Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Tuesday, April 26, 2011

aYaH!! oMEdeTou ^^

Alhamdulillah..sama2 kita bersyukur dengan rezeki dari Ilahi utk ayah dan kita sekeluarga...
Smoga ayah berkobar2 semangatnya melaksanakan tugas baru.. hihih... you can do it!!
Husna ngan Azeem pun kena bagi kerjasama tau.. sebab lepas ni kerja ayah bukan setakat di pejabat saja,, balik umah pun most of the time kena kerja jugak..
pastu.. sesekali ayah kena outstation juga.. so, Husna ngan Azeem ngan Ummi ,,kita 3 beranak kenala pandai2 jaga diri tau!!
Apa yg penting?? KERJASAMA~~~
Apa yg penting?? KERJASAMA~~~

hihihihi (ala2 Wonderpets - kartun kesukaan Husna ^^ )



Ayah pun, kerja2 jugak tau... jgn abaikan kesihatan lak... kurang2kan 'berasap' tu.. hehhehe,,kalau boleh berhenti terus ,,lagiii bagus^^
And, taihen kamoshirenai kedo,, iro iro ISSYOUNI gambarimasyou ne ;) luv u!!

Monday, April 25, 2011

AmAZing RaCE??? mAJiskA?? (betul ke??)

The latest event HP yg ummi join was "The Amazing Race HP" .. caya tak?? caya tak?? hahahha
thanks to ayah sebab izinkan ummi join.. and sudi jagakan husna n azeem SEHARI SUNTUK..haha.. actually eventu from 9am to 4pm je.. but after event tu ummi kena stay office utk setup2 PC (baru pindah dari building EDS lama ke new HP campus) lak... huhuhu tu yg lambat sampai kul 6 lebih br sampai umah atok n opah..


Meh sini ummi nk citer skit my excitement journey in this amazing race.. ^^
Here are our teammembers (thanks to kishen coz invite me to join the team, nak memenuhkan korum peserta wanita la katakan... hehehe)

dari kiri belakang: Indra,Angeline,Bibi,Jacky,Jackson,Tommy,Leo
dari kiri depan: Anna,Kishen,Damian
Nama team kitorang "AWESOME" bernombor "12", setiap kumpulan kena ada 5 laki 5 pompuan
Jeng Jeng Jeng.. kul 8:30kitorang dh mula kumpul kat cafe,, sumer dh kumpul br leh register then masuk duduk tunggu kat dlm hall besar.. sumer skali ada dlm 40++ teams.. byk kan??
asalnye2 mmg niat d hati nk enjoy2 je.. sronok2 je... mana da buat persediaan apa2.. stamina kemana..semput je lebih... hahhah ..buat warming up pun main2 je...
and,,, the race begin...!!


1st: count all the blue windows yg ada pada bangunan HP kat new campus ni..
-> waduhhh.. beriya kitorang mengira dalam hujan.. hahhah... boleh 5 kali try jawab, kalau salah jugak penalti 20minit..patutla ummi nampak ada team yg tak main hujan pun,, elok je duduk2 kat tepi minum2.. kalaula kitorang tau,, lagi awal kitorang hentam je 5 kali salah  then tunggu penalti 20minit je pun...takde buang masa.. hahhaha Race Smart,, not Race Hard..chewahhh

2nd: lari then lompat then climb over the wall (all teammembers)
-> gilerla.. ni yg paling menyakitkan badan.. time lari n lompat masuk terowong tu ok lagi.. yg nk panjat wall tu yg seksa.. huhuhu.. ummi dh la kaki pendek, badan berat lak tu.. huhu.. tak leh nk easily bounce nk melepasi wall tu.. mmg gambatta gak ah.. buruk benor rasanya muka meneran nk tarik badan sendiri so that boleh lepas wall tu.. hahah..tula kecik2 tak pernah main benda2 camni.. dh beranak dua br nk main.. cenggini la  gayanye..
-> hahhaha..thanks to jacky and leo yg memberi semangat!!
3rd: rock climbing
-> this one sorang je wakil, so kitorang sorakkan jackson.. sepantas kilat dia panjat rock tu and grab the next clue!! heheh

4th: Jenga Build
-> this one required 5 teammembers (anna,kishen,jackson,leo,jacky) only.. sah sah la ummi tak volunteer.. giler.. tangan n badan dok menggeletar tak abih lagi kena panjat wall tadi.. hahhaha.. silap2 sampai esok tak ter'build' Jenga tu..

5th: Yield
-> huhuhu.. kitorang kena yield 10 minit oleh team no.14. apalagi.. berehat la posing2 amik gambar.. hehhe
6th:Paintball
-> this one lak required 10 kali kena sasaran.. tak kisah la sapa pun nk tembak..sorang penambak boleh cuba 5 kali saja... tak sempat nk sampai giliran ummi, team kitorang dh completekan 10 sasaran dh.. yosh!! tsugi ikou!!LARI lagi.... huhuhuu
7th: isi air dalam baldi guna paper cup
-> ini sonang je.. cuma kena berebut paip air ngan team lain... ada team yg marah2 gak.. rlek ah.. apa hal u nk marah2x.. tak leh cakap elok2x... emo betul la.. hahhah..nasib baik ummi ni agak penyabar gak la.. hahah
8th: cari no.plate!!
-> giler ke apa? punya la luas tempat parking!! it could be CAR, could be MOTORBIKE.. hahha.. berlarila kesana kemari mencari no.plate.. nasib baik guys laju....dh dpt kena amik gambar dgn kereta tu pastu g tunjuk kat lady yg tgh baca suratkhabar dekat ngan cafe... LARI lagi!!!huhuhu
9th: Drink green..
-> ni la first and last time ummi telan benda ni..pahit gilosss... uwekkk... kalau tak silap 'petola' kot..ala.. macam timun tu..tapi bergerigi... warna hijau.. uwek uwek..
10th: Unlock
-> it was the fastest challenge yg kitorang buat.. hahha. kishen so lucky with only one shot dia dh berjaya pilih kunci yg tepat and sangkar tikus yg tepat utk dibuka...(dlm takde tikus la..ada next clue)..bersorak kitorang kegembiraan sambil berLARI lagi !!!!

11th: Eat ALL
-> this one pun aduhhh... tau la tgh lapar.... kitorang kena makan 10 loaf of chocolate raisin roti Gardenia..10 loaf tu.. uwekk.. kembung perut n nk termuntah bagai.... hahahha.. kompem berbulan2 takmo pekena roti gardenia coklat ni dh!!

12th: Bunjee Run
-> this one required 5 members only.. seems hard..so kitorang let the guys to accomplish it. yeah they did it with flying colors!! yoku gambatta na!!


13th: catch the 'Thing'
-> hahhh!!! tangkap BELUT!!!?? biar betul?? eeeiiii... geli la... dh la licin , cam ular lak tu... huhuhuhu.. nasib baik ada k.anna yg terer.. dia bagi tips.. aim kepala belut tu..pastu picit bhgian kepala je.. sure tak terlepas.!! ummi beranikan diri jugak..first try tak dpt.. second try dh dpt.. yatta!! bravo ummi!!
-> ada jugak teammember yg cam nk give up..kitorang ramai2 bg semangat kat dia.. walaupun amik masa skit.. at last dia pun berjaya tangkap belut tu then masukkan dlm baldi yg kitorang dh isi air dlm task ke 7th tadi..

14th: put in Order
-> all of us kena susun balik gambar2 yg berkait dgn all the challenges that we have done in correct sequence..okla... tersilap skit je.. kalau ochitsuku skit mungkin boleh siap awal skit.. hehhe


15th: "You are Team Number ?????"
-> yeah..!! akhirnya.. dh nk sampai kat 'Tikar Keramat',, kaki dh berat dh ni..letih berlari sana sini.. agak2 ada la kot 3 kali pusing campus ni.... tup tup..kena panjat tangga lak sampai ke tingkat 5.. aduhhhh.... rasa nk tertanggal kaki.. especially betis ni dh mcm berat batu..
-> 1,2....3!! we all jump together on the 'Tikar Keramat' ,, mamat yg ala2 host amazing race kat AXN tu tanya.. you all rsa you all team no, berapa??? together we answer..no.1.. hahhaha... in our heart we are no .1!! hahaha
-> You are team no...... 6 !!! yatta!!! hontou?? majiska??? unexpected at all.. kitorang ingatkan dlm nombor belasan je.. takde la sampai top 10. hahhaha... tak sangka betul!!.. fuhh.. hilang rasa semua penat2 n sakit2 tadi..sronok dpt tau kitorang di tempat keenam!! We did it!! We did it!! Otsukaresan~~~

dh abis.. sampaila penyampaian hadiah.. kitorang dpt hamper makanan je.. yg bestnye team yg menang no.1 dpt RM5000 tu.. giler sorang RM500!! syoknya... Second place pun dpt case sorang RM300, pastu rasanya dr tempat ketiga sampai ke sepuluh kot.. sumer dpt hamper je...
apapun.. tanoshikatta ne!! tak sangka ummi leh join benda2 camni n menang gak.. hahha.. serius semput, pancit sumer ada..balik umah mmg sakit2 badan sampai takleh nk buat apa.. nasib baikla ayah ada tolong2 settlekan anak2 n kain baju yg perlu didobi.. thanks to family in law too.. ^^

oklah..sampai sini saja certa ceriti ummi kali ni.. lain kali ummi update lagi..kalau2 ummi ada join apa2 event lagi ke.. hehhehe .. manala tau...asyik dudukkk je kerja helpdesk ni, sesekali berlari2 ok gak.. hahahhahah

Tuesday, April 12, 2011

hiSaShibUri ni Bo-RinGGu !! ( Bowling lah.. )


Nak ikut Nak ikut!! hehehe... camtula respon ummi bila ayah bgtau yg opah ajak g main bowling.. Yatta!! laju je ummi jawab nk ikut..

mmg dh lama sebenarnya teringin nk main bowling.. agak2 dh setahun lebih kot ummi tak main bowling... hahhaha... ye lah.. lepas Husna dh lahir,, tak sempat nk besar skit.. sempat la main sekali je rasanye bowling, time tu dgn mamak (abg mira) n mami nona n mami boom(diknor), then dah mengandungkan Azeem lak.. hihihi...
And ummi lak mmg jenis yg berjaga2, ayah pun tak bagi main bowling time mengandung, sebab tak bg angkat benda berat katanya... ^ ^

uwah.. excited giler ummi nk main bowling.. walaupun tau dh 'berhabuk',, entah ke mana nantinye bola bowling tu bergolek2x.. hahah..
bergilir2 ummi ngan ayah ngan maklang (atie) ngan paksu (udin) ngan opah ngan atok melayan bowling dan melayan Husna & Azeem,, mana taknyer.. Husna pun sibuk nk baling sama... haha.. Azeem lak nak berdukung, lagi2 time dia dh ngantuk.. hahha...

Agak kelam kabut jugak kitorang main bowling gilir2 ni. hahaha.. but really good moments spent with my family :D luv u all
ditambah pulak dgn LUCKY.. main 2-2 game 'naik haji' means.. lepas 100 la...and merasa la jugak 2 kali strike!!! hahha... boleh tahan ni.. ni yg terasa nk main lagi ni sementara tak mengandung lagi..ooppss!! :P

bila cerita bab2 bowling ni ,, teringat ummi time mula2 bekenalan dgn 'bowling' , pada awalnya ummi tak suka main bowling sebab ummi tak pandai n time ummi dulu terasa mahalll la sangat nak main bowling, lagi2 kalau bola masuk longkang, terasa cam saja2 je baling duit masuk longkang.. tak sampai hati.. bukan senang nk dpt duit. huhuhu  :(
pastu yg boleh start berjinak2 main bowling ni bila sepupu ummi, makngah tom (kak tom anak makndak milah) rajin ajak ummi and BELANJA ummi main bowling teman dia.. hehhe.. time tu .. sebab orang BELANJA kan, bola masuk longkang pun tak la terasa sangat buang duit nya :P hahahha... drpd situ la ummi dh pandai skit2x.. bila dh pandai, syok lak tu.. bila dh ada duit sendiri.. apa lagi.. skit2x bowling.. skit2x bowling.. hahaha

paling ligat main bowling, time kat Jepun ah... kat sana mana nk ada riadah main netball ke.. berkayak ke cam kat UM tu... bowling n karaoke je xtvt riadah kitorang di masa lapang n di kala scholar baru masuk... ish ish ish... kenangan kenangan... ummi n family Y.U.M.S akan cari yg nagehoudai (sekali bayar balingla sampai puas), yg tu murah... haa..apa lagi.. time ni lagi la ummi mengambil kesempatan 'mengasah' skill la konon2nya... hahahha

time sesi perkenalan ngan ayah pun, ada slot bowling ni, hehhehe.. slalu ikut ayah, uncle Meri, uncle One, uncle Toncet g main bowling.. kitorang siap ada score board.. tiap2 kali g main akan catit score then total up buat ranking.. antara kami berempat je la yg setia.. pastu sapa palin gcorot ke kena belanja air ke makan ke.. hahhaha.. kelakar2x.. siap ada join tournament tu... 'bowling' ni agak berkait rapat gak la ngan life ummi and ayah... oklah..setakat ni saja.. nnt2 ummi sambung cerite lagi ye Husna and Azeem ^ ^ sayangggg korang ..muahh muahh.. :)

Monday, April 11, 2011

nEmUiiiiiii (*´0`)

Alahaiiii...empuknye rasa bantal si Garfield ni.... shiawasesou (cam bahagia je ) lak tu gaya si Garfield ni senyum..
Ngantuknye laa haaii rasa nk pejam je mata ni... dok terbayang2 la bantal n tilam kat umah... huhuhu
Call pun tarak.. email pun tarak.. makin berat rasanya mata ni..
Monday Blues ka?? hmm.. yaruki nai naaa.. chou kaeritai!! (takde mood,, serius rasa nk balik !!)
Last Friday pun ada the same feeling... hihihi..maksudnya bukan Monday Blues la.. Week Blues kot!?? kita tgk esok how my mood lak ^^
Kalau kat umah ni, dh lama berselubung selimut layan tido kat atas katil,, dpt sejam ke dua jam ke pun jadik la... melepaskan ngantuk di mata ni je... hahahha boleh caya ke?? silap silap mau sampai 3,4 jam dok bermalas-malasan .. hehhe tup tup dh petang,, dh nak pick up kakak n azeem dr nursery.. dh kelam kabut nk wat itu wat ini... hehhehe...


Yeah!! dh lunch time... akanku manfaatkan waktu ini utk TIDORRRRRRRR.... oyasumi.. ^ ^
Harap2 pasni SEGAR bugar la skit... nk  menempuh lagi 7 jam di pejabat ni~~~~~

Tuesday, April 5, 2011

☆**。YUMS wEdDinGs 。**☆

Assalamualaikum ,,

Entry ni ummi saja create utk kita tgk n kenal,,inilah antara Second Family ummi... Y.U.M.S (Yamanashi University Malaysian Students) ... kami2 ni dh macam adik beradik time kat Jepun dulu,, susah senang bersama2x... suka duka bersama2x.. ye lah... mana ada sapa2 lagi kat Jepun yg jauh nun... keluarga jauh di Malaysia... dengan sempai kohai ni je lah yg boleh nk menumpang kasih mangadu domba,, hehheheh... kalau nk citer kisah kehidupan ummi semasa di Jepun.. letih jari nk menaip nnt.. hahaha.. apa2 pun ini entry untuk wedding YUMS yg ummi(time solo), ummi&ayah (time dh berdua) , kita (time dh ada anak2x.. heheh) berkesempatan utk attend.. bg yg tak berkesempatan nk attend tu, jgn berkecil hati, doaku iringkan smoga berbahagia sentiasa disamping keluarga tercinta^ ^ nnt kalau ada yg kawen lagi.. ummi update entry ni lagi... heheh..boley??

Go Kekkon Omedetou Gozaimasu~~ itumademo oshiawaseni ne ~~
Selamat Pengantin Baru ;)  Bahagia sokmolah~~ sayang u all ^ ^
Dilla&Husband
Eemamat&Alia

Kundoq&Wife

Napang&Intan

Apip&Ekin


Ben&Mai

Ciki&Najwa

Jun & Tahirah

Munirah&Amar


~~tAiHeN dA!!! ~~ Shift 7 to 4 - Day 3

Lamanye tak mengupdate blog ni,, semenjak Jepun kena Jishin & Tsunami,, semenjak tu lah jugak ummi bz tak berkesempatan nk mem'blog'kan diri... sedikit nukilan dr ummi pd hari Jepun dilanda bencana alam...Allah Maha Besar...


Pada asalnya ummi sronok sebab arini boleh balik awal lagi... as usual tak sabar nk tunggu kul 4pm, mcm2 plan nk buat...sapu lantai, mop lantai, kemas baju, masak, and so on and so on....


Tapi.. "kusangkakan panas sampaike petang, rupanya hujan di tengahari.."
ummi tgh berchatting dgn onsite support di Japan, tetiba conversation turns out :


Hiroshi: Bibi, it was earthquake..
Bibi: Really? are you ok?
Hiroshi: I am OK, it was magnitude 6..
Bibi: its quite big..
Hiroshi: the ceiling is falling down..
(........ after few minutes ......)
Bibi: are you Ok??
Hiroshi: we need to evaquate, bye..
Bibi: OK, take care
(.. terpinga2 ummi)


(selepas beberapa jam....)
Hiroshi: I am back..
Bibi: is everything alright?
Hiroshi: I am OK, this is the biggest earthquake I ever experience in my life..
Bibi: I hope everything is fine there..
Hiroshi: yes, me too... you take care too.. bye bye..


Setelah beberapa jam, mulalah havoc kawan2 di FB, OC, bg link news tentang Jishin ni... Astaghfirullah.. Subhanallah.. Besar sungguh kuasa Tuhan... mulala keinsafan terasa jauh dilubuk hati ummi... tiada kata lagi yg dpt diungkapkan..

Cubalah tgk video dibawah ni dan selamilah perasaan masing2x.. jika ada rasa keinsafan di hati kita dan mungkin bergenang air mata kita,, Alhamdulillah.. masih tidak terlambat bg kita untuk memperbetulkan diri dan cuba menjadi hamba Allah yg sebenarnya.. sama2 lah kita renung2kan dan selamat beramal.. InsyaAllah..



Marilah kita mendoakan yg terbaik buat mereka.... Aminn...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...