ya Allah, walaupun hanya di dalam mimpi.. sungguh terasa sayu dan sebak dan sedih sekiranya abg betul betul tiada utk ummi..
Ummi percaya Allah nk mendidik ummi..
membangkitkan semula semarak cinta ummi pada abg..
hanya dengan izin Allah, ummi dpt mimpi sebegitu..

Ummi sayang pada abg.. ummi akan berusaha utk menjadi isteri yg solehah..
sesungguhnya Syurga ummi terletak pada Redha abg..dengan izin Allah..
walaupun iman sentiasa tinggi dan rendah kerna sifat hati yg berbolak balik..
ummi akan cuba berusaha utk sentiasa menyintai abg, menyayangi anak2 kita hanya kerana Allah..
........

keesokan harinya, abg bertanya akan hal itu.. ummi hanya tersenyum dan menjawab "ummi mimpi"..."ummi tidur tak basuh kaki ye..? " tanya abg sambil tersenyum..
ummi still tak mampu utk bercerita and decide utk update dlm blog coz i know you are my biggest blog fan.. :)


LOVE YOU SUAMIKU~



     Wassalam,

Tuesday, June 5, 2012

~ GeLAgaT AzeEM di biliK maNDi~

gaya Azeem dengan topi cebok & naik choo choo... (keretapi) ^ ^

Assalamualaikum..

Ni la gelagat & telatah Azeem bila time mandi pagi di hujung minggu...

pagi2 bangun dh carik ummi.. : "ummi.. azeem nk mandi... azeem nk mandi la.."(suka betul tambah 'laaa' kat belakang ayat dia ^ ^ )
sambil angkat tangan tinggi2 : "ummi.. butak(buka) baju.. butak(buka) baju laa..." dah sudah bukak baju, "suar? (seluar) suar laa.."

aduhaiiii azeem..azeem... tercuit hati ummi tiap kali azeem semakin petah berkata2 cenggitu... hahahah

once dh dpt masuk dlm bilik air.. mulalah xtvt menadah air dlm besen besar dia tu..
"ummi, butak air ujan (buka shower).."
"azeem nk mandi sili(sendiri).."

hahah..kalau dia mandi mmg tak leh kacau... kalau tak, sure menangis... kena biar kan je.. pantau2 takut licin or tergelincir je...

gambar kat atas tu one shot je.. belum aksi dia berenang atas lantai lagi
"ummi, nengok azeem enang (tgk azeem berenang)"
apa2 aksi dia buat sure nk tunjuk.. hehehhe..

lagi satu dia suka main ngan 'air ujan' = shower.. kejap2 dengan happynye dia lalu bawah 'air ujan' utk basahkan kepala sambil gelak2x.. ^ ^

bila dh lama skit kalau tak berbunyi tu..ada la tu tgh buat 'project' bersihkan bilik air... hahaha..
habis sabun mandi buat basuh lantai, basuh cebok, basuh baldi..(mentang2 sabun mandi diorang tu tak pedih mata) .. ni semua ikut kakak Husna la ni..  :)

Azeem suka copycat kakak dia.. thats y cakap pun pelat skit... sibuk nk cepat cakap cam kakak.. kalau kakak sembang ngan ummi or ayah.. dia pun tot tet tot tet nk sembang jugak...heheh... gambatte azeem kun.. yg bagusnye 2 beradik ni.. bila ummi tegur sebutan tu silap/salah.. n ajar suruh sebut betul2.. diorang nk ikut.. takde la ganko (degil) sgt.

"ummi..dah.. dah... dah laa.." ni maksudnye dia dah sudah mandi...
dh amik towel.. time lap2 dia tu..dia suka main2 cakap gini: "mana ummi ni? mana ummi ni?" ( time lap muka so konon2 tak nampak ummi).."cakkkkk!!" bila dia dh nampak ummi balik...
then dia suka main2 sebut anggota badan dia bila  kita tanya.."ni apa ni?" (sambil lap mata, telinga, dagu, kepala,perut, buntut, kaki, tangan..) nnt dia akan sebut satu2... " ni idung azeem laa.."..etc..
satu je dia suka tersilap... bila ummi tanya "mana perut azeem?", sure dia akan tunjuk 'buntut' .. hahaha agaknye dia tak dpt nk ingat lagi bunyi perkataan 'perut' n 'buntut'.. cam similar je kot.. heheh.. gambare azeem^ ^

bila dh habis lap.. kadang2 datang mood happy dia tu.. mulala request.."ummi, azeem nk wat(buat) baby baby" .. heheh.. dia nk dibalut cam baby br lepas dimandikan... cam gambar kat bawah ni... hehhehe.. same goes to kakak.. sometimes kakak lak copycat azeem.. ^ ^


Azeem & Husna (sejurus selepas mandi-gaya baby besar kena balut towel ^ ^ )


LOVE you Husna & Azeem... cahayamata ummi & ayah.. semoga Allah kurniakan yg baik2 je utk kalian berdua~ amin...

Thursday, May 31, 2012

^ ^ birTHdAy pResENt ^ ^ - Husna & Azeem

Assalamualaikum,

Alhamdulillah... dengan rezeki yg Allah kurniakan.. tercapai jugak hasrat ayah nk belikan kakak Husna & Azeem hadiah birthday...

aritu time balik kampung Tok Abu, kebetulan ada Faris dan basikal barunye.. Kakak Husna pun menerai (try) la.. ^ ^ sukanye dia dpt kayuh2 kat laman rumah atok yg luas tu..
siap pesan kat ayah lagi.. "kakak nk basikal yg princess yg pink.." (obses betul dgn 'pink' - sasuga onna no ko)~

mlm ni ummi lak teringin nk mkn sate sedap yg jual kat depan kedai mamak kat taman puncak jalil ni.. heheh.. ayah pun mengambil kesempatan bawa Husna & Azeem bersama utk ushar2 basikal di kedai permainan kanak2 kat situ (deretan rumah kedai yg berdekatan)

kakak Husna dh terpandang satu basikal berwarna pink.. tapi malangnye cartoon dia dinasour :( bila tanya tuan kedai, ada tak basikal yg cartoon 'princess' ?  tuan kedai menggeleng kepala dan berkata 'ada yg dinasour saja' , utk tidak menghampakan kakak, suruh je dia try naik basikal pink dinasour tu... mula2 dia malu2 kucing, lepas tu dia dh mula suka (xdpt princess pun xpe..:P hehehe ).. ayah siap suruh org kedai tu pasangkan side mirror .. hmmm.. cukup sinonim dengan Husna yg suka tgk cermin.. hahahah (peel Husna semenjak baby lagi)
gambar agak blur.. side mirror pun tak terambil, ada kat sebelah kanan handle tu. ayah bertungkus lumus rendahkan seat supaya kakak sampai utk naik sendiri.

Asalnye nk belikan Azeem basikal jugak.. (walaupun kat rumah dh ada basikal Doraemon-hadiah birthday husna dulu).. tup tup.. Azeem taknak pulak basikal.. "Azeem tak buleh.. Azeem tak buleh.." katanye..mungkin dia tak jumpa yg berkenan dihati or mungkin lebih tertarik pada mainan2 lain agaknye..& kebetulan kat kedai tu pun takde pilihan basikal roda tiga yg ayah inginkan.. end up.. Azeem terpandang satu makhluk toy ni..

Jeng Jeng Jeng... ULTRAMAN!! ... hihihihi patut la... dia nak yg ni rupanye..bukan basikal.."Azeem nk tomen, buleh? Azeem nak tomen, buleh?" hihi..suka betul dia dpt ultraman besar.. takde pun nak berebut2 basikal kakak..(nasib baik dia tak nampak ada satu lagi ULTRAMAN yg saiznye sama besar dgn saiz Azeem... hahahha.. mau koyak poket ayah nnt.. hehehe..
Ultraman ni ada butang kat tepi badan dia, bila tekan dia akan ada cakap2 skit (mcm cakap cina jer..) then bunyi lagu sekejap (lagu ULTRAMAN kot.. hihi )

jadi, itulah dia.. besday present kakak Husna & Azeem dari ayah~~



Ummi pulak dh belikan khemah rumah kecik utk diorang..(2 org kongsi satu hadiah :P )  first day dpt excited giler main2 kat dlm tu.. bila dh 2nd week, 3rd week, dh tak pandang dh... heheh.. budak2 memang la gitu gayanye.. that's why better jgn spend too expensive to buy toy.. biarla ala2 kadar je takde la rasa tak berbaloi lak nnt.. sekarang rumah khemah tu dh didiami oleh segala macam teady bear dan anak2 patung yg ada.. :D (terlupa lak, ayah ada juga belikan dua barbie dolls yg biasa2 tu utk kakak Husna.. 2nd day dh tercabut kaki, tangan, kepala.. hahahha...)

dah tergolek2 anak2 patung kat dalam tu..

Selamat menikmati zaman kanak2 ye anak2 ku~ semoga menjadi anak yg soleh dan solehah InsyaAllah... ayah & ummi sayangggg Husna & Azeem.. (luv both of u~~~)



  Wassalam,



Tuesday, May 15, 2012

mAsAk ~gULai DAginG

Assalamualaikum..

Baru2 ni Tok Yam mai KL sekejap atas urusan imigresen.. so ada la mai singgah umah.. Ummi pun apa lagi.. alang2 'Chef Amira Catering' ada depan mata.. grab the chance to learn how to cook 'gulai daging' ala2 mak ... ^ ^ (mak nye apa2 gulai pun... tumisan nye tu sedapppp je baunye.. i like sangat!!)

Ni dia resipi mak.. kali ni mmg ummi yg buat semua.. mak guide and monitor je... harap2 dgn cara ni.. melekat la dlm kepala ni bila nk buat lagi..and of course kena selalu buat brla practise make perfect ;) InsyaAllah~~

Resipi (3 org makan):
potong daging yg besar menjadi kecil2 (kiub pun boleh, nipis2 pun boleh) -> melawan urat (semangkuk)
gaulkan bersama satu paket rempah daging (mak kata nk lg sedap , campur2 brand-adabi+babas+alagappa's...etc) + air


tumis(api kecil, minyak dlm 2,3 sudu je) bawang merah 2biji+bawang putih 2biji + halia 1/2ibu jari (dimayang)
kulit kayu manis diketuk + bunga lawang++bunga cengkih
daun kari + daun pandan

agak2 dh wangi n kuning skit..
masukkan daging+rempah tadi,, biar api kecil and pastikan bertutup..

sampai rempah naik minyak (mereneh)
then sampai dh hilang bau rempah, masukkan blended->bwg besar(2biji)+bwg putih(3biji)+halia (ibu jari)+buah keras
sambil2 kacau, api pelan, bertutup... sampailah last sekali masukkan ubi+santan+air asam(skittt je)+garam


and inilah hasilnye~~~
with flash- bolehla.. first try la katakan :P

without flash (camera hp je so warna tak berapa real kot.. nampak cam warna kurna daging lak :P)
Comment from Mr. Ajoy :" good.. good improvement.. mmg ada rasa cam gulai mak penang!! ^ ^  cuba lagi.. cuba lagi... kalau pakai daging batang pinang sure lagi sedap kan..?"

additional comment from Mr. Ajoy:" lepas ni ummi kena belajar kari mak abang pulak~~ hihi "


   Wassalam,

Tuesday, April 24, 2012

EBi fRY (uDanG gOrEnG)

Baru2 ni ummi terpanggil utk mencuba resipi ebi fry selepas baca post kat salah satu blog yg ummi follow..
blogger tu introduce youtube ni for reference -> How to make EBI FRY
hehhe apa lagi.. ummi pun bersemangat la siap g cari panko (serbuk roti) kat jusco.. hhihihi...
Alhamdulillah.. mitame (luaran) nampak oishisou (cam sedap je)..hehehe tapi nakami (dalamnye) agak keras skit.. maybe goreng lama kot.. hihihih.. maa.. hajimete no (first time) ebi fry dakara sa... Next time leh cuba lagi...
Received good reviews from kawan2 dlm fb included kawan2 Japanese... Hihihi.. ureshii (sukanye)
^ ^

Wassalam..

DAging GorENg sIMpLe @ tOMatO

Dh lama xupdate masak2 kat dlm blog ni..
aritu ummi try nk buat daging goreng kunyit..
end up jadik gini... Not bad gak la..i like.. hihihih..
cuma dagingnye tak segaring cam yg kat kedai Ban Kin Thai tu...
Nvmd.. lain kali boleh cuba lagi :P

Wassalam..

Monday, April 23, 2012

kOSOnG ??

Assalamualaikum.. 
dah lama tak update blog... takde mood.. (_ _)...
belek punyer belek.. errkk?? April ni takde entry pun?? hihihi... gomenne..^ ^
Walhal ada je yg agak2 menarik happen in this month... hehe.. mode malas ah ni.. takde rasa nk menulis.. update skit2 je gambar kat Facebook... oklah.. bebiler ummi rajin ummi update .. chao~~

Wassalam..

Thursday, April 19, 2012

•* °hApPy BiRThDaY ATA ° *•

Assalamualaikum..

Tanggal 19hb April 1954, lahirlah seorang insan yg bernama Mohd Aziz Ghanny aka(as known as) ATA (panggilan buat 'ayah' yg berketurunan mamak) .. ^ ^ Ata always mention..senang nk ingat tarikh lahir ata (date & month) sebab sama ngan Sultan Perak.. hihihi.. satu Perak cuti tuu every 19th April... ata kelahiran Penang, kalau tak sure leh enjoy the cuti as well.. but sometimes I do forget the date too (_ _)

as usual, hanya panggilan telefon pengganti diri untuk mengucapkan kata2 selamat buat diri Ata yg kini dh mencapai usia 58 tahun..
"Semoga ata sentiasa dirahmati Allah S.W.T disamping isteri tersayang dan bahagia bersama keluarga"

I LoVE YOU, ATA~~ rasa nk balik pelukkk je ata..muahh muahh.. heheh

ata & mak - loving2 kat ladang teh (^ ~)
tetiba pulak teringat-ingat kisah dulu-dulu bersama ATA \(^ ~)/
time kecik2 dulu.. ATA ni garangggggg sangat.. takutttt...!!
kalau kat umah among us satu family, ATA suka marah2 n membebel2 (mak bukan jenis yg membebel. heheh..so seimbang la kan)
tak boleh tersilap skit..dengan mak mak sekali kena bebel.. hihihi
tapi kalau depan kawan2 or orang lain.. manisss je ata ni..pijak semut tak mati bak kata org tua2x.. tersenyum2x...baik betul!! hahahha

dulu selalu makan berhidang anak beranak kat bawah (lantai) ..
kalau kitorang terlanggar gelas dan air tumpah, ata akan marah ->"awat tak gheti(reti) jalan elok2 tgk bawah? pasaipa pi langgaq(langgar)?"
tapi kalau ata yg terlanggar gelas dan air tumpah, pun ata akan marah juga -> "awat yg letak gelas kat tgh2 jalan?"
hohoho..ata je yg betul nampaknye^ ^ maybe ata tension ngan kami adik beradik yg nakal2 kot.. :P

Ingat lagi.. ata ni jenis yg 'pengemas' dan 'rajin'...
kalau tulisan tak cantik ata marah... siap tulis tahan dengan pembaris tu punye nak bg tulisan straight!! hahaha..
tiap tiap malam ata akan check homework dh siap ke belum.. then sebelum tidur kena hafal sifir.. kalau betul br leh tidur..missed those moments ^ ^ (saya hafal sifir bunyik cina, ata angguk je cam faham.. heheh..tapi saya tak sampai hati pun nak tipu.. saya yakin saya hafal betul.. hihihi)

another thing, kalau dah siap homework br leh tgk tv.. tapi ada jugak hari2 yg diberi pelepasan.. :)cthnya hari Isnin!! ada MacGyver (eh , betul ke ejaan ni? :P) kalau dh kul 9pm still tak siap homework, boleh tangguh or bawak homework ke depan tv(biasanya lepas maghrib dh start buat homework kat dapur)... hehhehe..yg pastinya sebelum tido mmg kena siapkan homework dulu la..

baju sekolah ata yg tolong ironkan (kecik2 je la.. once dh besar and dah pandai iron baju sendiri, kena la buat sendiri..)
beg sekolah dh kena ready siap2 letak depan pintu..

sebab ata strict and particular camtu la kot.. saya always nak give the best to avoid dr kena marah.. hahaha..saya ni kan sensitif.. takleh kena sergah skit dh sedih dh nangis.. tambah lak perangai yg makezukirai (taksuka kalah..)
alhamdulillah.. hasilnya boleh tahan la.. ala2 scorer la jugak ..hikhikhik..(dulu je la..)

another thing yg ingat pasal ata time kitorang kecik2 dulu... ata pandai berbahasa inggeris..katanya dulu dia pernah sekolah Inggeris.. heheh..
agak kagum bile dgr ata speaking english kadang2... kerja postman tapi speaking english..huiiyoooo...!!
pernah tanya2 soalan english time nak amik PMR, ata jawab senang je:"bahasa inggeris ni kakak, senang je.. kakak cuba baca balik je ayat tu cepat2 .. kalau kakak dengar cam sedap je bunyi dia .. kigha betui la tu." gulppp... camtu pun boleh ka?? hehhehe

kenangan~ kenangan~ maybe ata dh lupa grammar2 english camne nk ajar kat anak2 dia..so itu je jawapan paling relevan ata boleh bagi at that time.. tapi kan...saya rasa it is true la.. sebab skarang saya sendiri rasa camtu.. dh blajar 4bahasa ni (malay, english, mandarin, japanese)..agak2 time confuse ayat mana betul and ayat mana salah... bila baca balik rasa tak sedap je.. sure ayat ni salah... hahhahahaha
ki no sei no kana?? (perasaan saya je ke?)

banyak lagi pasal ata yg kalau tulis tak muat page rasanye.. heheh.. enough for now .. insyAllah ada peluang kita sambung lagi..~~


@cameron highland-tak pernah tgk ata sehappy ni time snap pic :P

Bila dh dewasa, bersuami, ada anak2sendiri ni n dikenang2kan balik.. rasa terhibur hati..

Ata..ata... we still love you ^ ^ and will always love you~~


  Wassalam,

Monday, March 26, 2012

~TAUhU sUmBAt~

Alhamdulillah... Kenyang makan tauhu sumbat dgn kuah kacang... ^ ^ first time buat sendiri kat rumah.. kuah kacang lebihan satay ..hhihihihi..

Thursday, March 22, 2012

~ULaNGTAhun pERnikaHAN kE-4~ 22/3


Assalamualaikum...

Tanggal 22hbMac2008, Alhamdulillah selamat sudah diri ini dinikahi saudara Mohd Zulkanain... jauh datang bersama keluargan dari Putrajaya untuk menikahi saudari Mazlina Bibi yang menanti di Thamby Kechil, Butterworth.. hehehhe... (poyo skit ayat ni.. :P ) .. anyway.. kitorang selamat diijabkabulkan di mesjid (tak ingat lak nama apa) selepas Zohor dengan sekali lafaz .. hihi.. then memandangkan majlis walimatulurus dirumahku adalah pada seminggu kemudiannya, maka dengan berat langkah ( iyer ke??? hihi..) suamiku berangkat pulang bersama keluarganya...huhuhuu..




~~tiada kata seindah bahasa~~
~~hanyalah sekalung doa buat hadiah sempena anniversary kita yg ke-4 ini~~
p/s: a million thanks to all facebook friends & all yg wish & pray the best for us ^ ^


video


    Wassalam,

Monday, March 19, 2012

~~sAnTaPan ROhanI-ku~~



Ya Allah.. bantulah aku...peliharalah aku... kuatkanlah  diriku... kurniakanlah aku yg baik2 belaka.. dan hindarkanlah aku dr yg takbaik utkku.. amin~~~ (T_T)


     Wassalam,

Wednesday, March 14, 2012

JOm maKAn LaKSa!!

Alhamdulillah...kenyang.... :)
Baru2 ni rajin lak buat laksa time mami boom lepak tido kat umah.. 4nenburi kana..last skali ummi buat laksa time bujang dok menyewa kat usj dulu... siap jemput kawan2, sanak sedara dtg mkn laksa penang kat umah sewa bujang.. hahaha..sweet memories~
Mitame not bad kot..hahaha..demo rasanye biasa2 saja..xde mengancam sgt kot kalu nk banding ngan laksa kampung gajus, balik pulau..hehehe...:P (atarimae jyang.. laksa kat situ famous oh..siap masuk jalan2 cr makan tv3 tu, mana leh banding desyou... Zenzen kurabemoni ni naranai jyang..^ ^)
Cakap pasal laksa, time kat jepun dulu.. bila dh tringin sgt..buat jugak tp guna udon. Saisyo wa takleh terima udon sebab gemuk2 n of course tak macam laksa..lama-kelamaan..dgn udon pun sodappppp~~hehehe...
Soredewa, mata hanasou ne~ ^ ^

Tuesday, March 6, 2012

..mAri mEMasaK LAgi..

jeng jeng jeng....menu simple malam tadi... nk cepat!! heheheh...

nampak pucat kan? almaklumla anak2 tak suka segala daun bawang and tak pandai mkn pedas..

Sup Sayur + Soun Simple
*********************
masukkan kentang (potong 4) + bunga kobis dalam periuk kecik
tuang air satu cawan kecik (ikut nk kuah byk mana->agak2 tenggelam sayur2 tu ok la ^ ^)
masukkan satu kiub ikan bilis
masak sampai sayur lembut.. SIAP !! (^ ~)/


tempoyak fresh mak putrajaya bagi..baunye harummm betul!! bangkit selera makan ^ ^
Sambal Ikan Bilis Tempoyak
***********************
bwg merah (3ulas) + bwg putih (3 ulas) + cili padi merah (3batang) ditumbuk
satu batang serai diketuk
sehelai daun kunyit disimpul-simpul
ikan bilis 2 genggam
tempoyak 2 senduk
sedikit air
sedikit garam
masukkan semua bahan diatas dalam periuk
dengan api sederhana kacau sampai ikan bilis masak (bertukar warna n lembut)
SIAP !! (^ ~)/


makan ngan kicap n nasi panas2... fuhh.. insyaAllh sodappp.. hahhah..
kalau nk lagi sedap, pastikan makan time LAPAR.. hihihihi..

Alhamdulillah kenyang~~


   Wassalam,

Sunday, March 4, 2012

mAsAk mASaK laGi

taraaaaa~~~~
ni lah menu yg ummi decided last last minute..hehhehe...
taram saja dgn apa yg ada dlm fridge :P 
kali ni tak berkuah..sumer nyer yg kering2 je..

Picture 1:isi ayam&kentang (goreng ngan tepung KFC)-utk anak2 

Picture 2: hasil Picture1 di gaulkan dengan kuah pedas2 manis - utk ummi&ayah

Isi Ayam Goreng Pedas-Pedas Manis
******************************
isi ayam dipotong 4 segi
celup putih telur then tepung KFC then goreng hingga garing
potato dipotong dadu kecil
digaulkan dgn garam+kunyit+serbuk lada hitam then digoreng

tumis bawang merah+bawang putih+cili giling hingga wangi & masak
tambah sedikit gula + sos tomato + garam (semuanya secukup rasa lah) then kacau sampai masak and nampak kilat2
last sekali masukkan isi ayam dan potato cube yg telah digoreng garing tadi...gaul and SIAP!! ^ ^


sayur campur ni pun sonang ja.. hihihi..campak2 ja...

Sayur Goreng Campur Sempoi
*************************
tumis bawang merah +bawang putih
masukkan ikan bilis skit...agak2 dh wangi n ikan bilis dh garing2 skit..
masukkan sos tiram skit.. then tuang semua sayur (carrot+bunga kobis+kobis)..pastu goreng sampai masak.. SIAP ^ ^


Alhamdulillah.. atas dasar lapar.. hehehe.. habis semua menu sekali hadap je.. :P



    Wassalam,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...