Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Monday, May 30, 2011

!!cEmAs!! HUsna!!! Husna!!!

Husna keletihan lalu tidur di katil emergency
"Astaghafirullah..Ya Allah..Selamatkanlah anakku Ya Allah..
hanya itulah ungkapan yg berulang2 ummi ucapkan.. yang berulang2 ummi doakan di dlm hati.."

Kejadian berlaku pada 18/05/2011 (Rabu)
Seperti biasa ummi balik kerja kul 7 , dlm 7:30 camtu sampai nursery to pickup Husna & Azeem,
sampai je d nursery Husna tak secergas selalu..


Teacher Watie:Husna demam la ummi, start petang baru demam..
Ummi : ada muntah2 tak?
teacher watie: takde...
Ummi: Azeem ok? demam jugak?
Teacher Pia: Azeem ok je..
Ummi : alhamdulillah

Ummi dh biasa sangat dengan Husna & Azeem yg demam skit2 semenjak masuk nursery...
so, sampai je umah about 7:40 camtu, ummi terus bagi PCM (ubat demam) kat Husna..dgn harapan demamnye akan kebah as usual...
seperti biasa Husna merengek2,, badan tak sedap la katakan..bykla ragamnye.. ummi n ayah layankan je cam biasa..

Husna 'merap' tak bagi ummi bgn, suruh duduk tepi dia je..'kakak demam.. ummi dok sini..' katanya..
ummi pun dengan tak bersalin baju kerja lagi.. dok tepi dia melayankan kerenah budak demam..
kemudian dia merengek2 lagi..

Husna : ummi..kakak nk tido sini..(sambil dia menepuk-nepuk peha ummi)
Ummi: yelah yelah... mai duduk kat riba ummi ni mai..

ummi peluk dia duduk atas riba,, suam2 badannye...
tak lama lepas tu,, dlm pukul 8 kot... tiba-tiba...
-husna dh berenti merengek, (ummi ingatkan dia dh tertido kat pangkuan ummi)
-dia cam menggigil sekejap
-kaki dan tangannye perlahan2 'merekot' dan semakin merapat ke tubuh kecilnya tu and stiff
-matanya pandang ke atas

ummi (jerit sambil dukung Husna): abang! Husna tarik!! Husna tarik!!
ayah terus dukung husna, ummi n ayah panggil2 nama husna kuat2,, no response at all..Takutnya ummi n ayah..
kami bawak husna ke dapur, dlm kepala mmg nk sejukkan husna dgn air.. ada jugak terpk nk siram je dia kat bilik air.. tapi disebabkan takut n panik, ummi sempat basahkan muka husna je dgn air..
ayah pulak make sure yg husna tak gigit lidah.. dlm 10 minit jugak rasanya keadaan husna cenggitu + kami panik!!

ayah: nak buat camne ni?? Jom Jom! terus bawa g klinik!!
ummi bergegas dukung husna naik kereta, ayah pulak dukung azeem sambil pangku & drive,, azeem pun panik agaknye..menangis2..
mujurlah Klinik Mediviron tu dekat ngan rumah, sementara nk sampai tu.. sepanjang-panjang tu la Husna tak memberikan apa2 respons langsung!!

ummi: Husna!! Husna!! tahan sayang... anak ummi kuat kan.. tahan sayang...
Ya Allah Ya Tuhanku..Selamatkanlah anakku Ya Allah..
dh sampai depan klinik, Husna dh tak stiff,, kaki tangan dia dh loose.. but still dia tak bg respon apa2..ya Allah takut+risaunya ummi & ayah time tu hanya Allah saja yg tahu..
ummi terus dukung Husna serbu masuk dlm klinik "dik, anak akak tarik,, tolong!!!" dan terus meluru masuk ke bilik doc (tanpa hiraukan queue yg ada)
doc suruh baringkan husna atas katil, doc amik suhu 38.6 then doc bagi 'ubat buntut' , tak lama lepas tu Husna sedar.. dia bukak mata..(Ya Allah , sebaknya hati ummi time tu hanya Tuhan yg tahu..alhamdulillah..)
sementara Husna nk sedar tu.. doc tanya apa terjadi.. so ummi citer dr A-Z kat doc..

Husna dh separa sedar.. 
ummi: kakak husna, ummi  ni.. dengar tak.. (husna hanya merengek gerak ke kiri ke kanan)
ummi: kakak,, tgk ummi ni... nampak tak??
Husna : ummi.. nampak.. (dia beralih mukanya pada ummi tapi.. matanya tak bertentang dgn mata ummi.. Ya Allah risau nye ummi)

kemudian dia letih agaknya,, dia pun tidur..
doc kata kena refer to hospital within one hour ni,, ayah pun balik rumah dulu amik kelengkapan apa yg patut (botol susu, puting, handphone,etc..)
sementara menunggu ayah (ummi dukung Azeem), Husna yg tadinye tgh tido tu tetiba tangan nye cam slowly nk merekot balik.. (takutnye ummi..yaAllah)
doc terus dptkan Husna and kejut Husna bangun... doc kata biar dia menangis, better than 'the fit' serang lagi.. doc pun suruh nurse2 yg ada kat situ lap2 husna dengan air, ummi disuruh tunggu kat luar sebab doc nk kena attend patient lain lak yg tgh queue kat luar tadi..


kat sini la kitorang tunggu 2 jam sementara nk masuk ward


tak lama kemudian, ayah pun sampai... terus kami bergerak ke Columbia Asia Puchong (doc yg refer ke situ), masuk emergency...time tu Husna dh beri response macam biasa..macam dia demam biasa sebelum ni..alhamdulillah..
(time tu ummi fikir,, husna nk merengek, nak meragam lama mana pun ummi tak kisah..as long as Husna jgn diam tak beri response mcm tadi.. ummi takut..huhuhu)

sekali lagi kat katil kecemasan.. ummi kena ulang cerita apa yg terjadi dr rumah sampai ke klnik kat doc yg bertugas.. lama jugak tunggu sementara nk masuk ward..
doc paed (paedriatik) Dr. Priya pulak datang.. sekali lagi ummi kena cerita secara detail apa yg terjadi..(penat dh ummi bercerita,tapi takpe lah..biar berbuih ummi bercerita asalkan Husna sihat seperti sediakala..)


moga husna cepat sihat seperti sedia kala.. ayah n ummi pun dh beli segala kelengkapan
- penyukat suhu 'tembak kat telinga in few seconds je dh dpt bacaan'
- cool fever
- ice pack
- bekalan 'ubat buntut'

till Today (30/05/2011 Isnin) , Alhamdulillah... walaupun demam Husna still on and off tapi tak sekerap seminggu yg lalu.. Azeem pun ada demam skit2x.. whenever suhu anak2 ummi over 37 je ummi bg ubat PCM yg doc bagi and really extra alert and care..

anyway, thank you sumer yg concern dan membantu..
family in law, my family, adik beradik, sanak saudara..semua2 lah.. tanpa bantuan dan support dr anda semua, pasti lebih sukar kami nk mengharungi apa yg telah terjadi... Alhamdulillah.. Allah maha besar dan penyayang.. mengurniakan kami orang2 yg baik hati di sekeliling kami .. Allahhuakbar ..
bengkak2 matanya menangis (tak sihat + amik darah + pasang alat nk drip water tu kat tangan dia)

Dr. Priya diagnose husna..(tanya ummi itu ini):
"Jgn risau sgt la.. sebabnye base on apa yg puan cerita tadi.. n saya tgk sendiri condition husna sekarang.. she behave normally cam budak baya umur dia.. this is fit biasa la.. we call it febrile fit.. its not like epilepsi or something like that.. not too worry ya..
this is husna first time jadi camni , right? febrile fit ni tak semestinya akan jadi bile suhu budak tu shoot sampai 40 lebih, sometimes.. on the way suhu tu nak meninggi pun the 'fit' dh boleh serang.. anyway.. we need to admit her for 24hours... kita pantau kalau2 fit tu serang lagi ke tak.."

Nama husna (no.3 dari atas)

Dr.Priya:
"puan dulu kecik2 ada pernah jadi macam ni tak? kena tanya your parents... or maybe you parents in law.. this kind of fit biasanya is keturunan.. maybe your parents n parents in law pun tak ingat whether you or your husband pernah experience this..maybe time tu kecik sgt lagi..
because this kind of fit can serang budak between 6months to 6years old.. but puan jgn bimbang la ye.. this will not effect permanent injury like epilepsi and etc.. you just need to extra alert and care if your child demam..(alhamdulillah..ya Allah... aku bersyukur padamu Ya allah)"


disingkatkan cerita... within 24 hours tu... suhu husna on and off..badan dia dehydrated so bila doc drip water dlm badan dia , kira ok la..paling tinggi pun suhu dia tak cecah 38..so the next day tu doc give option whther nk continue pantau husna di rumah or stay in the ward for another day as she still demam.
Husna dh boring

"ummi.. bukak la ni,,sakit..(sambil tunjuk tangan dia yg berbalut tu)

"ayah, kakak nk jalan-jalan"

Husna kebosanan

after considered a few things (19/05/2011 Khamis):
1) husna dh lemas n rimas n sakit dgn tangan dia yg berbungkus tu...asyik mintak ummi bukakkan je..
2) husna dh boring bangat dok kat ward
3) azeem tak terjaga coz azeem mana leh stay overnight kat hospital

kesiankan anak2x, ummi n ayah decide to discharge then continue taking care of husna n azeem kat rumah..
"yeah, kakak nk balik"

"Ummi, kakak bawak balik ni ye.."

demam husna still on n off but this time kadang2 cecah 38, kadang2 cecah 39, walaupun dh makan ubat, mami boom ngan mamu ari pun ada datang menjenguk kat umah, siap tolong belikan 'ubat buntut' lagi kat husna.. takut2 demam nye tinggi sangat.. thank you mami boom..

thank you doc & nurse!!

Wednesday, May 11, 2011

~~Husna & Azeem~~ sama? tak sama? sama?

dah besau2 Husna n Azeem... terhibur rasanya tengok anak2 membesar..pelbagai telatah dan pe'el yg kuar..
nampak je kecik..tapi kadang2 tu akal panjang.. antara pe'el2 yg sama diantara Husna & Azeem skarang:


1) senyum tu alahaiii..manis nye la hai... cair rasanya.. hilang segala resah or duka didada bila tgk korang senyum..mmg menggoda ummi ngan ayah betullah.. hahhaha
2) telinga..(ikut ayah..hihiih)
3) pandai buat2 nangis..siap ada air mata tu.... and alahai sedih betul la rupanya kalau menangis tu...
4) pandai ber'dengki' or meminta lebih perhatian kot... heheh..
5) sensitip!! ^^ pantang org tinggi suara skit, ingatkan org marah diorang la tu, terus sebek, pastu nangis..sedih betul la..(ikut ummi la tu.. hihihi)
6) tak berapa mesra alam dgn org.. entah la.. rasa unsecure ke,, takut ke..even dgn keluarga terdekat pun susah n lambat la nk mesra..kecuali ummi n ayah.. bila time ramai2..asyik nk berkepit ngan ummi or ayah je.. takboleh langsung org lain amik..sure nangis punyer..

hmm.. tu je kot..setakat ni...nnt kalau ummi jumpa lagi persamaan ant korang.. ummi update lagi ye.. ;) maybe dh besar skit lain pulak pe'el korang nnt.. hihihihi ^^ tanoshimi da na..!!

Thursday, May 5, 2011

~\ tELaTaH AzeEm /~

Assalamualaikum... saja terasa nk menulis pasal pe'el n telatah Muhammad Azeem setelah berusia 11 bulan (lagi berapa hari je lagi dh nk setahun umurnye ^^ )..


Azeem skang br nk bljar berdiri... dok tergoyang2 xstabil lagi...hahah..gigi pun baru 2 dibawah n 2 diatas.. hehhehe...
tapi kalau merangkak, lajuu betull!!! merabat/memanjat sofa, tangga (satu anak tangga je stakat ni) serah kat Azeem la...
Mulut pun dh tok tek tok tek dok bercakap... ringan sungguh mulut nk bersembang.. pantang nampak kakak husna dia terlompat2 ke.. buat cilutt cak ke kat dia.. sure terkekek-kekek dia ketawa!!

tiap kali tgk azeem yg agak2 bolat tu senyum or merenyih or tersengih2.. teringat kat arwah Mamu Lan dia time kecik2,, cam Azeem ah.. putih serlah.. gebu,, pastu suka senyum sampai kecik mata2x.. hehhehe (dh teringat, sedekahkanlah al-fatihah utk arwah...)

lagi satu pe'el azeem yg ummi tak berapa nak gemar, dia dh pandai nk carik gaduh ngan kakak dia... kakak pegang satu mainan, dia pun nk berebut nk mainan tu jgak..
(tak salahkan azeem gak, dia blajar dr kakak dia ah tu..perangai cam tu...JELES) berebut brg satu hal,, bila berebut Ummi tu yg tak tahan tu... tak terlayan,, lagi2 kalau dua-duanye menangis mintak perhatian.. siap terdongak2 kepala, mengalir air mata... alahai.. sedih betul la kalau tgk!!

time dia kecik2 dulu, kakak dia suka amik barang dr tangan azeem (perkataan kasarnye 'rampas' laa), mungkin time tu azeem dok perati je... dia tgk camne kakak dia berpura2 menangis utk mendapatkan perhatian ummi... skarang azeem pulak yg berperangai camtu.. aduhh.. kadang2 pusing kepala ummi melihatkan telatah azeem n husna (kadang2 tu tergelak tgk akal masing2)

azeem skarang pantang ummi bangun, terus dia menangis nk didukung..ummi nk g dapur kejap je nk bancuh susu.. dlm dia dok elok2 main toy (ummi duduk berdekatan la), ummi bangun je, terus 'uwaaaaa..!!' dukung je terus senyap then senyum... hahhahahah .. hebat2...uwaaaa tu siap berair mata tu...^^

lagi satu, dulu kalau time kakak dia tido,, time tu la dia akan saja je pegi dekat2.. tepuk2 (tampar kot) kakak dia... hahaha... tp skarang dia dh tak tunggu kakak dia tido, time tgh jaga pun kalau dia nk pukul, dia pukul je.. tarik rambut lah..nnt kakak husna tu nangis la "ummi.... azeem buat.... waaaa..waaaa" then azeem akan senyum2 suka pulak.. geram betul la tgk.. hahhahaha
mmg gaya anak lelaki betul... part nangis je cam pompuan skit... hehehhe...

azeem kena tough tau, tp jgn gunakan kekerasan tu pd tempat yg salah... okay.. azeem lelaki so azeem kena protect kakak tau... :) 

itu lah antara perangai2 azeem skarang.. heheh ..

anyway.. ummi sukaaa sangat bila tgk azeem n kakak husna main sama2 gelak sama2... time tu terdetik di hati "tercapai jugak hasrat ummi dulu nak bg husna ada kwn, doa bg dpt adik cepat2x.." hehhehe


Moga anak2 ummi ngan ayah ni menjadi anak2 yg soleh dan solehah ye... aminn
(anak2 blajar dr apa yg dia nampak depan mata, ummi n ayah kena byk bg teladan yg baik2 ni... harap2 ummi n ayah pun akan perbaiki diri lagi demi keluarga kita n anak2 kesayangan kami.. aminnn )
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...