Pages

ME

Alhamdulillah, Im just a simple 'ummi' whom most of the time is always 'nikoniko' to my prince and princess...
Alhamdulillah, Im just a simple 'isteri' to a loving 'suami' ...
Alhamdulillah, Im just 'insan kerdil dibumi' ALLAH ....



Friday, December 30, 2011

2011 OseWAniNaRimAShita m(_ _)m

Assalamualaikum,
lama dah ummi tak update blog ni.. agak2 berdebu gak ni..^ ^

lip lap lip lap dah December 2011, dh nak abih thn 2011, tak berapa hari lagi dh nk masuk thn 2012.

Alhamdulillah syukur dgn rezeki2 yg Allah kurniakan buat tahun ini..moga2 bertambah lagi rezeki menjelang tahun 2012 nanti InsyaAllah..

大変お世話になりましたよ~2011



Antara dekigoto pd thn 2011, iroiro arimashita ga yg penting suka duka tetap bersama as ONE family..
moga2 we will always love each other di samping berusaha utk mendekatkan diri lagi dengan Pencipta kita ALLAH yg MAHA ESA..aminn..

Februari
Alhamdulillah, ummi dpt bertukar kereta from grey to orange !! :)
Kita juga berkesempatan join picnic bersama TM (tempat kerja ayah) di Sg. Congkak.. tanoshikatta yo ne ^ ^

Mac & April
tak sangka dapat join HP Amazing Race, ni la first time join HP nyer event... fuhh semputtt!! hahaha

Astaghafirullah.. kuasa tuhan ..masyaAllah.. antara ungkapan2 yg membasahi bibir kita tatkala Tsunami melanda Jepun..keinsafan menyelubungi diri kita sebagai hambanya...

Mei
Ya Allah ya Tuhanku, inilah saat2 yg paling mencemaskan ummi dan ayah sepanjang tahun ni..
Husna !! kami doakan smoga kejadian yg sama tidak berulang lagi..moga Husna terus sihat walafiat..aminn

Julai
Alhamdulillah... tata dan tok murah rezeki dapat menunaikan umrah pada tahun ni.. InsyaAllah ada rezeki ummi dan ayah nak pergi juga nanti.. doakan kami ye..

September & October
Alhamdulillah... natsukashi~~~Batch RPKJ18 berjaya mengadakan gathering kecil2an setelah 10tahun meninggalkan AAJ. tak sempat lagi ummi nk upload gambar utk entry ni.. will do it in early 2012 InsyaAllah.. harap2 kita dpt berkumpul lagi ye ^ ^

Perkahwinan Mami Boom & Mamu Ari berlangsung ..Alhamdulillah..semoga berbahagia sentiasa my dear :) love you..

Alhamdulillah,, ummi berjaya mendapatkan sekeping sijil Service Desk Certificate setelah menyertai training under HP.. thank you HP ^ ^

(ada masa ummi update entry2 diatas ye..)

November
Tanoshikatta!!.. join HP Dinner bersama teman2 sepejabat.. ;)


Disember
Last but not least, kita telah berjaya mengadakan family trip (penang side) ke Cameron Highland.. Alhamdulillah... yoi shime deshita ^ ^ walaupun penat but the moment we gathered together that count!! thanks all especially my beloved hubby and kids..muahh muahh..

~~Goodbye 2011~~
..Assalamualaikum..

Sunday, December 18, 2011

~HP Dinner 2011~

Assalamualaikum,

Alhamdulillah..selepas thn ke-2 join HP br merasa Annual Dinner.. hahah .. touika.. actually semenjak mula bekerja since 2005 sampai la sekarang 2011 (6thn) ..ni baru dpt merasa ANNUAL DINNER besar2an company .. hahahha..

time kerja kat:
panasonic -> tak sempat merasa sbb 6bln je kerja
cadix -> sempat merasa tapi kecil2an je..ada la dlm 10org kot...shikamo ummi yg organized.. kat dalam restaurant je..hihi
ibm -> tak sempat merasa sebab mmg takde annual dinner turn tahun tu
hp -> ni br merasa sebab thn lepas takde annual dinner

thanks to ayah sebab izinkan ummi join the dinner with my colleagues, and to take care of Husna and Azeem while im not around that night.. luv u sayang~~

thanks to kak siti sohailah (kct) for the ride with her new red car.. hihi.. kalau tak jenuh jugak nk drive sendiri sorang2 cari parking sumer tu... crowded giler.. jem giler.. sumernye giler2 lah... hahahha
Actually this is not the whole HP annual dinner.. it is just for 'Best Shore Malaysia' (more like division?? for Enterprise Services ONLY).. dengan bertemakan Red Carpet Glitz & Glamour.. ala2 malam anugerah gitu... hahaha... so apa lagi sumernye nak ber'blink2' la... ummi last2 minute br cari satin shawl nak matchkan dgn jubah yg tok belikan time g umrah aritu... itu je baju yg ada blink2 ..hehhehe not bad..outcome dia boleh tahan...Husna siap puji: "cantiknya Ummi arini.." hihi thanks kakak~

venue kat Grand Lagoon Ballroom, Sunway Resort Hotel.... fuyoo grand tuu... makanan boleh tahan la.. chinese food... yg paling ummi suka sharkfin sup and salad buah..oishikatta.. cabutan bertuah pun menarik2 tapi as usual ummi mmg tak bertuah bab2 ni.. tak dpt pape pun.. dpt doorgift je (tumbler, diary, clear folder kot).. antara barang cabutan bertuah-> optical mouse, pen drive, cash voucher, printer, grand prize=rm6000 holiday voucher!!!

Tanoshikatta yo..HP arigatou ^ ^ minna arigatou~~


grand tak entrance ni??

ada dalam 1000++pax rasanya

joined member2 from account Lilly (kct,anuq,yuri,syima,hitomi,kaori,mako) minna glamourous da ne

michael  jackson malaysia ni.. dance ga sugokatta!! i like ^ ^

violist ni pun boleh tahan best,,cuma tak se'happening' vanissa may' la.. hihihi

persembahan nyanyian dr sapa ntah.. artist gak kot (bukan celeb la)
grand prize winner!!


pemenang best dress male and female
 
with lovely kct in pink ^ ^ niau yo~~

  Wassalam,



Monday, December 5, 2011

OUtinG wiTh hUsnA


Assalamualaikum..

Alhamdulillah Sabtu lepas berpeluang outing berdua je dgn husna...Xpernah lg kita g jalan2 2org kan?kakak kan? Sanggup husna duduk diam dlm car seat (selama ni mmg takmau dok dlm tu) sebab nk ikut ummi g OneU jumpa member ummi=Auntie Khee Fang..

She behaved well.. dgr kata, xmerap nk suruh dukung..okla.. not bad! good girl ^_^ Tanoshikatta yo!! nanti bebiler kita keluar sama2 lagi na.... girlsss outing!! hahhaha :)


Husna makan byk spagethi..sukenye dia..
oishii~~


~~With Khee Fang~~

Ni la member Ummi sejak dari sekolah menengah lagi... Khee Fang ... Ummi start member ngan dia since kitorang join netball kat Sekolah Menengah Chung Ling Butterworth. Tinggi lampai orangnye.. rumah dia agak jauh dr sekolah so kalau ada latihan netball sebelah petang.. after school ummi ajak dia mandi, makan,lepak2 kat umah (@thamby kechil) dulu then baru kitorang sama2 g training netball kat sekolah... tok ngan tata pun kenal Khee Fang ni..diorang tak ingat nama tapi ingat 'kawan kakak yg tinggi2 tu'... ^ ^ utk pengetahuan semua , Khee Fang ni GS=GoalShooter and ummi pulak C=Center.. haha dulu2 lincah la kejar bola satu court netbal tu.. sekarang??semputttt... hihihih

Ni antara member yg walau tak selalu jumpa but she always give me good advice and for this time, these words from her really cheer me up again and make me feel calm... "ABA--,不要对自己要求太高" = ABA--,,bu yao dui ziji yao qiu tai gao.

which means "ABA (is my nickname for my netball members back in ChungLing high school time,,sweet memories ^ ^),DO NOT set too high expectation for yourself"

I admit that sometimes my own expectations to myself is quite high especially when I comparing myself to others... and most of the times it makes me feel down and sad...

But now, it is good to hear those kind of words from Khee Fang~~ thanks dear.. congratulations on your wedding!! and happy for you, my dear ^ ^

Thanks again for the lovely meal at TGI Friday ~~ hihi delicious~~

Tuesday, November 29, 2011

~mASaK laGi~ pEK SanG Li ^ ^

Assalamualaikum.. hahhahah..tu dia nama baru ummi bagi "pek sang li"!! ada gaya2 korea tak? kihkihkih...
ni sebenarnya nk buat PEK NGA (TEPEK kat BELANGA), tapi sebab ummi 'tepek pisang kat kuali'... so.. jadi la " Pek Sang Li"... yuhuuuu...
ni cubaan kali pertama ni... yummy yummy ^ ^


tepung gandum + pisang + nyiuq (kelapa parut) + garam + gula + air = gaul2 cam nk buat cekodok tu..tapi jgn lembik sgt..agak2 boleh tepek kat atas kuali panas...  sonang2x.. pastikan lenyek pisang hancur2 tau.. and buboh pisang banyak parut kelapa pun banyak..(parut kelapa tu boleh digaulkan sekali or buat cam inti..boh kat tgh2 pastu tepek atas kuali sampai agak2 masak dan boleh dimakan. hihihihi...

Selamat mencuba..cecah dgn kari ikan sedap ooooo... nnt ummi nk try lagi la... InsyaAllah...

~mASaK laGi~ roTI jaLA

Assalamualaikum... Saikin cam rajin lak nk try buat kuih2 minum pagi/petang yg ayah suka makan.. cthnya: pek sang li, roti kembung...
Today ummi try roti jala pula... Resipinya seperti dibawah. ^ ^


Hidangan utk 3org mkn:
2cawan tepung gandum
1.5 sudu teh garam halus
Sedikit vanilla
Sedikit serbuk kunyit (nk dptkan warna kuning tu je)
2cawan air
1biji telur


Cara2nya:
Blendkan kesemua bahan diatas sehingga sebati.
Masukkan adunan dlm acuan dan lihat sekiranya ia mengalir putus2 atau tersekat2 maknanya adunan tu pekat so tambahkan air sedikit demi sedikit dan blend lagi and test smp ia mengalir tak putus2.
Kemudian panaskan kuali, sapu minyak skit supaya xmelekit then JALA lahhhhh... Hihihiih...


Selamat mencuba... Boleh dimakan cecah kuah kari atau kuah durian manis.. yummy~ yummy~

Friday, November 25, 2011

~HOT FM + dATo SiTi ~



Terjumpa klip ni kat youtube... comelnye siti ni kan.... bersih je muka dia.. attitude pun takde DIVA cam sesetengah artis lain... semoga Siti kekal humble and sweet.. and byk beramal di jalan Allah.. aminn... (nasihat buat diri sendiri jugak)..

Tuesday, November 22, 2011

~MAsak LAGi~ rOTi kEMbUnG

Hehehe..kali ni ummi teringin nk try buat roti kembung lak.. alang2 ada lagi kuah durian yg opah bekalkan utk husna & azeem..
Semangat ummi telefon mak putrajaya & mak penang nk kompemkan resipi..haha..
Resipi utk 10keping:
Tepung gandum setengah paket biasa
Santan pekat satu cawan + garam secubit (secukup rasa)
Air sedikit demi sedekit dicampurkan ke dalam adunan dan uli.. uli sampai boleh dijadikan bulat2 cam nak buat roti canai tu.. tambah marjerin skit2 supaya dia tk melekat..pastu buat bulat2 10ketul letak dlm bekas tutup ngan plastik sekejap..lepas 10-15 min, bolehla dileper2kan bg nipis.. then goreng dlm minyak panas.. pastu siap la..jeng jeng jeng..
Skill nk goreng spy dia tak berkerutu tu ummi xpandai lagi..lagipun ni first time ummi try..hehe..lama2 pandai la kot..
Ummi buat sambal telur skali utk dicecah..boleh juga dicecah dgn kari, sambal ikan bilis atau kuah manis.. selamat mencuba ^ ^
"Quote"
Ummi: Kakak nk mkn roti x?
Husna: Nak..nak..nak..
Husna: Itu roti apa tu ummi?
Ummi: Ini roti kembung macam yg kakak makan kat umah onyang tu..ingat x?
Husna: Oo..roti kembung..
Husna: Eni (ini) BELI kat mana ni ummi?
Ummi: BELI?? Ummi buatla.. kenapa? Kakak xpercaya ke ummi yg buat?
Ummi: Oo..ummi buat ke..
Hahahaha ummi ngan ayah tergelak je..
Ayah: bagus2 ummi, jadilah ni roti kembung.. :)

AZeeM dEMaM,bAtUk,sElSEma...

Tgh2 kerja tetiba perasan sms dr teacher mira bgtau kata badan azeem panassss sgt.. ummi dh risau, terus reply suruh teacher cepat2 mandikan azeem dulu sementara ummi ikhtiarkan supaya boleh balik awal..
Alhamdulillah.. boss ummi bg balik awal.. terus ummi bgtau ayah n terus balik dptkan azeem.. bawak dia g klinik, badannya dh xberapa panas sbb dh dimandikan td..
cuma doc dengar nafas dia laju.. suspect bronkitis lepas tgk medical history dia batuk teruk lambat baik, kerap selsema lambat baik juga.. sebab doc dh dgr kuat kat paru2 dia, dia kena amik gas (cam faris).. this is the second time azeem amik gas after few months ago.. apa lagi.. menjerit2 meraung2 la dia.. tak biasa.. dulu first time pun camtu gak.. xpelah azeem,,sabar skitt..asalkan cepat baik..
Dh abis amik gas, amik ubat yg berbotol2 tu then balik umah mkn ubat...layan astro oasis (Indahnya Iman) sementara nk tido...
Smoga azeem cepat baik ye sayang ummi.. amin~


Friday, November 18, 2011

~MAsaK laGI~





Malam ni ummi berjaya buat serawa pisang + sagu as desert after makan nasi goreng seafood + tempe.. hihi..
Thanks to ayah tlg layan anak2, especially Azeem yg mmg takbg ummi dok dapur, nk temankan dia dok depannnnn ja.. kalau ayah xtlg, xdapek la ummi nk masak.. hehe.. nnt bebiler kita masak2x lg ye.. chao~


Thursday, November 17, 2011

♪♪ mArU MaRu - mORi MorI ♪♪

Ini adalah antara lagu kesukaan kami sekeluarga buat masa ni... terutamanya Husna & Azeem la... sapa lagi... hahah..

"maru maru mori mori".. siap dgn furitsuke (gaya menari) lagi..Husna & Azeem ni ikut... Ummi pun siap download mp3 utk pasang dlm kereta... most of the time whenever Azeem masuk je dalam kereta, sure dia bg2 signal (buat gaya tangan menari 'maru maru' sambil dok tuding jari kat arah radio) suruh pasang 'maru maru mori mori' ni.. ummi ngan ayah pun ikut layan sekali la... as long as diorang tak nangis2 / gaduh2 dlm kereta... hehhehe..


cuba2la dengar lagu ni n ikut furitsuke dia skali ye.... kawaiii yo... and leh jadi senamrobik ringan bersama anak2 kot..ahaks ^ ^..kalau dpt buat ringtone pun bagus gak ni.... !!  

Wednesday, November 16, 2011

LuNCh @ mAkTeh

Ari ni ummi lunch sengsorang lg.. tk kisah sgt pun janji dpt mkn murah n sedap..kalu nk bandingkan dgn mknan kat cafe tu, aduhh...la... Mcm2 gambar dh dpt.. ulat lah, serangga lah, yg the latest dlm pinggan ummi sdr.. lalat besar.. astagha..terus putus selera time tu..
Lg satu suka mkn kat luar, tgk2 lauk yg byk2 tu..kadang2 dpt inspirasi nk msk kat umah..heheh ;)
Lauk arini, ayam panggang,air asam, sayur,sambal belacan,hati&pedal goreng kunyit. Oishikatta! ^ ^

Monday, November 14, 2011

Test fRoM MoBILE 1

Husna tgh tunggu ayah cari parking kat Jusco Equine

Saturday, November 12, 2011

htc ~cHa ChA~

Alhamdulillah..akhirnya tercapai jugak hasrat nk tukar handphone (ingat x entry ni ->nk-kena-tukar-dh)... kali ni mari kita ber'cha cha' cha.... cam nk menari lak...hahaha
Yg lagi bestnye siap amik sepasang tu... putih utk ummi, hitam utk ayah ^ ^ couple gitu... hahhahah

Ummi gumbira bangat sebab tak sangka mmg betul2 dpt guna smartphone... hehhe..bolehla update2 blog guna 'cha cha' ni nnt... tak pernah pakai telefon canggih la katakan... game pun boleh tahan.. gambar pun cantik...

Ayah gumbira bangat sebab sama reason cam ummi + merasa smartphone yg totally brand new pastu FREE lak tu... rezeki rezeki.. Alhamdulillah...




FREE??? betul la FREE.. tak caya ke??

phone tu mmg FREE..percayalah... nk amik phone tu mmg kena advance bayar RM300/each phone..tapi RM300 tu akan tolak balik bil kita bulan2... so kita bukan bayar duit phone tu pun..kita bayar bil penggunaan phone tu je in advance..so pasni 3,4 bulan gak la tak yah bayar bil..faham tak??? heheh... tak caya gak??? oklah... cuba g tanya kat maxis center yg terdekat... hihihi

Ummi ngan ayah pun kebetulan jalan2 kat Alamanda aritu.. tetiba ayah terserempak dgn promotion ni on the way nk gi surau..hehehhe..tanya punya tanya, timbang punyer timbang, last2..apa lagi.. grab the chance ah... otoku desukara.. (untung2x)  ^ ^ Alhamdulillah rezeki Allah bagi...

Tuesday, November 1, 2011

3 serangkai ~deMAM + SelSemA + BatUk

kitsuina... hana tsumatteru na.... kurushii wa~~~ dugaan dugaan..

starting weekend ari tu.. 3 beranak sakit... (ayah alhamdulillah setakat ni agak kebal.. hihihi) yg Husna ngan Azeem dpt 3 serangkai tu..demam+selsema+batuk , ummi lak selsema +batuk (kitorang anak beranak kalau batuk, dengar pun kurushisou.. itaiii..pastu susah nk baik..huhu..).. nasib baik tak demam, kalau tak lagi sakit kepala nk jaga anak2 yg sakit lagi... huhuu....

hari ni seems like demam kak Husna dh baik.. Azeem je belum lagi.. dok panas2 lagi... ummi lak batuk makin menjadi2x.. tgk esok camne..kalau hidoku nattara,, MC shikanai ne... kalau tak nnt lagi teruk, lusa takde backup..doushitemo kena kerja gak... shikamo, kalau jangkitkan kat teammate lagi hidoi wa...!!

doakan kami cepat sembuh ye.. insyaAllah..amin...

Friday, October 28, 2011

pAJeRi NenAS

Assalamualaikum, semalam sambil memandu pulang dari kerja, nori nori rasanye nk masak pajeri nenas.. 'hajimete no chousen=first time nak try' hihihi... dh terbayang2 dh dlm kereta sampai terliur.. hahah

terus call mak tanyakan bahan2 yg patut ada dlm pajeri nenas, kot kot la takde bahan2 tu kat umah..bolehla beli kat Khay Pasar Segar nnt... dousei memang nk g beli barang dapur skit kat situ..

klung klang klung kling klung klang klung kling kat dapur.. akhirnya siaplah hajimete no Bibi no Pajeri Nenas desu... mitame (look)  to aji (rasa) boleh tahan... nampakla itu Pajeri Nenas.. not bad ni utk first trial.. hahhaha (terpaksa bagi comment sendiri, dh mkn berdua ngan hubby je..comment dr hubby :'boleh. Ok.' hihihi...)

tak sempat nk snap picture, sebab dh lapar sgt dh..almaklumla dr dlm kereta lagi dh terliur.. hohoho... so gambarnye mmg similar to pic dibawah... dihidangkan bersama nasi panas2 and ikan goreng..yummy!! marvellous^ ^

~Ihsan dr cik Google~

bahan-bahannye:
bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, jintan manis, daun kari -> utk ditumis
serbuk kari daging, santan, nenas, kerisik, garam, gula

cara-caranye:
"buat je cam nk masak gulai ayam/daging tu cam biasa, bezanya kuahnye pekat..tu je.. senang je..." ni lah ayat2 mak yg sememangnye seorang caterer.. sonang sokmo... hahahha...

Selamat mencuba lagi ye ummi!! byk2 kali buat nnt pasti akan lebih teror and lebih sedap sehingga menjilat jari~~~ InsyaAllah...

Tuesday, October 25, 2011

tAIhen!! bOCor!? BaNjIR!?



Astaghafirullah hal a'zimm.. kusangkakan hujan... rupanye paip bocor!!!
sedikit chaos bila menyedari dapur mula 'nak banjir', air dh byk kuar dr bawah sinki, azeem lak mengamuk2 sbb gatal (lately azeem mengalami gatal2 kulit) dan dah mengantuk, air paip bawah sinki lak mula memancut2x lepas ummi kosongkan kabinet bawah sinki tu utk cari punca dr mana air yg keluar, kat luar lak dh mula hujan, ayah lak sakit kepala tidur kat atas.. Arrghhh!! camne ni!?


Asalnya taknak kacau sesapa pun,, ummi pk tutup je la pili utama kat luar tu spy air tak memancut lagi.. then tunggu ayah bangun sendiri nnt brlah bgtau, kesian ayah sakit betul kepalanya dari semalam (ajak g klinik, ada kekangan masa dan kerja pula)
So, ummi keluar la nk g tutup pili air utama tapi try punyer try ketat sgt sampai tak tergerak langsung pili tu.. yg Azeem lak dh melalak2 kat depan pintu.... nasib baik husna leka dgn crayon + kertas nye.. kalau dua-dua dok buat koir kat depan pintu tu, bertambah kelam kabut and hethic suasana semalam rasanya...

Akhirnya, terpaksa la jugak ummi bangunkan ayah yg sakit tu.. sorry sangat2 ayah.. bukannya niat sengaja nk ganggu ayah..tapi ummi tak cukup kaki tangan n kederat nk tutup pili utama tu.. takkan nk biarkan aje dapur kita banjir.. HONTOUNI GOMENNASAI ne...

and Terima Kasih sebab dh tlg settlekan masalah paip bocor tu ^ ^ alhamdulillah.. (tetiba rasa kagum dengan ibu2 tunggal yg beranak kecil)

"setiap ujian yg Allah bagi tu ada sebab musababnya kan...."

cause -> something happen -> result
(..renung2kan..)

Sunday, October 23, 2011

^ ^ LO VE ^ ^


Assalamualaikum...
Ummi terbaca kat wall fb(facebook) tadi and tertawan dengan ayat2 di bawah... renung2kan dan selamat beramal ^^ insyaAllah.. luv u my beloved husband.....
EVERY HUSBAND SHOULD READ THIS:
Love her …when she sips on your coffee or tea.... She only wants to make sure it tastes just right for you.
Love her…when she "pushes" you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).
Love her…when she asks you to play with the kids. She did not "make" them on her own.
Love her...when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you
Love her…when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.
Love her…when her cooking is bad. She tries.
Love her…when she looks disheveled in the morning. She always grooms herself up again.
Love her…when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.
Love her...when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she's beautiful.
Love her…when she looks beautiful. She's yours so appreciate her.
Love her...when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you.
Love her…when she buys you gifts you don't like. Smile and tell her it's what you've always wanted.
Love her…when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change. 
Love her…when she cries for absolutely nothing. Don't ask, tell her its going to be okay.
Love her…when she suffers from PMS. Buy chocolate, rub her feet and back and just chat to her (trust me this works!)
Love her…when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass.
Love her…when she stains your clothes. You needed a new thobe (kurta) anyway
Love her…when she tells you how to drive. She only wants you to be safe.
Love her…when she argues. She only wants to make things right for both.
Love her…she is yours. You don't need any other special reason!!!!

All this forms part of a Woman's Character. Women are part of your life and should be treated as the Queen.

The Messenger of Allah (peace be upon him) advised concerning the woman:
• Treat the women well.
The best of you are those who are the best in the treatment of their wives.

Monday, October 17, 2011

" jaNGaN pErGI ...! "

Bismillahirrahmanirrahim...Saja ummi nk berkongsi satu moment pendek dr kakak Husna semalam dlm entry kali ni..(sementara ummi ingat..hihihi)

Semalam kat umah mami boom.. ada satu album gambar.. dlm tu ada beberapa gambar ummi time kat jepun dulu. Antaranya ada satu gambar ni ada maksu nana, tata, tok n ummi.. maksu nana citer kat husna.. "ni gambar maksu dgn ummi g jepun dulu..."terus Husna dengan pantasnya berkata "Jangan... Janganla pergi Jepun ummi...!! " dengan nada cam agak marah kat Maksu yang cakap cam tu...dengan berkerut dahinya.. hihihi.. tersenyum ummi tengok and dengar Kakak Husna ckp camtu..

lately kakak Husna suka ckp ayat:2 camni:
1. "Jangan,, janganla tinggal kakak, nanti kakak nangis.."walhal ummi bukan g jauh pun.. dr ruang tamu nk g dapur or nk kuar g sidai baju or dr bilik tidur nak turun g dapur bancuh susu..heheh..kakak..kakak..

2. pernah sekali dia merajuk: "Ummi tak sayang kakak pun, Ummi sayang Azeem je"
aduyaiii.. sedih benar mendengarnye..manalah kakak dpt ayat2 camtu..siap dgn mencebik lagi..

3. tiap kali kalau ummi nak marah or tgh marah, "Kakak dh takde orang dah .. (i think what she meant is takde orang nk kawan kakak dah).. naper ummi taknak kawan kakak..? sume orang tak kawan kakak..kakak tinggal sorang je.."
sedih betul la gayanye tu.. mula2 nampak real,, lepas tu lama2 nampak cam saja2 suka cakap camtu..sebab lepas tu dia tersenyum sendiri... hafal dialog ke apa kakak Husna ni..

4. ucapan yg paling ummi gemar.. bila dia nk pujuk ummi balik lepas dia nangis2 konon2 kena marah.. "kakak mintak maaf tau ummi..(sambil hulur tangan nk salam) ummi jangan marah lagi tau.. kakak sayang ummi (terus peluk sayang pipi) "


nampak gayanye ayah.. cam tak dpt je kita nk g travel jauh2 berdua tinggal bebudak2 tu.. heheh.. yg kakak tu dh bijak pandai, yg adik lak manja lagi... sian lak diorang kalau kena tinggal.. mau ada yg merajuk tak abih nnt.. hehhe
camne lah agaknye kan... kalau kata ummi kena g kursus ke... sambung blajar jauh ke.. g jepun ke.. hahahah..tak dapat bayang..



teringat time nk beranakkan azeem dulu.. dh masuk ward.. Husna dh tak leh ikut ummi lagi.. jenuh ayah dia pujuk.. then atuk n opah tolong jagakan sementara ayah tunggu ummi kat hospital nk bersalin.. sedih ummi mengenangkan Husna time tu ..siap buat video record bg pesanan kat Husna.. tapi suara ummi slow sgt.. Husna tak dapat dengar pun.. hihi .. sensitip betul kita ni kan kakak Husna kan?? heheheh

Ummi sayang Husna.. Ummi sayang Azeem.. Ummi sayang ayah jugak...... ^ ^ jangan sedih2 tau ! :) 

Friday, October 14, 2011

AzEeM fAvoRite ♪♪boBoIBoY♪♪


Alien datang menakluki bumi
Demi koko yang dicari-cari
Mereka kan tiba tak lama lagi
Apa mungkin terjadi
Jadi kita perlukan penyelamat bumi
Boboi Boy !! (3x)
Ying
Yaya
Gopal
Dan super hero kita
Boboi Boy !! (3x)


Ni lah lagu yg azeem suka sangat2x lately...:)

pantang nampak beg laptop ayah, terus kelam kabut dia panggil2 ummi or ayah sambil tunjuk2 kat beg laptop ayah and say : "Boboi Boy...." berulang2 kali nk mintak kita pasangkan Boboi Boy dia kat youtube tu...
siap amik bantal letak depan laptop pastu meniarap mengadap Boboi Boy, pastu dgn headbanging nye..punyerla dia sronok dpt tgk/dgr lagu Boboi Boy tu... bila part chorus "Boboi Boy" je.. dia pun ikut sama dengan sepenuh hati Boboi Boy!!!

Yang peliknya, kartun Boboi Boy kat tv dia takde nk tgk pulak.. dia just suka layan LAGU je..ulang 10kali berterusan pun takpe..kakak Husna pun terpaksa join skali layan lagu Boboi Boy ni berulang2 kali sebab Azeem tak bg tukar yg lain..."kakak nk tgk Upin Ipin la ummi.." siannn kakak Husna..terpaksa beralah...

hihihi..Azeem Azeem... tercuit hati ummi ngan ayah tgk gelagat Azeem ni...

Wednesday, October 12, 2011

BilerLa nk BuAt Ni?


Assalamualaikum...
lama jugak rasanye ummi tak berkesempatan nk mengupdate cerita dlm blog ummi ni... aduhh.. semenjak dah permanent shift awal ni, dh tak sehima dulu.. somemore lak bulan ni ummi byk amik cuti so mmg tak sempat nk curik2 masa nk update blog... byk cuti sebab byk event la... heheh

antara entry2 yg pending adalah:

*RPKJ18 Gathering at Putrajaya...

*Kohai Yamanashi - Dani - Wedding at Melaka..

*HP Jamuan Raya...

*HP-DecaLympic- congkak & batu seremban...

*Mami Boom & Mamu Ari Wedding in Penang...

*Mami Boom & Mamu Ari Wedding in Melaka..

*dan beberapa entry psl perkembangan anak2 ummi la of course Husna & Azeem....


InsyaAllah nnt bila ada kesempatan ummi update ye... sekian... jumpa lagi.... mata ne ^ ^

Friday, September 23, 2011

Happy♪(* ̄ー ̄)ノ" Birthday♪ SaYang !! 23rd Sept

~~Tanjyoubi Omedetou sayangku~~

Alhamdulillah..
moga Allah kurniakan kesihatan yg baik buat abang...
moga segala impian abg utk keluarga kita akan termakbul....
moga kasih sayang abg mencurah-curah pada ayang & anak-anak...
moga abg sentiasa sukses dlm apa jua yg abg ceburi...
moga kita berbahagia selalu dengan rezeki dan nikmat dr Allah..
moga kita sentiasa diberkati dan dekat dengan Allah...
Amin..Amin.. Ya rabbal a'lamin...

~Thank you for everything sayangku~

Wednesday, September 21, 2011

~~Husna&Azeem~~ versi:BeDaK

Tgk ni.. gaya2 dua beradik ni sronok main bedak.. hahha...

mula2 ummi marah "Azeem!!!" time mula2 terperasan Azeem tgh tuang bedak kat toto.. terkejut Azeem terlepas botol bedak ummi cepat2 amik then gi simpan..
Lepas tu. kakak Husna dr jauh berlari ke arah bedak yg dh tumpah tu cepat2x.. then cepat2 dia tepuk3 ngan tapak tangan dia yg kecik molek tu..pastu dia sapu kat muka....

terus ummi tak jadi nk sambung marah..melihatkan gelagat kakak husna yg mengambil kesempatan diatas kenakalan azeem menumpahkan bedak...!! hahahha...

Lepas tu inilah hasilnya... ummi pun layan sekali.. biarlah asalkan diorang bahagia.. ummi layan amik gambar la.. kakak husna dgn tudung ala2 dato' siti nye.. nampak jambul .. hehhe.. pastu azeem pun beriya nk posing jugak. hahah.. dpt la 2 gambar pose baring drpd azeem....

kodomo tte kawaii yo ne!! (budak2 mmg comel la kan??)


Azeem Pose No.1

Husna ala2 Bollywood ke Opera Cina?
Pose bersama Sang Giraffe
Azeem pose No.2 : letih ke?? hahah




Friday, September 16, 2011

~~Husna & Azeem~~

@Alamanda (thanks to maklang for the pic)

tgk dua beradik ni... nasib baik la school bus ni ada 2 sterengnye.. hehhehe.. takde la berebut-rebut..

muka azeem lagi besar drpd muka Husna rupanya.... hehe.. kalau sama tinggi nnt.. sure org akan nampak Azeem tu abang, Husna tu adik.. hihihi..
takpe takpe bagus.. yg laki kena la protect yg pompuan kan..

harap2 nnt Azeem n husna nnt saling jaga-menjaga tau.. jgnla gaduh2.. gaduh2 usik2 manja adik beradik tu biasa la kan...hehheh
luv both of you ...

nK kEna tUkaR dH!!?

^ 3 years back camni la keitai=handphone ummi ^
Huhuhuh... nampak gayanye ummi mmg dh nk kena tukar handphone baru ni... huhuhu.. dh la kewangan tak berapa nk mengizinkan ni.. douhsiyou?? ^ ^
pagi ni my hp screen dh totally in black, no light at all .. serius tak nampak apa2..(display gelap camne nk baca sms?? yabaiii2x ) hukhukhuk..
sebelum2 ni dia gelap tapi lama2 dia akan terang la skit so still boleh survive lagi ah...
function lain sumernye masih ok lagi... screen je.. hahah.. kalau tgk betul2 siap ada 'air liur azeem' yg dh kering berbekas lagi..
elok je bulat sebesar duit seposen kat tgh2 screen tu hahhaha... muhammad azeem mmg gemar hp ummi tu dr dia kecik2 sgt lagi..

tadi time break 15min, nk call ayah pun tak nampak dh nk tekan apa, so terpaksa la dial up nombor coz ummi hafal number phone ayah sekali unreachable lak.. battery hp ayah abis kot :( nk call no umah or no hp ayah yg lagi satu, ummi tak hafal la pulak.. huhuhu.. last2 call mami boom sebab itu lagi satu no yg ummi hafal.. hehheeh (sebab tu no hp lama ummi time bujang dulu..^^)

rasa2nya dh 3 thn hp tu seusia dgn perkahwinan ummi ngan ayah..hihihi...sweet moment g beli hp tu sama2 ngan ayah 3 thn lepas..
sa... nk beli hp apa ye utk yg baru?? hihihi skarang ni dh macam2x canggih2x.. letw wait n see!! :)

Thursday, September 15, 2011

uMmI MaSAk laGi la..

Assalamualaikum,,
dah 2 hari berturut2 berbuka puasa dlm kereta almaklumla shift kerja abis kul 7, saikin lak maghrib awal 7:15, sampai rumah mmg dh gelap :( huhuhu...

1st day balik lewat tu,, ayah bermurah hati buatkan dinner burger malaysia + kentang goreng ala2 western gitu....

2nd day lak, ayah sediakan mee goreng maggi buat lapik perut selepas berbuka... thanks sayang!!

kemudian ummi terlebih rajin lak nk menjamu ayah makan nasi lemak!! alang2 ada santan n ayam..apa lagi... tetiba teringat 'Nasi Lemak Bunga Raya' laksss..hihih

So, ayah la temankan anak2 kat depan, ummi terus bertungkus lumus d dapur.. hehhehe... akhirnya dptla kami sekeluarga makan nasi lemak + ayam goreng berempah + telur rebus + sambal

Alhamdulillah kenyang.... pagi tadi bersahur dpt makan nasi lemak lebih semalam and ayah pun dpt breakfast pagi ni sebelum g kerja dgn menu yg sama... Alhamdulillah lagi sebab tak membazir n sronok dpt sediakan menu sedap buat sarapan pagi ayah ^ ^ bukan slalu tau.. hihihihi

p/s:
bertuah + beruntung ummi dpt suami penyayang n rajin membantu handle anak2, handle rumahtangga bilamana ummi kepenatan dan tak menang tangan nk buat semua kerja sendiri... terima kasih ye sayang.. :) luv u ^ ^ insyaAllah sama2 lah kita maintain nilai 'saling membantu' ni dlm family kita kan sayang... sama2 kita melayarkan bahtera rumahtangga kita ini menuju jalan Ilahi...

Tuesday, September 13, 2011

uMmI MaSAk laGi !?

Alhamdulillah.. 2 lagi menu yg berjaya ummi masak last few days.. yatta!!

ikan Kembung masak black paper + sayur campur goreng
sup ayam + tempe goreng
dan juga ....
cucur adabi manis goreng (tambah kurma dipotong dadu -> sedappppppp cubalah  buat) ^ ^

hukhukhuk minggu ni ummi shift lewat so takleh la nk masak2 cam sblm ni.. kebetulan ummi puasa pula, so mmg akan berbuka dlm kereta sementara nk sampai rumah.. then mkn mlm most probably bungkus la... takpe takpe.. syukurrrrr...

but mlm ni,, ayah kata nk buatkan burger!! tanoshimi :)
dh lama ayah tak tunjuk skill chef di dapur.. western cook!!
sblm ni ayah buat puding caramel, itu antara experties ayah!! maji marvelous... sodapppppp.....heheh.. credit to Mr. Ajoy Zulkanain :)

nanti2 kita main masak2 lagi ye...

Thursday, September 8, 2011

uMmI MaSAk !? hAHa..

hahaha.. lain macam semangat memasak 2,3 hari ini.. hehhee..
semalam masak lemak sotong +sayur kacang panjang dan soun..
hari ni tanpa diduga terbuat rendang udang + sup sayur kobis + ikan kembung goreng.. hahhaha...
alhamdulillah kenyangggg..burrppp ^ ^


minggu ni shift 8-5 so abis kerja terus chao, dlm kereta sambil2 tunggu traffic light + dengar lagu, dok cari2 ilham nk masak menu apa jap lagi..
lepas dh terbayang2 apa yg nk dimasak, singgah pasar Khay Segar about 5:30 then grab2 apa yg patut, balik umah solat asar dh kul 6.. then ummi cuma ada masa sejam je utk sediakan makanan sblum ayah balik then kami g pick up husna n azeem from nursery..wah mencabar gak ni... cam 'masterchef' nyer rancangan lak..ada limit2 time-kena masak dlm masa sejam je... hahahha


abis masak amik anak,, then tunggu azan, buka puasa pastu br rasa2 masakan atas dapur tadi.. touch up2 kalau2 tak cukup masin ke masam ke.. hihihi...
pastu g solat maghrib and finally duduk mkn satu family (ummi+ayah+husna+azeem)..
pung pang pung pang makan, messy (anak2 la tu ^ ^ ), kemas ... kul 8:30/9:00 dh boleh lepak2 depan tv spend really quality time ngan anak2x.. bahagianya...
anak2 pun seems like very happy with the new schedule now... kalau tak dulu kul 10 pun belum tentu dpt makan proper lagi :( (ummi shift lambat kul 7pm br abis kerja, smp umah dh lepas maghrib + penat + anak2 meragam taknak berenggang ngan ummi lagi)

yg paling ketara, ummi dh complete sediakan makanan sebelum kakak husna sempat mintak 'ummi, kakak nk makan nasi' setiap kali pulang dr nursery..ureshii wa~~~

yg bertambah ureshii lagi... menu2 yg ummi masak khas utk anak2 ummi, sumernye habis.. lagi2 kakak husna..siap tunggang2 pinggan lagi nk hirup kuah/sup..^ ^

tak kurang juga, ekspresi dan nice comment dr ayah.. "arigatou"

tapiiiiii.....ummi still tak pandai lagi nk masak dengan cepat while anak2 ummi ada...huhu :(
Maybe I am better to be ALONE in the kitchen mess up with my things and cooking...


hmm.. lama2 nnt boleh kot.. practise make the best of me (not 'perfect' coz no one is perfect ^ ^)

Chiayok Chiayok ummi...  InsyaAllah... luv my family !!
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...