Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Wednesday, March 16, 2011

~~uResHii~~ Shift 7 to 4 - Day 2

Yeah!!! arini boleh balik awal lagi...tak sabarnye nk tunggu kul 4,, hehheheh... ptg ni ummi ada date nk relax memanjakan muka ummi yg dah berbulan2 rasanya tak buat apa2 treatment...chewahhh...dh makin oily n rimas rasanya...  :S
akhirnya setelah mendapat persetujuan ayah, ummi berkesempatan mencuba memanjakan diri di spa yg recommended by one of my colleagues in HP... wahh..excited ni nk menjejakkan kaki ke spa tu...takde buat lebih2 pun.. ummi nk try facial dulu camne... kalau OK and berpatutan, bolehla bertandang kesitu lagi.. ;)
Gambar Hiasan
tempatnya tak jauh dgn JUSCO kat umah ni,, atas kedai makan... sampai2 je ada dua therapist yg sambut...Alhamdulillah tempatnya cantik,, bersih,, kemas,, tak serabut,, siap ada gym khas utk wanita sahaja kat dalam.. advanced!! ^^
layanan pun alahamdulillah memuaskan... nampak je therapist tu kecik2 orgnye.. tapi jari2 jemarinya kuat bila mengurut.. orang kata 'terasa' la..hilang lenguh2 bahu rasanya... :)
and seperti biasa, bila berbaring kat tempat2 camtu,, tak sampai sejam rasanya ummi dh terlelap.. hahhaha... sedar2 muka dh keras (dh dipakaikan mask) hahahha... lenguh badan2 sebab tido statik atas katil kecikk khas utk facial tu..  bila dh cukup time, adik therapist tu masuk nak bersihkan mask, "dh terjaga dh kak?" dia tanya.. hihih.. malu ummi..
OKla,, not bad thats place.. insyaAllah ada rezeki and kesempatan mungkin boleh pergi n cuba treatment lain pulak... ;)

Thursday, March 10, 2011

~~uResHii~~ Shift 7 to 4 - Day 1

#Day 1#

Alhamdulillah,, seronoknya dpt shift 7am-4pm lagi... terasa cam keje gomen lak ahaks :P
walaupun berdebar gak takut tak terjaga awal pagi .... beriya ummi ajak anak2 tido awal mlm tadi .. haha..
nasib baik jugala ada ayah tolong tgk2kan anak2 yg maybe tak tido lagi sedangkan ummi dh tetido... hahahha  (azeem la tu rasanya^ ^ , dia rajin teman ayah dia depan laptop,, tul tak ayah??)

Alhamdulillah,, first day sampai cyberjaya awal, siap boleh singgah petronas beli breakfast and nescafe latte,,yummy yummy... maybe sbb minum nescafe latte gak kot, zenzen tak ngantuk langsung!!!! ^ ^ cerahhh je mata sampai lunch time..

Wahh..terasa sekejap je dh 3:30pm, lagi setengah jam dh boleh balik!! syoknyaaa!! mcm2 rasa nk buat bila dh balik umah nnt..nk mop lantai, nak masak, nak angkat kain, lipat kain,etc etc... (angan2 perlu tinggi, tak dapat capai semua at least dapat jugak dua tiga.. heehhhehe)

balik singgah isi minyak, gi pasar mini beli brg nak masak,,sampai rumah makan skit and rehat lalalalala... then br start buat kerja...

*angkat baju yg dh kering
*lipat baju
*sapu lantai
*mop lantai dgn dettol
*kemas dapur
*manually basuh tudung2
*rendam towels & telekung dgn clorox
*sediakan bahan2 yg nak dimasak
*opps sekejap je dah 6:40pm!! bergegas g amik Husna & Azeem
*main dgn Husna & Azeem sambil menunggu kepulangan ayah^ ^
*ayah dh balik!! ummi masak....kungkangkungkangkungkang di dapur.. dah siap!!
*jom Makan..Bismillahhirrahmanirrahim~~




Sotong Kicap Pedas, Tempe Goreng(favorite Ayah), Ikan Kembung Goreng&Sayur Campur Goreng(favorite Husna)
 

tanoshimi rasa nk tunggu what will happen on the next day, what am i going to do on Day 2... nantikan...!!! ^^

p/s:
Alhamdulillah dpt good news from ayah,, insyaAllah..kalau dh mmg rezeki ayah & itu ketentuan Ilahi,,sama2la kita bersyukur and terima pemberiannya... and apa jua rintangan, sama2 kita harungi as a one family,,ok,, apa yg penting..???? KERJASAMA..!! (wonderpets wonderpets... hihihihi..) lets us pray for the best for our family.. AMIN :)

Tuesday, March 8, 2011

keSukAan Husna-chan ♪ ♪ InsyaALLAH ♪ ♪ - Maher Zain

Inilah lagu favorite Husna-chan yg terkini ^ ^ , dia tak dengar lagi yg Malay version... yg dia suka English Version, and yg paling Husna terror part Chorus ni je :)

♪ ♪Husna version♪ ♪
      InsyaAllah...
      InsyaAllah...
      InsyaAllah....
      .........................uwayyyyy~~~~
(sepatutnya : You'll find your way~~, tapi husna tak pandai nk sebut yg depan2 tu so dia sambung yg belakang je... hihihi :P )


Asal naik kereta je, especially kereta ummi, sure Husna will request, "ummi, nak 'InsyaAllah'...?"
Once dh pasang, mmg kena ulang lagu tuuuuu je sampai lah ke destinasi and sampai dia turun kereta.. or sampai dia tertido then br kitorang boleh tukar lagu lain.... hahahha..

Alhamdulillah la.. nampaknya suka jugak princess ummi ni dengan lagu nasyid ye...

Kalau dulu pantang dengar lagu2 bebudak AF, lagi2 Stacy... aduyaiiii... siap berenjut2 lagi badan konon2 mengikut rentak and menari...
Kalau kat TV tu, andai kata terpasang channel Astro yg ada video2muzik dr bebudak AF, sudahhhhh.... mmg tak boleh tukar channel lain ah..selagi tak habis lagu2 tu... and kalau kata time terpasang lagu stacy tu  husna tengah ada kat dapur ke dalam bilik ke.... cepat2 dia berlari ke depan TV nak tgk and menari dgn happynye!! (Husna..Husna...tersenyum ummi tgk gelagat Husna)

Tapi itu sumer dulu la... skarang ni minat dia ke Maher Zain-InsyaAllah je...( dia tak cam pun Maher Zain tu.. hihihi )
Gelagat dia skarang bile dengar lagu InsyaAllah ni lak, siap pejam2 mata, goyang2 kepala konon2 feel betul bile nyanyikan part Chorus tu... aduyaiii... sekali lagi buat ummi ngan ayah tersenyum tgk telatah kakak Husna yg dh 2 tahun ni.... ^ ^ Excited rasa nk tunggu the next favorite song of Husna and gelagat baru dia lak... and mestila tak lupa pada Azeem... Azeem sekarang takde lagu kesukaan lagi... insyaAllah akan ummi & ayah nantikan perkembangan2 putera puteri kami yg amat mencuit hati...
Anak - anak permata hati kami.... muah muah muah!!! we luv both of u very very very muchhhhy~~~


Maher Zain - InsyaAllah ( Malay Version)

Andainya kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram
Bagai malam yang kelam
Tiada bantuan tiada tujuan
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu
InsyaAllah InsyaAllah InsyaAllah
Ada jalannya
InsyaAllah InsyaAllah InsyaAllah
Ada jalannya
Andainya dosamu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Dikau keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

Kembalilah
Kepada Yang Esa
Yakin padaNya
Panjatkanlah doa
Oh Ya Allah
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar

Tuesday, March 1, 2011

ReD piCniC with TM # Feb 2011


Last Sunday 27/02/2011, ummi, husna, azeem, opah join ayah picnic ngan kengkawan opis ayah kat atas skit pada sg.congkak, sg. lepoh kalau ummi tak silap..
Sumer berpakaian bertemakan merah (kecuali Azeem sebab ada satu t-shirt merah teddy bear dia tu dh tak muat,,ahaks!!! :P)... kita bawak karipap goreng mami nona,, pagi2 bangun ayah n ummi bergilir2 goreng karipap sambil bersiap...
kakak Husna bangun pagi dh menyanyi2,,happy semacam je cam tau2 je nak g piknik... ^ ^
Azeem lak seperti biasa je la,, tak dpt baca lagi apa perasaan dia.. heheh..
sebelum bertolak ke putrajaya nk amik opah, kakak sibukkk je dlm kereta,,, tapi good sbb mau duduk depan sebelah ayah, takde berebut ummi dgn azeem... sibukk dia bersembang ngan ayah dia..

Kakak: ayah, nak insyaAllah...
Ayah: insyaAllah takdela kakak
Kakak: oooo.. insyaAllah keta ummi aa
Ayah: aahh.. insyaAllah ada kat keta ummi, keta ayah ni takde la..
Kakak: ooo..Allah (dgn mimik muka kecewa tak dpt dengar lagu kegemarannya InsyaAllah-MaherZain)

Ayah: kakak, kita nk g mane ni?
Kakak: .......(tak tau nk jawab camne)
Ayah: kita nak pergi mandi air.........?
Kakak: terjun..!!! (sambil dgn gaya dua tangan di genggam rapat ke badan menunjukkan sejuk...)
Ayah & ummi: pandai...!!! bijak la anak ayah n ummi ni... 

Begitulah antara conversation kakak dlam keta,, tercuit n terhibur hati kecil ummi ngan ayah dgn gelagat kakak yg dh petah berkata2x... hehehhe..



This is the first time for Azeem g mandi air sungai.. or berpicnic... Azeem no Hajimete No PIkuniku!! ^^
he seems like really enjoy the river walaupun menahan kesejukan... kakak husna jgn katalah, dia mmg suka giler main air.. kalau mandi dlm bilik air tu pun susah nk suruh berenti... hahahha
Azeem ada dpt hadiah sepersalinan baju sempena "anak staff yg br lahir" -> hehehe azeem dh 9bulan br dpt, pandai diorang belikan baju besar n cantik... bolehla azeem melaram nnt ye... ;) tenkiu TM unit ayah.. hehhe

Ummi enjoy jugak, dpt makan... dpt bersama korang + opah... sronok tgk opah enjoy mandi dlm sungai kat celah2 batu... hehehe.. lepaskan gian kot sebab opah slalu ajak atok g piknik tapi atok sokmo kata,,, takyahla... mandi je dlm bilik air tu ada air terjun gaks.. hehehhe.. another thing ummi sronok dpt join xtvt camni , lagi2 boleh lebih mengenali kwn2 kerja ayah,,, walaupun nama byk yg ummi tak ingat.. :P anyway..most of them are very friendly.. hope can join u guys again in another event.. almaklumla.. nk menumpang kasih event TM je la... HP nyer event mostly tak dpt join  semenjak kerja jadi Helpdesk ni..:(

another conversation yg meninggalkan kenangan pada ummi:

kwn ayah 1: Bi time pantang ada makan apa2 ke anak2 putih gebu ni..?
ummi: ishh tak tau la... tp time ngandung mmg suka minum air OREN SUNKIST,, kejap kejap mintak ajoy belikan AIR SEDAP.... air sedap tu OREN SUNKIST la..
kwn ayah 1: soya ke..minum tak?
ummi: soya tak sgt.. tak berapa suka banding ngan OREN SUNKIST ... tak tau la sebab tu ke tak jadi putih gebu ni... heheh tapi kulit budak2ni tak tahan,,, kena agas skit je dh merah2,,semut ke nyamuk ke ,, dh berbintat2x..(lupa lak perkataan ni, terpaksa tanya ayah utk confirmation.. hihi )

kawan ayah 2: kak, putih gebu la anak2 akak ni... comey..geram tgk.. 
ummi: ..(hanyamampu tersengih..)
kawan ayah 3: ikut ummi dia kot,,,
ayah: (mencelah) tu la pasal,, ayah dia takde la putih sgt camni.. ummi dia pun skang takde la putih sangat pun... hahahah


~~ BaHAgiaNya bila MenDEkaTi ALLAH~~

tak sabar rasanya nk tunggu filem ni tayang... nk ajakla ayah g tgk,, ummi nk g ber'Nur Kasih' ngan ayah.. kakak n azeem takleh ikut tau... budak kecik takleh masuk wayang... hihihi

Dulu time drama ni tayang, ummi tak suka tgk mula2..pastu dh pertengahan makin lama makin best,, time drama ni la br kenal tizz zaqiah ni.. and remy ishak..kalau tak sebelum ni tak kenal pun sapa depa tu... :P
Ummi suka drama ni sedey je... selain menginsafkan.. sronok layan part2 yg islamic, kisah rumahtangga,, peranan wife,, peranan suami,, cinta n kasih sayang suami isteri,,keluarga,,yg penting menyentuh jiwa ummi lah ^ ^

cuba layan lagu kat bawah ni, ni br lagu, ummi belum g tgk wayang nyer lagi.. dah tersentuh di hati n sebak didada...
terdetik jauh di sudut hati ini " alangkah bahagianya kiranya diri dan hati ini lebih mendekati yg MAHA ESA,, segala keresahan jiwa pasti digantikan dgn ketenangan anugerah ILAHI..

Ya ALLAH ya Tuhanku...sesungguh nya aku hanyalah Insan KErdil di BumiMU,,yg tak bisa lari dari membuat kesilapan...
Ya ALLAH ya Tuhanku..,Kau berikanlah kekuatan kpd imanku.. Kau tunjukkanlah jalan yg benar.. kau takutkanlah aku kpd api neraka mu..
Ya ALLAH.. Kau peliharalah aku dan keluargaku ya ALLAH.. hanya padamu aku memohon...amin amin ya Rabbal a' lamin..



~~mencari dan terus mencari kasih ALLAH~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...