Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Friday, August 12, 2011

彡☆彡kEtIkA CiNTa bERtAsBih彡☆彡



"Ya Ustaz Azzam,, Ustazah Anna,, Mbak Husna,," ^ ^
Bermulanye Ramadhan, bermula juga siri sinetron yg ummi and ayah ikuti..ends up.. kakak Husna & Azeem pun dok layan skali... hihih... alhamdulillah.. citer ni bagus.. environment keIslaman di Indonesia... layan2 citer ni,, ada part yg menginsafkan,, ada part yg boleh dibuat pengajaran... lagi2 hal suami isteri, hubungan silaturrahim,, etc.. harap2 kakak Husna pun dpt impak positif dr cerita ni... dlm hati ayah n ummi sentiasa menginginkan kakak Husna membesar menjadi seperti 'Mbak Husna' ..insyaAllah.. hihihi.. muslimah betul... sweet lak tu...Alhamdulillah kalau tak silap Ummi tgk sedutan audition citer ni dlm Youtube.. pelakon watak Mbak Husna and Ustazah Azzam mmg bertudung di luar dan di dalam pengambaran.. Subhanallah...

 Cerita ni adalah arahan Chaerul Umam bertajuk berdasarkan novel oleh Habiburrahman El Shirazy a.k.a. 'Kang Abik' mengisahkan tentang kehidupan mahasiswa mahasiswi Indonesia di Kairo, ada yg kaya , ada yg tak berkemampuan sehinggakan terpaksa menjual tempe and bakso selama 9 thn di sana untuk menampung pengajian dan menyara ibu serta adik2 di Indonesia. Besar sungguh pengorbanan seorang Abang = Mas Azzam.

Kemudiannya ia juga mengisahkan tentang beberapa kisah Cinta yg berlandaskan Islam..
Cerita ini kaya dengan tauladan, tunjuk ajar, keinsafan, gaya hidup muslim.. fitrah kita.. InsyaAllah yg baik2 itu drpd Allah, yg tak baik itu drpd kita hambanya sendiri... Moga2 kita pun boleh mencontohi untuk jadi muslim muslimah yg soleh & solehah seperti watak2 baik dlm cerita ini... Aminn... :) 


#RaMaDHaN 2011#

Assalamualaikum...
Salam Ramadhan.... nnt kakak Husna & Azeem dh besar pun kena puasa jugak tau ^ ^ kita puasa sama2 ye.. banyak pengajaran drpd berpuasa ni... nanti anak2 ummi dh besar, dh faham bahasa, ummi n ayah ajar ye..insyaAllah... luv both of you :) smoga menjadi anak2 yg Soleh& Solehah, Amin..


dh lama rasanye ummi tak update entry dlm blog ni.. agak2 lately banyak jugak event berkumpul sanak saudara terdekat tapi tak berkesempatan ummi nk meluangkan masa nk mengarang nk mencoretkan moment kat dlm blog ni... :( 

bukannya apa,, sempena bulan ramadhan ni, boss ummi bg ummi shift awal 8am-5pm, alhamdulillah...kalau shift normal gitu,, takde sgt masa terluang..kul 5 dh balik..hehhe.. kalau tak sebelum ni ummi shift sampai kul 7pm.. so ada la jugak masa terluang nk mengarang utk update blog. almaklumla boring tunggu call/email yg tak masuk2x..aka takde kerja la tu..hihihihi

Alhamdulillah dlm bulan ramadhan ni sempatlah ummi/ayah amik husna and azeem dr nursery awal sebelum dikenakan charge OT(overtime)coz sepanjang bulan ramadhan ni nursery tutup kul6pm.. over je 6pm dh kira OT..
azam ummi ngan ayah starting from this month, nk kurangkan perbelanjaan OT nursery Husna & Azeem.. tak larat woo...kalau tetiap bulan plus rm100++ more utk nursery je... hukhukhuk...kita ni bukannya org berada sangat..so kenalah pandai jimat part mana yg boleh jimat..lagi2 di bulan ramadhan ni.. membazir tu kan amalan syaitan..nauzubillah..

cakap pasal jimat, lepas ni ummi nk potong astro mustika pulak coz Maharaja Lawak dh abis.. hehheeh.. rasa2x channel yg ada muziktv 7++ tu pun boleh potong gak kot... tak sempat nk tgk pun.. :(

alhamdulillah jugak, tahun ni ummi n ayah byk berjimat bila g param (pasar+ramadhan), brg dh makin mahal.. ayah mmg akan beli satu juadah utama n kuih skit2 yg teringin nk makan.. takde bazir2x.. ;) then kalau sempat n rajin,, ummi masak je apa yg ada kat umah kita tu... InsyaAllah.. moga keluarga kita lebih diberkati dengan bersederhana..."Bersederhanalah...."


Alhamdulillah... syukur ke hadrat Ilahi, ummi ,ayah, sanak saudara, rakan taulan.. adalah antara insan2 terpilih yg dikurniakan Ilahi untuk bertemu Ramadhan sekali lagi pd tahun ini...
Moga2 pintu hati kita terbuka, dan kita lebih berusaha untuk mengenali Allah, mendekati Allah, mencintai Allah...  
Sesungguhnya fizikal kita berpuasa, namun ayuhlah semua, penuhkanlah hati kita dengan santapan rohani sempena bulan yang mulia ini...InsyaAllah...
Ya Allah Ya Tuhan Kami, permudahkanlah segala urusan kami, pertingkatkanlah iman kami, bukakanlah pintu hati kami untuk menerima hidayah Mu , Ya Allah.. Amin Amin Ya Rabbal A' Lamin 



~~Husna & Azeem~~ dh nak sama besar!! haha

here comes Husna & Azeem again !! ^ ^
tgk tu.. dua-dua org nak naik stroller skali.. position sapa dok depan sapa dok belakang for sure di tentukan oleh KaKak Husna la..sapa lagi... Azeem turuttt je...hehhehe pagi2 kalau tak hujan n dua beradikni dh bangun n segar.. ummi rajin tolak diorang naik stroller bawak ke nursery..seronok la diorang dpt jalan2x..kalau tak naik kereta sekejap je dh sampai... di samping ummi pun leh exercise, spend time sembang2 ngan diorang sebelum g kerja (shift kul 10 pagi la katakan...heh balik 7pm.. takleh spend quality time petang , kita grab quality time di pagi hari bersama anak2x :) )
ada sekali tu.. tgh dok siap2 naik stroller jiran sebelah tanya.. eh, anak you ni kembar ke?? hahhahah... nampak sgt azeem dh BESAR... bila duduk dalam stroller tu nampak lebih kurang sama je kedua-duanye..
lagi satu persolan lazim yg ditanya.. yg mana laki yg mana perempuan?? hahhahaha..
Kakak nampak cam lelaki ke? adik lak nampak cam pompuan ke???mari kita tgk dgn lebih dekat!! hihi
Ada nampak cam pompuan??? tak kot.. hehhehe siap pakai topi mickey mouse opah beli kat disneyland HongKong tu... dok bermalas2 dlm kereta... sendenggg je nk rapat ke bantal ^ ^

Ni pulak... ada nampak cam lelaki ke?? heheh... dh pakai topi ala2 robin hood and baju ada bunga... tak kot.. heheh kakak Husna perempuan la.... ni pun muka tgh malas2 nk tido lagi rasanye... hahhaha.. peminat topi kakak Husna ni... kalau ummi kecik2 dulu ada koleksi kasut.. kakak Husna ada koleksi topi... heheh..harap2 dh besar2 nnt ada koleksi tudung ye...insyaAllah ^ ^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...