Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Tuesday, November 29, 2011

~mASaK laGi~ pEK SanG Li ^ ^

Assalamualaikum.. hahhahah..tu dia nama baru ummi bagi "pek sang li"!! ada gaya2 korea tak? kihkihkih...
ni sebenarnya nk buat PEK NGA (TEPEK kat BELANGA), tapi sebab ummi 'tepek pisang kat kuali'... so.. jadi la " Pek Sang Li"... yuhuuuu...
ni cubaan kali pertama ni... yummy yummy ^ ^


tepung gandum + pisang + nyiuq (kelapa parut) + garam + gula + air = gaul2 cam nk buat cekodok tu..tapi jgn lembik sgt..agak2 boleh tepek kat atas kuali panas...  sonang2x.. pastikan lenyek pisang hancur2 tau.. and buboh pisang banyak parut kelapa pun banyak..(parut kelapa tu boleh digaulkan sekali or buat cam inti..boh kat tgh2 pastu tepek atas kuali sampai agak2 masak dan boleh dimakan. hihihihi...

Selamat mencuba..cecah dgn kari ikan sedap ooooo... nnt ummi nk try lagi la... InsyaAllah...

~mASaK laGi~ roTI jaLA

Assalamualaikum... Saikin cam rajin lak nk try buat kuih2 minum pagi/petang yg ayah suka makan.. cthnya: pek sang li, roti kembung...
Today ummi try roti jala pula... Resipinya seperti dibawah. ^ ^


Hidangan utk 3org mkn:
2cawan tepung gandum
1.5 sudu teh garam halus
Sedikit vanilla
Sedikit serbuk kunyit (nk dptkan warna kuning tu je)
2cawan air
1biji telur


Cara2nya:
Blendkan kesemua bahan diatas sehingga sebati.
Masukkan adunan dlm acuan dan lihat sekiranya ia mengalir putus2 atau tersekat2 maknanya adunan tu pekat so tambahkan air sedikit demi sedikit dan blend lagi and test smp ia mengalir tak putus2.
Kemudian panaskan kuali, sapu minyak skit supaya xmelekit then JALA lahhhhh... Hihihiih...


Selamat mencuba... Boleh dimakan cecah kuah kari atau kuah durian manis.. yummy~ yummy~

Friday, November 25, 2011

~HOT FM + dATo SiTi ~



Terjumpa klip ni kat youtube... comelnye siti ni kan.... bersih je muka dia.. attitude pun takde DIVA cam sesetengah artis lain... semoga Siti kekal humble and sweet.. and byk beramal di jalan Allah.. aminn... (nasihat buat diri sendiri jugak)..

Tuesday, November 22, 2011

~MAsak LAGi~ rOTi kEMbUnG

Hehehe..kali ni ummi teringin nk try buat roti kembung lak.. alang2 ada lagi kuah durian yg opah bekalkan utk husna & azeem..
Semangat ummi telefon mak putrajaya & mak penang nk kompemkan resipi..haha..
Resipi utk 10keping:
Tepung gandum setengah paket biasa
Santan pekat satu cawan + garam secubit (secukup rasa)
Air sedikit demi sedekit dicampurkan ke dalam adunan dan uli.. uli sampai boleh dijadikan bulat2 cam nak buat roti canai tu.. tambah marjerin skit2 supaya dia tk melekat..pastu buat bulat2 10ketul letak dlm bekas tutup ngan plastik sekejap..lepas 10-15 min, bolehla dileper2kan bg nipis.. then goreng dlm minyak panas.. pastu siap la..jeng jeng jeng..
Skill nk goreng spy dia tak berkerutu tu ummi xpandai lagi..lagipun ni first time ummi try..hehe..lama2 pandai la kot..
Ummi buat sambal telur skali utk dicecah..boleh juga dicecah dgn kari, sambal ikan bilis atau kuah manis.. selamat mencuba ^ ^
"Quote"
Ummi: Kakak nk mkn roti x?
Husna: Nak..nak..nak..
Husna: Itu roti apa tu ummi?
Ummi: Ini roti kembung macam yg kakak makan kat umah onyang tu..ingat x?
Husna: Oo..roti kembung..
Husna: Eni (ini) BELI kat mana ni ummi?
Ummi: BELI?? Ummi buatla.. kenapa? Kakak xpercaya ke ummi yg buat?
Ummi: Oo..ummi buat ke..
Hahahaha ummi ngan ayah tergelak je..
Ayah: bagus2 ummi, jadilah ni roti kembung.. :)

AZeeM dEMaM,bAtUk,sElSEma...

Tgh2 kerja tetiba perasan sms dr teacher mira bgtau kata badan azeem panassss sgt.. ummi dh risau, terus reply suruh teacher cepat2 mandikan azeem dulu sementara ummi ikhtiarkan supaya boleh balik awal..
Alhamdulillah.. boss ummi bg balik awal.. terus ummi bgtau ayah n terus balik dptkan azeem.. bawak dia g klinik, badannya dh xberapa panas sbb dh dimandikan td..
cuma doc dengar nafas dia laju.. suspect bronkitis lepas tgk medical history dia batuk teruk lambat baik, kerap selsema lambat baik juga.. sebab doc dh dgr kuat kat paru2 dia, dia kena amik gas (cam faris).. this is the second time azeem amik gas after few months ago.. apa lagi.. menjerit2 meraung2 la dia.. tak biasa.. dulu first time pun camtu gak.. xpelah azeem,,sabar skitt..asalkan cepat baik..
Dh abis amik gas, amik ubat yg berbotol2 tu then balik umah mkn ubat...layan astro oasis (Indahnya Iman) sementara nk tido...
Smoga azeem cepat baik ye sayang ummi.. amin~


Friday, November 18, 2011

~MAsaK laGI~





Malam ni ummi berjaya buat serawa pisang + sagu as desert after makan nasi goreng seafood + tempe.. hihi..
Thanks to ayah tlg layan anak2, especially Azeem yg mmg takbg ummi dok dapur, nk temankan dia dok depannnnn ja.. kalau ayah xtlg, xdapek la ummi nk masak.. hehe.. nnt bebiler kita masak2x lg ye.. chao~


Thursday, November 17, 2011

♪♪ mArU MaRu - mORi MorI ♪♪

Ini adalah antara lagu kesukaan kami sekeluarga buat masa ni... terutamanya Husna & Azeem la... sapa lagi... hahah..

"maru maru mori mori".. siap dgn furitsuke (gaya menari) lagi..Husna & Azeem ni ikut... Ummi pun siap download mp3 utk pasang dlm kereta... most of the time whenever Azeem masuk je dalam kereta, sure dia bg2 signal (buat gaya tangan menari 'maru maru' sambil dok tuding jari kat arah radio) suruh pasang 'maru maru mori mori' ni.. ummi ngan ayah pun ikut layan sekali la... as long as diorang tak nangis2 / gaduh2 dlm kereta... hehhehe..


cuba2la dengar lagu ni n ikut furitsuke dia skali ye.... kawaiii yo... and leh jadi senamrobik ringan bersama anak2 kot..ahaks ^ ^..kalau dpt buat ringtone pun bagus gak ni.... !!  

Wednesday, November 16, 2011

LuNCh @ mAkTeh

Ari ni ummi lunch sengsorang lg.. tk kisah sgt pun janji dpt mkn murah n sedap..kalu nk bandingkan dgn mknan kat cafe tu, aduhh...la... Mcm2 gambar dh dpt.. ulat lah, serangga lah, yg the latest dlm pinggan ummi sdr.. lalat besar.. astagha..terus putus selera time tu..
Lg satu suka mkn kat luar, tgk2 lauk yg byk2 tu..kadang2 dpt inspirasi nk msk kat umah..heheh ;)
Lauk arini, ayam panggang,air asam, sayur,sambal belacan,hati&pedal goreng kunyit. Oishikatta! ^ ^

Monday, November 14, 2011

Test fRoM MoBILE 1

Husna tgh tunggu ayah cari parking kat Jusco Equine

Saturday, November 12, 2011

htc ~cHa ChA~

Alhamdulillah..akhirnya tercapai jugak hasrat nk tukar handphone (ingat x entry ni ->nk-kena-tukar-dh)... kali ni mari kita ber'cha cha' cha.... cam nk menari lak...hahaha
Yg lagi bestnye siap amik sepasang tu... putih utk ummi, hitam utk ayah ^ ^ couple gitu... hahhahah

Ummi gumbira bangat sebab tak sangka mmg betul2 dpt guna smartphone... hehhe..bolehla update2 blog guna 'cha cha' ni nnt... tak pernah pakai telefon canggih la katakan... game pun boleh tahan.. gambar pun cantik...

Ayah gumbira bangat sebab sama reason cam ummi + merasa smartphone yg totally brand new pastu FREE lak tu... rezeki rezeki.. Alhamdulillah...




FREE??? betul la FREE.. tak caya ke??

phone tu mmg FREE..percayalah... nk amik phone tu mmg kena advance bayar RM300/each phone..tapi RM300 tu akan tolak balik bil kita bulan2... so kita bukan bayar duit phone tu pun..kita bayar bil penggunaan phone tu je in advance..so pasni 3,4 bulan gak la tak yah bayar bil..faham tak??? heheh... tak caya gak??? oklah... cuba g tanya kat maxis center yg terdekat... hihihi

Ummi ngan ayah pun kebetulan jalan2 kat Alamanda aritu.. tetiba ayah terserempak dgn promotion ni on the way nk gi surau..hehehhe..tanya punya tanya, timbang punyer timbang, last2..apa lagi.. grab the chance ah... otoku desukara.. (untung2x)  ^ ^ Alhamdulillah rezeki Allah bagi...

Tuesday, November 1, 2011

3 serangkai ~deMAM + SelSemA + BatUk

kitsuina... hana tsumatteru na.... kurushii wa~~~ dugaan dugaan..

starting weekend ari tu.. 3 beranak sakit... (ayah alhamdulillah setakat ni agak kebal.. hihihi) yg Husna ngan Azeem dpt 3 serangkai tu..demam+selsema+batuk , ummi lak selsema +batuk (kitorang anak beranak kalau batuk, dengar pun kurushisou.. itaiii..pastu susah nk baik..huhu..).. nasib baik tak demam, kalau tak lagi sakit kepala nk jaga anak2 yg sakit lagi... huhuu....

hari ni seems like demam kak Husna dh baik.. Azeem je belum lagi.. dok panas2 lagi... ummi lak batuk makin menjadi2x.. tgk esok camne..kalau hidoku nattara,, MC shikanai ne... kalau tak nnt lagi teruk, lusa takde backup..doushitemo kena kerja gak... shikamo, kalau jangkitkan kat teammate lagi hidoi wa...!!

doakan kami cepat sembuh ye.. insyaAllah..amin...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...