Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Friday, October 28, 2011

pAJeRi NenAS

Assalamualaikum, semalam sambil memandu pulang dari kerja, nori nori rasanye nk masak pajeri nenas.. 'hajimete no chousen=first time nak try' hihihi... dh terbayang2 dh dlm kereta sampai terliur.. hahah

terus call mak tanyakan bahan2 yg patut ada dlm pajeri nenas, kot kot la takde bahan2 tu kat umah..bolehla beli kat Khay Pasar Segar nnt... dousei memang nk g beli barang dapur skit kat situ..

klung klang klung kling klung klang klung kling kat dapur.. akhirnya siaplah hajimete no Bibi no Pajeri Nenas desu... mitame (look)  to aji (rasa) boleh tahan... nampakla itu Pajeri Nenas.. not bad ni utk first trial.. hahhaha (terpaksa bagi comment sendiri, dh mkn berdua ngan hubby je..comment dr hubby :'boleh. Ok.' hihihi...)

tak sempat nk snap picture, sebab dh lapar sgt dh..almaklumla dr dlm kereta lagi dh terliur.. hohoho... so gambarnye mmg similar to pic dibawah... dihidangkan bersama nasi panas2 and ikan goreng..yummy!! marvellous^ ^

~Ihsan dr cik Google~

bahan-bahannye:
bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, jintan manis, daun kari -> utk ditumis
serbuk kari daging, santan, nenas, kerisik, garam, gula

cara-caranye:
"buat je cam nk masak gulai ayam/daging tu cam biasa, bezanya kuahnye pekat..tu je.. senang je..." ni lah ayat2 mak yg sememangnye seorang caterer.. sonang sokmo... hahahha...

Selamat mencuba lagi ye ummi!! byk2 kali buat nnt pasti akan lebih teror and lebih sedap sehingga menjilat jari~~~ InsyaAllah...

Tuesday, October 25, 2011

tAIhen!! bOCor!? BaNjIR!?



Astaghafirullah hal a'zimm.. kusangkakan hujan... rupanye paip bocor!!!
sedikit chaos bila menyedari dapur mula 'nak banjir', air dh byk kuar dr bawah sinki, azeem lak mengamuk2 sbb gatal (lately azeem mengalami gatal2 kulit) dan dah mengantuk, air paip bawah sinki lak mula memancut2x lepas ummi kosongkan kabinet bawah sinki tu utk cari punca dr mana air yg keluar, kat luar lak dh mula hujan, ayah lak sakit kepala tidur kat atas.. Arrghhh!! camne ni!?


Asalnya taknak kacau sesapa pun,, ummi pk tutup je la pili utama kat luar tu spy air tak memancut lagi.. then tunggu ayah bangun sendiri nnt brlah bgtau, kesian ayah sakit betul kepalanya dari semalam (ajak g klinik, ada kekangan masa dan kerja pula)
So, ummi keluar la nk g tutup pili air utama tapi try punyer try ketat sgt sampai tak tergerak langsung pili tu.. yg Azeem lak dh melalak2 kat depan pintu.... nasib baik husna leka dgn crayon + kertas nye.. kalau dua-dua dok buat koir kat depan pintu tu, bertambah kelam kabut and hethic suasana semalam rasanya...

Akhirnya, terpaksa la jugak ummi bangunkan ayah yg sakit tu.. sorry sangat2 ayah.. bukannya niat sengaja nk ganggu ayah..tapi ummi tak cukup kaki tangan n kederat nk tutup pili utama tu.. takkan nk biarkan aje dapur kita banjir.. HONTOUNI GOMENNASAI ne...

and Terima Kasih sebab dh tlg settlekan masalah paip bocor tu ^ ^ alhamdulillah.. (tetiba rasa kagum dengan ibu2 tunggal yg beranak kecil)

"setiap ujian yg Allah bagi tu ada sebab musababnya kan...."

cause -> something happen -> result
(..renung2kan..)

Sunday, October 23, 2011

^ ^ LO VE ^ ^


Assalamualaikum...
Ummi terbaca kat wall fb(facebook) tadi and tertawan dengan ayat2 di bawah... renung2kan dan selamat beramal ^^ insyaAllah.. luv u my beloved husband.....
EVERY HUSBAND SHOULD READ THIS:
Love her …when she sips on your coffee or tea.... She only wants to make sure it tastes just right for you.
Love her…when she "pushes" you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).
Love her…when she asks you to play with the kids. She did not "make" them on her own.
Love her...when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you
Love her…when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.
Love her…when her cooking is bad. She tries.
Love her…when she looks disheveled in the morning. She always grooms herself up again.
Love her…when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.
Love her...when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she's beautiful.
Love her…when she looks beautiful. She's yours so appreciate her.
Love her...when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you.
Love her…when she buys you gifts you don't like. Smile and tell her it's what you've always wanted.
Love her…when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change. 
Love her…when she cries for absolutely nothing. Don't ask, tell her its going to be okay.
Love her…when she suffers from PMS. Buy chocolate, rub her feet and back and just chat to her (trust me this works!)
Love her…when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass.
Love her…when she stains your clothes. You needed a new thobe (kurta) anyway
Love her…when she tells you how to drive. She only wants you to be safe.
Love her…when she argues. She only wants to make things right for both.
Love her…she is yours. You don't need any other special reason!!!!

All this forms part of a Woman's Character. Women are part of your life and should be treated as the Queen.

The Messenger of Allah (peace be upon him) advised concerning the woman:
• Treat the women well.
The best of you are those who are the best in the treatment of their wives.

Monday, October 17, 2011

" jaNGaN pErGI ...! "

Bismillahirrahmanirrahim...Saja ummi nk berkongsi satu moment pendek dr kakak Husna semalam dlm entry kali ni..(sementara ummi ingat..hihihi)

Semalam kat umah mami boom.. ada satu album gambar.. dlm tu ada beberapa gambar ummi time kat jepun dulu. Antaranya ada satu gambar ni ada maksu nana, tata, tok n ummi.. maksu nana citer kat husna.. "ni gambar maksu dgn ummi g jepun dulu..."terus Husna dengan pantasnya berkata "Jangan... Janganla pergi Jepun ummi...!! " dengan nada cam agak marah kat Maksu yang cakap cam tu...dengan berkerut dahinya.. hihihi.. tersenyum ummi tengok and dengar Kakak Husna ckp camtu..

lately kakak Husna suka ckp ayat:2 camni:
1. "Jangan,, janganla tinggal kakak, nanti kakak nangis.."walhal ummi bukan g jauh pun.. dr ruang tamu nk g dapur or nk kuar g sidai baju or dr bilik tidur nak turun g dapur bancuh susu..heheh..kakak..kakak..

2. pernah sekali dia merajuk: "Ummi tak sayang kakak pun, Ummi sayang Azeem je"
aduyaiii.. sedih benar mendengarnye..manalah kakak dpt ayat2 camtu..siap dgn mencebik lagi..

3. tiap kali kalau ummi nak marah or tgh marah, "Kakak dh takde orang dah .. (i think what she meant is takde orang nk kawan kakak dah).. naper ummi taknak kawan kakak..? sume orang tak kawan kakak..kakak tinggal sorang je.."
sedih betul la gayanye tu.. mula2 nampak real,, lepas tu lama2 nampak cam saja2 suka cakap camtu..sebab lepas tu dia tersenyum sendiri... hafal dialog ke apa kakak Husna ni..

4. ucapan yg paling ummi gemar.. bila dia nk pujuk ummi balik lepas dia nangis2 konon2 kena marah.. "kakak mintak maaf tau ummi..(sambil hulur tangan nk salam) ummi jangan marah lagi tau.. kakak sayang ummi (terus peluk sayang pipi) "


nampak gayanye ayah.. cam tak dpt je kita nk g travel jauh2 berdua tinggal bebudak2 tu.. heheh.. yg kakak tu dh bijak pandai, yg adik lak manja lagi... sian lak diorang kalau kena tinggal.. mau ada yg merajuk tak abih nnt.. hehhe
camne lah agaknye kan... kalau kata ummi kena g kursus ke... sambung blajar jauh ke.. g jepun ke.. hahahah..tak dapat bayang..



teringat time nk beranakkan azeem dulu.. dh masuk ward.. Husna dh tak leh ikut ummi lagi.. jenuh ayah dia pujuk.. then atuk n opah tolong jagakan sementara ayah tunggu ummi kat hospital nk bersalin.. sedih ummi mengenangkan Husna time tu ..siap buat video record bg pesanan kat Husna.. tapi suara ummi slow sgt.. Husna tak dapat dengar pun.. hihi .. sensitip betul kita ni kan kakak Husna kan?? heheheh

Ummi sayang Husna.. Ummi sayang Azeem.. Ummi sayang ayah jugak...... ^ ^ jangan sedih2 tau ! :) 

Friday, October 14, 2011

AzEeM fAvoRite ♪♪boBoIBoY♪♪


Alien datang menakluki bumi
Demi koko yang dicari-cari
Mereka kan tiba tak lama lagi
Apa mungkin terjadi
Jadi kita perlukan penyelamat bumi
Boboi Boy !! (3x)
Ying
Yaya
Gopal
Dan super hero kita
Boboi Boy !! (3x)


Ni lah lagu yg azeem suka sangat2x lately...:)

pantang nampak beg laptop ayah, terus kelam kabut dia panggil2 ummi or ayah sambil tunjuk2 kat beg laptop ayah and say : "Boboi Boy...." berulang2 kali nk mintak kita pasangkan Boboi Boy dia kat youtube tu...
siap amik bantal letak depan laptop pastu meniarap mengadap Boboi Boy, pastu dgn headbanging nye..punyerla dia sronok dpt tgk/dgr lagu Boboi Boy tu... bila part chorus "Boboi Boy" je.. dia pun ikut sama dengan sepenuh hati Boboi Boy!!!

Yang peliknya, kartun Boboi Boy kat tv dia takde nk tgk pulak.. dia just suka layan LAGU je..ulang 10kali berterusan pun takpe..kakak Husna pun terpaksa join skali layan lagu Boboi Boy ni berulang2 kali sebab Azeem tak bg tukar yg lain..."kakak nk tgk Upin Ipin la ummi.." siannn kakak Husna..terpaksa beralah...

hihihi..Azeem Azeem... tercuit hati ummi ngan ayah tgk gelagat Azeem ni...

Wednesday, October 12, 2011

BilerLa nk BuAt Ni?


Assalamualaikum...
lama jugak rasanye ummi tak berkesempatan nk mengupdate cerita dlm blog ummi ni... aduhh.. semenjak dah permanent shift awal ni, dh tak sehima dulu.. somemore lak bulan ni ummi byk amik cuti so mmg tak sempat nk curik2 masa nk update blog... byk cuti sebab byk event la... heheh

antara entry2 yg pending adalah:

*RPKJ18 Gathering at Putrajaya...

*Kohai Yamanashi - Dani - Wedding at Melaka..

*HP Jamuan Raya...

*HP-DecaLympic- congkak & batu seremban...

*Mami Boom & Mamu Ari Wedding in Penang...

*Mami Boom & Mamu Ari Wedding in Melaka..

*dan beberapa entry psl perkembangan anak2 ummi la of course Husna & Azeem....


InsyaAllah nnt bila ada kesempatan ummi update ye... sekian... jumpa lagi.... mata ne ^ ^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...